MATKUSTAMINEN ULKOMAILLE KOIRIEN KANSSA PART 1

01.07.2018

 

*Kaupallinen yhteistyö Musti &Mirri*

Vuoden mittaan olen saanut lukuisia kysymyksiä ja uteluita, kuinka reissaaminen koirien kanssa sujui, ja millaista on ollut muuttaa Onnin ja Topin kanssa ulkomaille. Käytännön asioita ennen matkaa ja itse matkustaminen lentokoneessa. Musti & Mirri -eläintarvikeliikkeen kanssa kaupallisessa yhteistyössä toteutan kaksi eri postausta liittyen sekä muuttamiseen, että reissailuun karvakuonojen kanssa.

Oikeasti se ei ole niin kallista tai stressaavaa kuin moni ehkä arvelisi etukäteen, mutta kyllä siinä itselläkin oli ennen ensimmäistä lentoa ja kotiutumista Teneriffalle jännitykset päälle, että kuinka matka sujuu ja tottuvatko pojat uuteen paikkaan.

Itse olen lentänyt koirien kanssa Air Berlin, Vueling sekä Finnair, joissa kaikissa sekä vastaanottovirkailijat, turvatarkistus ja lentoyhtiön henkilökunta kaikki toimivat normaalisti, ja en huomannut mitään poikkeavaa asiakaspalvelussa koirien kanssa. Finnair ehkä poikkeuksena, että koiria huomioitiin enemmän, tarjottiin vettä pyytämättä, mutta taisi johtua kyseisestä työntekijästä 😀

Alkuun tärkeintä on tietenkin hankkia lemmikkieläinpassi, johon merkataan koirien kliiniset tutkimukset, matolääkkeet, rokotukset jne. Ihan tarkkaa summaa itse passille en muista, mutta alle parikymppiä oli per koira. Tietenkin sitten kaikki tarvittavat lääkitykset maksavat erikseen. Lemmikkieläinpassi on myös tarpeellinen autolla matkustaessa sekä lautoilla Euroopassa. Jos olette pidempään ulkomailla, tulee passia tietenkin päivittää kohteessa, esimerkkinä Onni ja Topi, jotka olivat Teneriffalla 10 kuukatta.

Itse en halua laittaa koiriani ruumaan, ja oma henkilökohtainen näkemys on että se on aika stressaava vaihtoehto koiralle vain lyhyen lomamatkan takia. Muutot ja pitkäaikaiset poissaolot ovat eri asia, mutta ruumaan laittaessa hinnat koiran lipulle nousee ja vaatimukset ovat luonnollisesti tiukemmat, kun koira eroaa omistajastaan matkan ajaksi. Meillä kuitenkin karvanokat alittavat laukun kanssa yleisen 8kg painorajan, niin matkustaminen ruumassa taittuu helposti. Vain tiettyjen eläinten kanssa saa matkustaa, ja nämäkin on eri yrityksillä lueteltu tarkkaan. Lentäessä kassin koolla ja eläimen painolla on rajoitukset, jos sen haluaa matkustamoon ottaa. Ja vaikka puhun koirista, niin samat käytännöt toimivat muillakin eläimillä.

Ensisijaisesti Eu-maissa matkustavan koiran täytyy olla rokotettu raivotautia vastaan, ja rokotuksen tulee olla voimassa matkan päättymiseen asti, ja joskus vähän siitä pidemmällekin. Tässä kuitenkin kannattaa ottaa huomioon, että Suomessa annetaan 3 vuoden rokote, ja esimerkiksi Espanjassa yhden vuoden rokote, niin joillakin lentoyhtiöillä on säännökset, että rokote tulee olla otettu esimerkiksi max  1 kuukausi aiemmin, mutta ei yli vuotta aiemmin. Eli vaikka koiralla olisi voimassa kolmen vuoden rokote päällä, lentoyhtiö on oikeutettu toimimaan oman käytännön mukaisesti ja kieltää koiraa lentämästä, jos rokotuksesta on yli vuosi. Yksi esimerkki tällaisestä yhtiöstä on Vueling, jolla mekin ollaan lennetty koirien kanssa. Heidän sivuillaan kuitenkin asia on selkeästi esillä, mutta ennen lentojen varaamista tulisi aina tarkistaa yhtiöiden omat säännöt koirien kanssa matkustamiseen ja täsmääkö se omien lemmikkien passeihin.

