Cote d`Azur



Meidän kesäloman jälkimmäisen osan suositukset löytyy jo Parisii-postauksesta, mutta Etelä-Ranskan tärppejä en ole vielä blogiin jakanut! Sain teiltä seuraajilta todella huippuvinkkejä, jotka yhdistettiin perheen suosituksiin, ja niin meidän Rivieran reitti alkoi hieman hahmoittua. Meillä oli alusta asti tarkoituksena varata vain Nizzan hotelli, ja siitä eteenpäin edetä fiiliksen mukaan. Emme halunneet tehdä liian tarkkaa suunnitelmaa, sillä aikataulutus olisi vienyt pois lomatunnelmasta, sekä aiemmat reissut ovat osoittaneet, että autolla ajaessa matkan varrella voi löytyä vaikka mitä helmiä, joihin haluaa pysähtyä pidemmäksi aikaa. 

Poikaystäväni on tosiaan lapsuuden kesänsä viettänyt Antibes-kylässä perheensä kanssa, mutta ei ollut enää vuosiin matkustanut kyseisille nurkille. Aloitimme kahden viikon road-tripin Nizzasta, johon lennettiin, ja siitä matkasimme Mentoniin, Cannesiin sekä Antibesiin. Näissä kohteissa yövyttiin, mutta matkan varrella tuli myös ajeltua rantakohteisiin sekä vanhoihin pikkukyliin. Nauratti, kun lapsena poikaystäväni sekä hänen sisaruksensa ovat kutsuneet näitä kyliä "haiseviksi kivikasoiksi", kun olisivat mieluummin jokaisen päivän viettäneet altailla, ja näin perinteet jatkuivat kun hänen veljensä lapset aloittivat saman laulun, kun näissä kiertelimme :D

Yövyimme etelässä useammassa hotellissa sekä asunnossa, mutta mikään niistä ei ollut erityisen kehumisen arvoinen, mutta voin tähän pari linkitellä. Nizzan hotellimme oli yksi kauheimmista, missä olimme koskaan yöpyneet ja ei todellakaan vastannut sivuston kuvia netissä, saatikaan hintatasoaan. Cannesin apartment-hotellimme oli todella siisti ja asunto oli suurikokoinen, mutta vasta-avatusta hotellista ja harmaasta sisustuksesta puuttui täysin sielu (plussaa kuitenkin sisäuima-altaasta sekä pienestä kuntosalista). Antibeksessa asuntomme kanssa oli säätöä, ja emme saaneet alkuperäistä varausta, mutta Mentonin lähellä sijaitseva asunto oli varmaan kaikista kivoin. Huippua kyseisessä majoituksessa oli suuri parveke, joka ylimmässä kerroksessa toimi loistavana auringonottoterassina.



NIZZA

Nizzasta minulla ei ollut kovinkaan suuria odotuksia, ja kaikista kohteistamme se olikin vähiten suosikki. Vaikka kaupunki oli täynnä toinen toistaan kauniimpia rakennuksia, ja ranta oli upea, niin ehdottomasti suosittelen Etelä-Ranskassa matkaamaan sen ulkopuolelle. Nizza oli ylivoimaisesti eniten täynnä turisteja, itseäni ainakin häiritsi kun suomenkieltäkin kuului joka paikassa. Turistit myös tekivät kaupungista väkisin hieman likaisemman, ja rakastamani ranskalainen sielu tuntui puuttuvan kokonaan, mutta sinne matkaaville löytyi myös pari suositustakin.

Ruhl Plage Promenade des Anglais - rantaravintolan sinivalkoiset aurinkopedit ovat kuuluisa valokuvauskohde Nizzassa, jopa meilläkin on kotona sisustusjuliste kyseisestä paikasta. Hinta yhdelle pedille aurinkovarjolla oli 28€, mutta oli kiva aloittaa loma pötkötellen kunnon aurinkotuoleilla, jossa mahdollisuus varjoon. Kivana bonuksena rannalle saa tuoda omat ruuat ja juomat, vaikka heidän ravintola on aivan vieressä.

Le Cafe De Turin 5 Place Garibaldi - Etelä-Ranska ja Nizza ovat tunnettuja sinisimpukoistaan, joita poikaystäväni rakastaa. Heti alkureissusta hän halusi löytää Nizzan parhaan paikan moules fritesille, ja tämä tuntui olevan kovin hehkutettu paikka. Torin laidalla sijaitsevalla isolla terassilla riitti vipinää ja vilskettä, ja ravintola oli houkutellut monen turistin lisäksi myös paikalliset. Sinisimpukat olivat todella hyviä, mutta niiden lisäksi ravintolan laajassa menussa oli suuri valikoima mereneläviä.




