ISOT, PAHAT KAUPALLISET YHTEISTYÖT

23.03.2018

Tämä postaus on pelkkää mustavalkoista tekstiä, ilman kuvituskuvia. Aiheena somettajien kaupallistuminen ja mitä ajatuksia seuraajien kritiikki mussa herättää. Tämä ei todellakaan ole kevyt postaus aiheesta, vaan aika pitkälti selitetty ja sopii luettavaksi varsinkin niille, jotka niin kovasti haluavat kritisoida ammattiani sekä mainostamista sosiaalisessa mediassa. Jos ette jaksa tätä kirjan pituista postausta lukea, keskittykää tummenettuihin osiin. Koska postaus on kuvaton ja pitkä, joten koko teksti löytyy klikkaamalla. 

Pitkä postaus tulossa. Alun perin olin ajatellut tehdä videon aiheesta, mutta päässäni pyörii miljoona asiaa, niin videokin olisi varmaan pyörinyt jo toista tuntia. Pitkä myös sen takia, että haluan tuoda ajatuksiani mahdollisimman laajasti ja kattavasti tässä monia askarruttavassa asiaassa esille. Eli asiaa yhteistöistä, mitä me sosiaalisen median “vaikuttajat” tehdään. Blogin, tuben tai instan kaupallistaminen, joista monilla on jyrkkiä mielipiteitä, sinne huonoon suuntaan. Osaa seuraajista ei kiinnosta paljoakaan, osaa vähän vahvemmin, mutta koska tämä on mun ammatti niin mua kiinnostaa, sen verta että haluan tukea itseäni. Oon viime aikoina saanut parikin kommenttia koskien, että kaikki kanavani olisivat muuttuneet pelkäksi mainoksesi. Nämä kommentit ovat saaneet mua ajattelemaan asiaa monelta eri kannalta, ja pohdiskelu on syönyt suuriakin osia päivistäni, niin nyt olisi aika jakaa mun mielipiteitä yhteistöiden teosta teille.

Kyseessä siis mielipidepostaus, en koe että tässä on oikeaa tai väärää. Mutta kun näistä keskutellaan paljon myös keskustelupalstoilla, niin välillä on myös hyvä saada toisenkin osapuolen ääntä esille.  Samalla tavalla kun en pidä omaa näkemystäni ainoana oikeana, toivoisin vähän avarakatseisuutta myös tämän tekstin lukijoilta.

Puhun myös vain omasta puolestani, kaikki eivät toimi samalla tavalla kuin minä. Myös ne jotka olen heidän omalla nimellä maininnut, eivät ole osallisena postaukseen tai mielipiteisiini, vaikka olisinkin jo näistä aiheista ystävien kanssa keskustellut. Osittain välttelen tälläisiä kantaaottavia postauksia, koska niiden jälkeen on yksinkertaisesti todella raskasta väitellä tuntemattomien ihmisten kanssa, asioista missä on ok agree to disagree.

Sen lisäksi, että haluan noteerata teidän palautetta, haluan oikeasti tuoda vähän perspektiiviä, tuntuu että monilla yleinen mielipide vihata yhteistyökampanjoita tulee vain suositusta mielipiteestä. Yhteistyöt ovat leimattu isoksi pahaksi sudeksi, ja kaupallisuus automaattisesti töhrää mielikuvan bloggaajasta tai vloggaajasta. Joko tai. Joko Sini lopettaa kaupalliset yhteistöt tai menetän intressin häneen. Asiasta kuitenkin aika minimaalisti puhuttu, kuin seuraajien näkökulmasta, niin tässä siis pitkästi minun ajatukset.

Sosiaalinen media on viime vuosina kasvanut ja laajentunut radikaalisti, missä ennen oli blogi, nyt on instat, snäpit, tubet ja facet. Samalla myös ihmisten aktiivisuus niiden käytössä on räjähtänyt, mikä on tietenkin saaneet yritykset hyödyntämään tätä uutta halvempaa ja kohdistettua mainostapaa. Tämä sitten on aiheuttanut yhtä sun toista närästystä ja ärsytystä siellä ruudun toisella puolella.