Koirilla tulee olla voimassa Echinococcus-lääkitys, eli napin muodossa annettava heisimatolääkitys. Kyseinen lääkitys on voimassa vain 3 kuukautta, eli sen kanssa täytyy olla tarkempi lähtiessään matkaan, että merkinnät ovat voimassa. Tästä ei olla muissa maissa niin tarkkoja, mutta esimerkiksi Suomeen ja Maltaan tultaessa, lääkitys pitäisi ollan uusittu 1-5 vuorokautta ennen. Eli yli päivä ennen lähtöä, mutta ei yli viittä päivää vanha. Tästä syystä mekin käytiin pari päivää ennen reissua vielä ottamassa napit eläinlääkärissä. Normaalisti lääkkeen voisi antaa itse, mutta koska kaikki täytyy olla merkittynä passiin, tulee matkustamista varten tästäkin saada eläinlääkärin leima.

Passiin vaaditaan myös kliininen tutkimus, ja eläinlääkärin leima, että koira on matkustuskunnossa. Aika huonossa jamassa saa eläin olla, että ei saisi tätä leimaa, ja sellaisia yksilöitä kukaan tuskin lähtisi lennättää. Sydän ja keuhkot tarkistetaan ja yleinen ulkoinen hyvinvointi. Jos koira esimerkiksi haisee voimakkaasti pahalle, lentoyhtiöille on oikeus kieltää sitä lentämästä. Koirien oleskelun matkustamossa ei sää häiritä muita matkailijoita.

Kuitenkin, koirat tarkistetaan aina lentoyhtiön edustajan toimesta lähtökentällä, saapuessa maahan koirien passia ei enää tarkisteta, samalla tavalla kuin ihmisillä (en osaa sanoa kuinka tässä tapauksessa toimitaan jos lentää esimerkiksi Aasiasta tai Yhdysvalloista Suomeen). Ja näissä saattaa olla poikkeuksia, esimerkiksi moni virkailija kohteessa ei välttämättä tarkista Suomeen tullessa tuota matolääkitystä ollenkaan. Jotkut haluavat nähdä koirat kassissa ja punnita ne, toiset eivät ole halunneet vilkaista ovatko ne oikeasti edes koiria laukussa 😀 Aika nopeasti passit on tarkistettu, yleisesti taitaa raivotauti rokotus kiinnostaa enemmän, ja tarkistus ei poikkea paljoa siitä kuin ihmisten passien kanssa. Koirat tulee aina tietenkin lähtöselvittää tiskillä, vaikka online check-in olisi mahdollinen.

Näiden vaatimusten lisäksi meidän koirilla on myös muitakin rokotteita, lääkitys punkkeja ja kirppuja vastaan sekä sydänmatolääkitys. Sydänmatolääkitys olisikin tärkeä lisä, vaikka se ei olisi vaadittu. Monilla on myös mielipiteitä kirppupipettejä vastaan, mutta ne ovat erittäin yleisiä etelässä ja muualla Euroopassa, ja oman kokemuksen kautta voin luvata, että ne ovat asia mitä vastaan haluatte koiranne ehkäistä. Ulkomailla ne ovat myös hieman vahvempia, sillä Suomesta löydettävät eivät välttämättä pidä kirppuja loitolla. Myös punkkeja on muualla Euroopassa, mutta kirput lymyävät puistojen pusikoissa ja ovat todella yleisiä muilla koirilla.

