5 x Parasta Balilla


Meidän kolmen viikon reissun aikana tuli moni nurkka, ranta ja ravintola tutkittua Balilla, ja monta vinkkiä olenkin teille jo jakanut instagramissa tägäyksien muodossa. Olen äärimmäisen kiitollinen kuinka onnekas olenkaan, että saan matkailla maailmaa ja nähdä toinen toistaan hienompia paikkoja, ja tällä reissulla niitä kertyi uusi pitkä lista. Kuitenkin, monien instagramjakojeni jälkeen,  tässä toplistani niistä paikoista Balilla, jotka nousivat ihan kärkisijoille, joita suosittelen sinne reissaaville kaikista eniten.

LA BRISA, CANGGUReissailessa eri puolilla saarta, käytiin useammassa eri uima-allasbaari/-ravintolassa. Joukkoon kuului mm. Mrs. Sippy's, The Lawn, ja Finn's, mutta Canggussa sijaitseva La Brisa vei mun sydämen. Ravintola oli keskellä päivää hyvin täynnä, eli selkeästi muidenkin korviin on kantautunut tämän paikan tunnelma, joka ei huutanut biletystä, vaan rennompaa chillailua. Tämän lisäksi  kalasalaattini nousi yksi lemppariannoksista kolmen viikon aikana, ja mehut olivat herkullisia. Kaikissa muissa allasravintoloissa oli joko huonompaa ruokaa, tai meno liian alkoholikeskeistä. Niin kuin suurimmassa osassa allasbaareista, sisäänpääsy on ilmainen ja täällä hintataso oli keskitasoa, annokset taisivat vaihdella 5-8 euron välillä. La Brisassa kelpasi loikoilla isolla säkkituolilla auringon alla, samalla kun lounge-musiikki soi.

KANTO LAMPO VESIPUTOUS, UBUD


Aiemmin Balilla reissanneena moni vesiputous olikin entuudestaan tuttu, ja tällä kertaa halusin suunnata sellaisille, jotka olivat vielä näkemättä. Instagramin ihmeellistä maailmaa selattuani, Kanto Lampo -vesiputous nousi ykköseksi tämän reissun bucket listilla. Vesiputous on avattu yleisölle noin viisi vuotta sitten, mutta vielä kolme vuotta sitten reissatessani Balille, Kanto Lampo ei ollut vielä mennyt viraaliksi ja oli monille tuntematon. Tänä päivänä maine on saanut sosiaalisen median voimalla paljon kunniaa, ja aivan ansaitusti. Tämä meni heittämällä hienoimmaksi vesiputoukseksi, minkä olen koskaan nähnyt! Vesiputous on myös poikkeuksellinen siinä, että vaikka kuinka amatööri-kuvaaja olisi, täältä ei voi saada epäonnistunutta kuvaa. Mustan kallion ja veden luoma kontrasti eivät kaipaa muokkailua laisinkaan, ja selatessa Kanto Lampo Waterfall -paikkasijaintia instagramissa, jokainen kuva on toinen toistaan hienompia. Ainut miinus voisi olla, että päästääksesi isommalle vesiputoukselle, täytyy olla valmis kastautumaan. Vesi tulee noin vyötäröön asti, mutta vesiputokusesta lentää sen verran pisaroita ja sumua, niin kännyköitä ei välttämättä kannata veteen ottaa mukaan. Me uskallettiin ottaa järjestyskamerat kuvausten ajaksi, mutta paikalla on myös kuvaajia, jotka ottavat hyvälaatuisella puhelimella kuvia maksua vastaan. Kuvaajat olivat loistavia, tiesivät oikeasti parhaat kuvakulmat ja kannustivat turistiteja asennoissa :D Moni varmaan sai parempia kuvia kuin mitä olisi itse ottamalla saanut. Suurimman vesiputouksen lisäksi reunemmalla on pari pienempää putousta kallioilla, ja esimerkiksi ylemmässä kuvassa ei itse tai kuvaajan tarvitse mennä uimaan. Ja vaikka paikalla oli paljon turisteja, ja kuvien ottamiseen piti hetkittäin odottaa vuoroa, ei täällä kuitenkaan ollut niin suurta rysää kuin mitä olen kohdannut muissa Balin vesiputouksissa. Toivottavasti asia pysyykin näin :) Vesiputous ei sijaitse Ubudissa, mutta eri "turistipaikoista" Ubud taitaa olla lähin. Parkkipaikalle pääsee autolla/skootterilla, ja portaita on noin viiden minuutin kävelyn verran, eli ei rankka kipuaminen ylös ja alas. Hinta taisi olla 15000 Rupiaa per pää (noin 1€), kuskimme pääsi ilmaiseksi mukaan alas ja vahti tavararoita meidän ollessa vedessä. Kannattaa huomoida, että tavaroita ei voi jättää itselle näkyviin jos menee veteen asti, monet olivat vaan jättäneet niille tarkoitetuille hyllyille tai penkeille, mutta ei voi mennä takuuseen etteikö niitä joku veisi. Ennen rappusia vesiputoukselle kannattaa siis jättää arvotavarat esimerkiksi autoon, jos ei ole ketään joka niitä voi vahtia. Paikalta löytyy myös sovituskopit ja vessat.