MENTON

Tämä oli melkeinpä ainut kohde Rivieralla, mitä kukaan ei meille suosittellut, mutta löysin värikkään kylän somesta. Loppuen lopuksi tämä oli yksi suosikki kohteistamme. Vuokrasimme asunnon Mentonin ja Monacon välistä, ja pääsimme näihin molempiin kätevästi parissa minuutissa junalla (kuitenkin ottaen huomioon, että Ranskassa junat menevät omien suunnitelmien mukaan, sen sijaan että noudatettaisiin alkuperäisiä aikatauluja). 

Mentonin ranta on myös suurimmaksi osaksi julkinen, ja samalla yksi kauneimmista, kun pienen kaupungin pastellinsävyiset rakennukset näkyvät taustalla. Tuolloin helleaallon aikaan se tietenkin oli todella tukossa, ja eriväristen aurinkovarjojen välistä sai hetken pidempään etsiä itselle paikkaa. Kaupunki muutenkin huokui vahvasti ranskalaista romantiikkaa, ja jos joskus palaamme Etelä-Ranskaan, tänne ehdottomasti haluan takaisin. Ainut haittapuoli Mentonissa oli huono ravintolatarjonta. Suosion myötä kaupungin rannan läheisyydessä olevat ravintolat olivat toisiaan muistuttavia turistikohteita, joista sielu ja laadukas ruoka puuttui. Yksi ilta nälkäisinä ja epätoivoisina yritimme etsiä kunnollista paikkaa syödä, ja sattumalta täydellinen sellainen löydettiin.

A Boire à Manger 5 Rue du Vieux Collège - keskustan sivukujilla sijaitsevassa ravintolassa oli todella simppelit ateriat, mutta ruoka oli loistavaa. Lihavalikoima on todella suuri, ja poikaystäväni päätyikin ottamaan liha-lankun, josta pääsi maistelemaan useaa lihaa. Itse otin päivän kalan, ja mukaan kuului pieni vihersalaatti sekä ranskalaiset. Jos Mentoniin päädytte niin moderni, mutta rento ravintola on ehdottomati kokeilemisen arvoinen.





CANNES

Cannes kuului niihin paikkoihin, mistä olimme oikeastaan kuulleet enemmän huonoa kuin hyvää. Siksi yllätyimme, kun pidimme kaupungista paljon enemmän kuin osasimme odottaa ja esimerkiksi meni meidän mielestä heittämällä Nizzan yli. Täällä vietettiin aika paljon aikaa rannalla aurinkoa ottaen ja rantapromenadilla pyörien, mutta rehellisesti sanottuna mitään kovin erikoisia suosituksia minulla ei tästä kaupungista ole :D Yleisesti ravintolat olivat kivoja, ja myös shoppailumahdollisuudet, jos ne kiinnostaa. Kävimme myös lounaalla Intercontinental Carlton Cannes hotellin terassilla, joka oli ihan kokeilemisen arvoinen, jossa ruoka oli hyvää mutta myös tietenkin hintavampaa, ja en sanoisi että olisi paikka, jota pakko kokeilla. Kaupungissa on myös Nizzan tavoin monen monta rantaravintolaa, jossa mahdollisuus vuokrata aurinkotuolit, mutta täällä päädyimme olemaan pienillä julkisilla pätkillä.




MOUGINS

Tähän pieneen taiteilijakylään menimme päiväretkelle poikaystäväni perheen kanssa. He ovat useamman kerran käyneet syömässä L'amandier de Mougins-ravintolassa, jossa terassilta on huikeat näkymät maaseudulle ja näin mekin päädyttiin sinne porukalla lounaalle. Jos satutte kylän lähistölle, ehdottomasti suosittelen piipahtamaan pikkukujille, jotka ovat täynnä taidekauppoja ja -gallerioita.



MONACO

Luonnollisesti Monacoa suositteli todella moni teistä, mutta pakko sanoa, että tämä paikka ei tehnyt minuun ollenkaan vaikutusta. Varmasti Monte Carlo voi olla myös hieno paikka, jos rahaa olisi hiukan enemmän, ja pääsy hienoimpiin ravintoloihin ja hotelleihin olisi mahdollista. Näin maallisen silmin koko kaupunki oli todella kulahtanut sekä kaukana luksuksesta, ja suurin osa rakennuksista näytti todella vanhoilta ja ränsistyneiltä. Nälkäisenä päädyttiin syömään Casinon viereiseen Cafe De Paris, joka on varmasti monelle somestakin tuttu. Kyseinen paikka oli todella turistinen, ja ruoka oli heittämällä huonointa koko reissussa. Hieman pyörittiin kaupungilla, mutta Monaco-kokemuksemme taisi kestää yhteensä puolitoista tuntia, ja takaisin ei tehnyt mieli. Mutta tulipahan nähtyä, ja yksi maa taas ruksattu Been-appissa, mutta tämä on ehdottomasti yksi surkeimmista kohteista koko Rivieralla.