Samalla tavalla kuin ihmisillä, koirilla voi olla tottumista uuteen bakteerikantaan, ja meidän muutettua Teneriffalle, molemmilla oli ensimmäisellä viikolla ripuli. Koirat ovat ehkä jopa hieman alttiimpia saamaan vatsataudin, kun tykkäävät haistella, maistella ja nuoleskella uusia nurkkia. Eu-maisssa veden tulee olla säännösten juomakelpoista, eli hanavettä voi antaa koirille (ja itse voi juoda myös, jos kestää maun, harvassa paikassa niin raikasta vettä kuin Suomessa). Meillä oli Suomesta ostettuja koirien ripulilääkkeitä jo mukana, ja taudista selvittiin nopeasti, mutta turha noita on säikähtää, jos ei kestä pitkään. Koiraa voi myös valmistella reissua varten antamalla Mustista ja Mirristä löytyviä Avital Flora -tabletteja, jotka tukevat suoliston normaalia toimintaa (vertaa maitohappobakteerit), mutta ripulin yllättäessä toimivat täydennysrehuna, eli ripulilääkkeenä.

Jo ennen tätä yhteistyötä, ostin itse kaiken tarvittavan matkalle Mustista ja Mirristä, mukaan lukien nämä kantokassit, joista olenkin saanut paljon kyselyitä. Matkustamossa kassien tulee olla joustavia, eli kovat kopit tai laukut jotka ei taivu eivät käy matkakasseiksi. Koirien tulee pystyä nähdä edes osittain ulos ja tilaa liikkumiselle pitää olla. Olen monelta kuullut, että ovat ihan käsilaukuissakin vieneet koiria, kun säännöllisesti matkustavat, ja ongelmia ei ole ollut. Mutta itse en allekirjoita, näissäkin voi olla aina riski millaisen virkailijan kentällä saa.

Nämä kantokassit ovat nimeltään Basic Kantokassi Musta ja ovat todella hyvät hinta-laatu suhteeltaan. Lentoyhtiöillä on omat mitat, minkä kokoisessa kassissa koirat saavat matkustaa, joiden erot eri yhtiöille heittää parilla sentillä suuntaan tai toiseen, eli aika yleiset mitat ovat käytössä. Nämä kassit ovat melkeinpä ainoat joustavat mitkä löysin, jotka menevät yhtiöiden eri mittoihin. Joillain yhtiöillä tämä kassi saattaa mennä yhdestä sivusta yhdellä sentillä yli, mutta voin luvata, että virkailijat eivät ala mittailemaan kasseja mittanauhan kanssa kentällä 😀 Nämä ovat kooltaan 45 x 27 x 26 cm, mutta ei hätää vaikka korkeusraja olisikin 25cm, noin pienestä kun on kiinni niin ne ovat suuntaa-antavia. Laukut painavat 950grammaa, eli ovat itsessään todella kevyet ja koiran paino saa olla noin 7kg. Laukuissa on niin käytännölliset kahvat, pieni kahva päällä nostamiseen, ja pitkä hihna, jonka saa olan yli, mutta kassi pysyy muodossaan niin koiralla ei ole epämukava olla.

Meillä kasseissa oli pohjalla pehmusteena pörröinen tähtikuvioinen alusta, joka löytyy Mustin ja Mirrin sivuilta täältä. Alusta on helposti leikattavissa, ja S-koosta olisi riittänyt vielä kolmanteenkin laukkuun. Koirilla on paljon mukavampi pötkötellä pehmeällä alustalla, kuin esimerkiksi pyyhkeen tai ohuen viltin päällä. Alustoja löytyy myös eri väreissä. Niiden alla meillä oli vielä jo viime syksynä ostetut pennuille tarkoitetut pissa-alustat, jos sattuisi hätä, mutta reippaasti pojat ovat pidätelleet matkat. Onnilla on myös ollut kestovaipat käytössä (joissa maksiside), kun vanhus on, mutta kuivana ovat nekin pysyneet. Kuitenkin, ovat koirat tottuneet olemaan työpäiviäkin yksin, niin kyllä ne matkat ovat kestäneet, kunhan saavat kunnon pissatukset ennen turvatarkastusta.