PERTIWI BISMA 2 -HOTELLI, UBUDKaikki meidän reissun hotellit olivat varattu todella viime hetkellä, sillä (tapani mukaan) en ollut tehnyt suurempaa suunnitelmaa, minne ja missä järjestyksessä saarella mentäisiin. Yöpymisien suhteen pidin normaalia tiukempaa budjettia, sillä assarin kanssa reissatessa oltiin enemmän työmatkalla. Kavereiden kanssa on kivempi satsata hotelleihin, ja niistä myös tulee silloin myös nautittua enemmän. Vaikka budjetti olikin, ja olin aina viime metreillä varausten kanssa, niin saatiin koko reissulle todella kivoja paikkoja edullisesti. Ubudin hotelli oli varmaan reissun kallein, noin 40€  per yö (maaliskuu), mutta tähän kelpasi satsata, sillä kivan huoneen lisäksi hotellissa oli todella kiva uima-allas. Ubudissa löytyy moniakin luksus-hotelleja, joissa on infinity-pool -altaat viidakon reunalla, mutta yleisesti niissä hintalappukin on huomattavasti korkeampi. Pertiwi Bisma sijatsi itseasiassa samalla kadulla, kuin suurin osa näistä tunnetuista hotelleista, eli aivan Ubudin keskustan lähellä ja Monkey Forestin vieressä. Huone oli iso, todella siisti, mutta ehdottomasti sijainti ja allas-alueet tekivät hinta-laatusuhteesta aivan erinomaisen. Lisäplussa vielä ihanasta henkilökunnasta, miinus tulee erillisestä kalliista aamiaisesta, joka kustansi yöltä 6€ per henkilö. Buffet oli iso, mutta ehkä kuitenkin Balin tasolle turhan kallis, ja tästä syystä jäi meiltä ottamatta monena aamuna.
KYND COMMUNITY -RAVINTOLA, SEMINYAKKolmen viikon aikana tuli myös käytyä toinen toistaan instagram-ystävällisessä paikassa, ja tämän paikan meinasin jättää välistä, sillä mitä somesta nähnyt, Kynd meinasi mennä jopa minulla yli. Pinkkiä, neonkylttiä, palmuseinä: söpöä mutta myös överiä. Olen kuitenkin todella onnellinen, että kävimme myös täällä syömässä. Kynd Community sijaitsee aivan Seminyakin keskustassa, ja heidän koko ruokalistansa on kasvipohjainen. He ovat itse kehittäneet vegaanit korvikkeensa lihalle ja kanalle, ja itse söin "kanaburgerin", ja pihvi meni heittämällä parhaaksi kasviskorvikkeeksi mitä olen ikinä syönyt, koostumus oli aivan omaa luokkaansa. Ja voin kertoa, että aika monia eri vegepihvejä on tullut kuuden vuoden kasvissyönnin aikana kokeiltua, ja Balillakin paikassa jos toisessakin. Hintaso on keskiluokkaa, meillä taisi kaksi pääruokaa, iso vesi ja mehut kustantaa muistaakseni 17 euroa yhteensä. Paikan kuvauksellisuus on vain plussaa loistavan ruuan päälle :)
BLUE LAGOON, NUSA CENINGAN
Vaikka rakastan kuvien muokkailua, nämä viimeiset on pakko jakaa koskemattomina suoraan kameran rullasta. Balin edustalla olevan pienen saaren, Nusa Ceninganin Blue Lagoon, ei noussut vain reissusuosikiksi, vaan yhdeksi upeimmaksi paikoiksi missä olen ikinä vieraillut. Niin monta paikkaa nähneenä, harvemmin enää menen matkustaessa sanattomaksi, mutta tämä paikka sen teki. Ihan sama mistä suunnata kuvan halusi ottaa, niin meri pauhasi turkoosina. Ja jos värit näyttävät kuvissa hienoilta, voin sanoa, että ne eivät ole mitään verrattunna siihen miltä tämä paikka näytti luonnossa, jättiaaltojen paukkuen vasten kallioita. Blue Lagoon löytyy aivan tien vierestä, mutta sinne ei ole erillistä kylttiä, ja tienlaidalla on maailman säälittävin palkki, jonka varmaan piti toimia aitana, mutta sen onnistuu helposti ylittämään (tai vaikka alittamaan) ilman suurta vaivaa. Paikalla saattaa olla pari muutakin turistia, ja kukaan ei tule sanomaan, etteikö siellä saisi olla, eli ei todellakaan kyse luvattomasti tunkeilusta. Vaikka laguuni on upea heti ensimmäiseltä kielekkeeltä, suosittelen kuitenkin etsimään polun oikeanpuoleisesta pusikosta, ja siitä helposti löytää tiensä suurille kallioille, mistä näky on vielä mahtavampi. Pientä varovaisuutta kannattaa kuitenkin harrastaa, sillä aallot ovat niin suuria, että ei ole pienestä kiinni, etteivätkö voisi vetää kallion reunalta mukaansa. Pari kertaa aidosti säikähdin ja pelästyin kun montakymmentä metriä korkeet aallot paukkuivat. Sijainnin löydätte helposti Google Mapsista.

Tykkäsin muutenkin Nusa Penida, Ceningan ja Lembonganista enemmän kuin Gilin saarista, harmittaa kun rankkasateiden sekä kolarin takia meiltä jäi nämä nähtyä vähemmän kuin mitä alunperin toivoin, mutta hyvä syy palata seuraavalla kerralla kohteisiin :) 

Siinä olisi kaikista loistavista kohteista missä käytiin ne, jotka olivat mun ylivoimaiset lempparit. Jokaisen kohdalla ei ollut niin helppo valita, Bali on niin monipuolinen nykyään ja muuttuu nopealla tahdilla joka vuosi.

Responses to 5 x Parasta Balilla

Elina

Ihania kuvia! Kiinnostais myös muut teidän majoitukset Balilla jos suosituksia, ite oon lähdössä syyskuussa ja yritän nyt jo hyvissä ajoin varailla myös majoitukset :-) Ubudiin oon tuota samaa Pertiwi Bisma 2 katsonutkin mutta esim. Canggun ja Uluwatun ma