SAINT PAUL DE VENCE -kylä

Tämä kukkulan päälle rakennettu kylä oli myös yksi suosikeistani, ja ehdottomasti päiväreissun arvoinen. Suositus tuli isältäni, ja päädyimme piipahtamaan St. Paul De Venceen matkalla Cannesiin päin. Jos jossakin meillä oli tuuri reissussa, niin vissiin onnistuimme välttämään pahimmat turistiruuhkat kohteissa. Täälläkin kuulimme ohimennen oppaalta, kuinka ei ole koskaan nähnyt kylää niin tyhjänä kuin tuona päivänä. Kuulemma normaalisti kujat vilisee turisteja, mutta me saimme kuljeskella ympäriinsä kovin rauhallisissa tunnelmissa.



EZE-kylä

Monacon lisäksi suosittelitte Ezen kylää todella paljon, ja myös tänne on helppo tehdä päiväretki esimerkiksi Nizzasta, sekä autoillen tai bussilla. Eze sijaitsee korkean mäen päällä, ja ei sovi esimerkiksi liikuntarajoitteisille, sillä pieniä rappusia on paljon. Vaikka helteessä pieni hiki puski päälle ennen kuin pääsimme perille, niin kylä oli todella kaunis ja myös näkemisen arvoinen. Aivan huipulla sijaitsee myös Jardin Botanique d'Eze, puutarha johon sisäänpääsy oli parin euron luokkaa, mutta kasvien lisäksi myös maisemat olivat todella upeat näköalatasanteelta.



ANTIBES

Antibes oli alue, joka sai myös teiltä pari ääntä, mutta myös oli ainut paikka missä tiesimme takuuvarmasti piipahtavamme etukäteen, sillä täällä poikaystäväni vanhemmat majailivat koko lomansa. Poikaystäväni ovat perheineen matkustaneet tänne nuoresta asti, ja Antibeksen nurkat ovat jokaiselle todella tutut. Kuitenkin mieheni viime kerrasta oli vierähtänyt todella pitkä tovi, niin hänestäkin oli kiva vuosien jälkeen palata lapsuuden muistoihin. Antibes oli viimeinen määränpäämme ennen Pariisia, ja tänne olisin voinut jäädä vielä pidemmäksi aikaa. Me itseasiassa muutettiin suunnitelmia lennosta, ja oltiinkin tuolla hieman kauemmin mitä oli tarkoitus, mutta siltikään se aika ei tuntunut riittävältä. Täällä otettiin todella rennosti, nähtiin mieheni vanhempia, hengailtiin heidän asunnolla, jossa oli Topille piha jossa kirmailla, sekä lapsille (ja ehkä myös aikuisille) oma uima-allas. Vanha pieni kaupunki oli täynnä putiikkeja, ravintoloita ja terasseja, sekä niemen ympäriltä löytyy sekä isoja ja pieniä rantoja joka suunnasta. Lämpimästi suosittelen tätä kohdetta, ja ei vain päiväreissuksi mutta pariksikin yöksi! Me ollaan jo harkittu, että ensi vuonna taas isketään poikaystävän perheen kanssa paikalle uudestaan, ja jatketaan hänen lapsuuden perinnettä kesistä Etelä-Ranskassa :)

Le Milano 2 Rue de la Tourraque - Vaikka Antibes oli täynnä kivoja ravintoloita, niin tämä oli todella nappivalinta. Le Milano sijaitsi aivan asuntomme lähellä ja terassi sijaitsi vanhan linnoituksen juurella. Miljöö oli täydellinen ja italiainen ruoka oli todella hyvää. Ja ehdottomasti suosittelen tekemään varauksen etukäteen, sillä ravintola on todella suosittu. Jos alkupaloja tilaatte, kannattaa ottaa huomioon, että ne ovat melkeinpä pääruuan kokoisia (eli ei monta jaettavaksi, niin kuin me teimme) ja jälkkäriksi on pakko ottaa suklaa-mansikka-mascarpone, koska se oli paras jälkiruoka, mitä olen eläessäni syönyt!




Sellaisissa paikoissa kerettiin pyöriä parin viikon aikana, kiitos kaikille huippusuosituksista! <3 Jos jotain jäi näkemättä, niin Saint Tropezissa olisi halunnut käydä, sekä nähdä kukkivat laventelipellot, mutta yritimme välttää aikataulujen ylibookkaamista ja näihin molempiin olisi ollut vielä lisää ajamistakin. Ensi vuonna sitten! Kävimme myös Villefranche-Sur-Mer merenrantakylässä lounaalla, myös todella kaunis kylä jota suosittelen, mutta en ottanut paikasta paljoa kuvia.

Meidän Riviera-reissuun mahtui paljon aurinkoa (ja super hellettäkin), rosee-viiniä sekä rentoutumista, ja ehdottomasti suosittelen Etelä-Ranskaa lomakohteeksi, itse en vielä saanut tarpeekseni. Loppuun vielä listaa teidän suosittelemista paikoista, jossa emme ehtineet käydä, jotta vinkit pääsevät jakoon:

Calanques de Cassis (näyttää kokemisen arvoiselta)
Nietzschen polku (Eze)
Saint-Raphaël


 

Responses to Cote d`Azur