Lentojen ostaminen koirille myös hieman vaihtelee. Vueling-sivuilla sen voi tehdä samalla kuin varaa omia lentoja, Air Berlin täytyy omat liput ja koirien liput ostaa samalla puhelimitse ja Finnairilla täytyy ensiksi varmistaa mahtuvatko koirat lennolle, tehdä oma varaus, jonka jälkeen olla yhteydessä asiakaspalveluun maksaessa koirat “lisäpalveluna”. Yleinen käytäntö, joka saattaa yhtiön mukaan vaihdella, on että koiria saa olla max 2 per lento matkustamossa. Eli vaikka lippuja myydään lennolle vielä, koirat eivät välttämättä mahdu enää mukaan, ja jos on tietty päivä jolloin on matkustettava, tulisi lennot varata hyvissä ajoin. Koiria saa myös olla vain 1 per henkilö, eli minunkin lentäessä koirien kanssa täytyy aina olla kaveri mukana. Tästäkin syystä äitini lensi kanssani Teneriffalle ja lennettiin poikaystävän kanssa yhdessä takaisin Suomeen.

Varatessa kannattaa huomioida, että jos lennätte vaihdolla, tulee vaihdon olla samalla lentoyhtiöllä, tai vastaavasti lennot täytyy eri yhtiöille ostaa erikseen ja koirien liput hoitaa erikseen eri yhtiöiden kanssa (sekä hakea laukut, poistua kentältä ja tehdä sisäänkirjaus uudestaan toisen yhtiön tiskillä). Kannattaa myös huomioida, että on maita Euroopassa, mihin koirat eivät saa matkustaa ollenkaan, eivätkä saa myöskään tehdä vaihtoa kentällä ja joillakin yhtiöillä on omat säännöt, mitkä rodut eivät heidän lennoilla koiran omista terveyssyistä saa matkustaa. Eviran sivuilla on todella kattavasti tietoa lemmikkien kanssa matkustamisesta eri maihin.

Koirien liput matkustamossa Euroopassa maksavat noin 20-75€ per suunta, mutta yleisin hinta tuntuu olevan noin 45€ per koira, eli ei kovinkaan paljon lisämaksua tule, jos haluaa lemmikin kanssa matkustaa. Koirat eivät korvaa käsimatkatavaroita, eli normaalisti saa nekin ottaa mukaan.

Ensimmäinen lento olikin jännittävin, ja pelkäsin kuinka ne koirat nyt suhtautuvat matkustamiseen lentokoneessa. Itse check-in meni hyvin ja turvatarkastuksessa koirien kassit menevät läpivalaistuksesta, ja koira kävelee sinun kanssa (meidän tapauksessa aina sylkyssä) metallinpaljastimen läpi. Koirat takaisin kasseihin, ja siellä niiden tulisi pysyä siihen asti, kunnes olet määränpäässä. Eli lentokentillä, koneessa tai muuallakaan siinä välissä niitä ei saisi ottaa pois kasseista. Kuitenkin, välillä näkee koiria vipeltämässä kentällä hihnassa ja koneessa lentoemot saattavat antaa ottaa kasseista pois. Meillä koirat saaneet päät tökkästä ulos ja katsella pilviä, sekä vetskarit olleet raollaan rapsutuksia varten. Myös vettä on juotettava ja pari herkkunappulaa ollaan annettu. Meillä on ollut loistavat vaihtoehdot koirien vedenjuonnille reissussa, mutta niistä lisää seuraavassa postauksessa. Jos ruokaa haluaa antaa, niin nappuloita pieneen pussiin tai annospussit märkämuonaa mukaan, niitä ei lasketa nesteeksi.

Lentäessä koirien kanssa meillä ei ole ollut mitään ongelmia. Ennen ensimmäistä lentoa, pelkäsin saattaisiko esimerkiksi paineet satuttaa korvia tai pelottaako pienokaisia, mutta ne otti ihan yhtä rennosti kuin autossa tai bussissa matkustaessa. Ei ne koirat taida tajuta, että ylös ilmaan mennään, tai kuinka lentokone esimerkiksi eroaa vaikka junasta. Meillä on myös jokainen lento ollut joko todella aikaisin aamulla tai myöhään yöllä, niin koneen noustessa ilmaan ovat molemmat jo unten mailla jännittävien päivien tuloksena.

Onni ja Topi on oikeasti todella kilttejä koiria, ja ne ovat olleet niin loistavasti aina lennoilla, että sydän oikein pakahtuu ylpeydestä. Muut matkustajat tuskin huomaavat niiden olemassaoloa, sillä kassitkin ovat “pimennetty”, niin ei kentällä tai koneeseen tullessa muut huomaa heitä kun hiljaa siellä makoilevat. Tietty toiset koirat saattavat olla pelokkaampia, jopa jo autolla matkustamisessa, mutta nämä ovatkin luonne-eroja, jotka varmasti jokainen omistaja ottaa itse huomioon ensin reissaamista.

Meillä stressaavin vaihe matkustaessa on ehdottomasti ennen matkalle lähtöä, kun Onni itkee päivät kun pakkaillaan ,siinä pelossa, että hänet hylätään. Koneeseen päästyä hän rauhoittuu tajutessaan, että on itsekin varmasti mukana 😀

Nämä ovat minun henkilökohtaisia mielipiteitä ja kokemuksia koirien kanssa matkustamisesta, muilla saattaa mennä eri tavoin, mutta vaikeaa se ei ole kertaakaan ollut 🙂 Tässä postauksessa käsiteltiin matkalle valmistautumista, toisessa osassa on sitten uudet aiheet itse matkan päällä uudessa kohteessa olemisesta koiran kanssa.

Tosiaan, jo viime syksynä ostin kaiken tarvittavan Mustilta ja Mirriltä, heidän todella laajasta valikoimasta löytyy vaikka arkeen sekä matkusteluun koirien kanssa, ja varsinkin ensi postauksessa esittelen paljon hyödyllisiä tuotteita koirien kanssa reissaamisessa.

Mustilla ja Mirrillä on lukuisia liikkeitä ympäri Suomea, mutta todella helpot ja isot nettisivut myös. Täältä pääset tutustumaan koko valikoimaan ja löytämään lähimmän liikkeen.

Jos jäi kysyttävää tai tuli jotain mieleen mitä itse olen unohtanut, tai teillä erilaisia kokemuksia koirien kanssa lentämisestä ja reissailusta, jättäkää ihmeessä kommenttia! 🙂

 

 

6 Responses to “MATKUSTAMINEN ULKOMAILLE KOIRIEN KANSSA PART 1”

 1. Hanne says:

  Kiitos tämä oli hyödyllinen juttu. Kerran lennetty kotimaassa pikkukoiran kanssa ja ajatuksissa tehdä Euroopan reissu joskus.

 2. Taina says:

  En ole aiemmin lukenut blogiasi, mutta nyt haeskelin koiran kanssa lentämisestä tietoa niin törmäsin näihin postauksiisi! Minua kiinnostaisi koiriesi koot noin suunnilleen. Meillä on n. 5,2kg painava chihumix, jonka säkäkorkeus on n. 30cm ja siihen pää ja kaula vielä lisäksi. Mietin paljon, että onko liian iso kuitenkin matkustamaan pienessä laukussa matkustamossa. :/

  • Sini says:

   Ei varmaan ole, meillä taitaa olla about samankokoiset. Perhoskoira on vielä korkeampi ja painaa noin 5kg, ja Topilla (chihu) nyt vähän ylipainoa ja on 5.5kg ja säkä about kans sen 30cm ja meni hyvin noissa kasseissa. Uskoisin että teillä myös 🙂

Kommentoi