Somettajat tienaa eri tavoin, voi olla itsenäinen tai esimerkiksi osana portaalia, ja rahaa tilille voi tulla kaupallisista yhteistöistä, mainoksista tai vaikka mainoslinkeistä. Yhteistöistä kaupalliset on ne jossa tuotteen lisäksi sopimuksessa liikkuu raha, sponsoroidut yhteistyöt ovat vaihtokauppa, esimerkiksi instakuvaa vastaan saat tuotteeen X, ja viimeisimpänä on saatu tai lahja. Kaupalliset ovat siis ainoat yhteistyöt, jotka käytännössä tuovat bloggaajalle/tubettajalle ruokaa pöytään.  Sponsoroidun ja saadun tuotteen ero on pitkälti siinä, että sponsori yhteistyössä somettaja sekä yritys selkeästi sopivat ehdoista, ja saatu tuote saattaa olla esimerkiksi yllätys-lähetys postissa yritykseltä, mutta tässä tapauksessa ei ole mitään velvoitetta kyseisestä lahjaa tuoda esiin omissa kanavissa. Kuitenkin monet tekevät esimerkiksi insta-storyn, jossa kiittää yritystä mukavasta yllätyksestä, ja saattaa esitellä tuotteet. Tämä suurimmaksi osaksi siksi, että varmistaa että niitä tulee jatkossakin, sekä se luo hyvät välit vanhojen, tai mahdollisesti uusien yhteistyökumppanien kanssa. Kuitenkin, kaikista kolmesta pitäisi tuoda selkeästi esille, että kyseessä on mainos tai ilmaisiksi saatu tuote.

No miksi siirryin päiväduunista pois ja päätin työllistää itseni täysipäiväisesti sosiaalisella medialle? Yksi hyvä syy on palkka. Totuus on, että kun seuraajat ovat pääkanavissa jopa 66 tuhatta ihmistä, niin yhdestä mainoksesta maksetaan reilusti. Mun seuraajamäärillä yhdestä kaupallisesta videosta tienaan enemmän kuin kuukaudessa edellisessä työssäni myymäläpäällikkönä. Kolme maksettua instagram kuvaa myös ylittävät entisen palkkani, kun tein pitkää päivää kuusi kertaa viikossa, huomattavasti stressaavammassa työssä.  Varmaan sanomattakin selvää, että eri somettajien hinnastot ovat rinnastettavissa heidän seuraajamääriin, 10k instagramin hintalappu ei ole samoissa lukemissa kuin 200k seuraajan instagram. Teen todella vähän mainoslinkkejä, ja mun videoissa ei pyöri mainoksia. Omille siirtymisen jälkeen niitä ei myöskään ole blogissani bannerin yläpuolella, eikä sivupalkissa. Palkkani määräytyy siis puhtaasti kaupallisten yhteistöiden määrästä. Vaikka isompiin tienesteihin on helpompi päästä, niin en ikinä allekirjoittaisi bloggaamista, varsinkaann yhdistettynä tubettamiseen, helpoksi työksi. Varsinkin yrittäjänä työnmäärä on miltei sama kuin kosmetologina tai baarimikkonakin, vaikka vielä joillakin tuntuu olevan vahva käsitys, että päiviin kuuluu vain kuvan ottaminen ja lataaminen instaan. En kuitenkaan väitä, etteikö työssä ole luksuspuolensa: työajat saa valita itse ja ne voi tehdä mistä päin maailmaa tahansa, vaikkapa muuttamalla ulkomaille tai lomailemalla useammin. Saa tehdä töitä kotoa koirien kanssa ja paljon lähetetään kivoja ja kauniita asioita. Työhön liittyy paljon aikatauluttamista, stressiä ja paineita, ja en voisi väittää, etteikö myös kroppa kärsi välillä tuntien istumisesta koneella. Mutta on rankempia duuneja maailma täynnä, on tämä oman elämän työkokemuksista ehdottomasti se fyysisesti “helpoin”. 

Mutta ei kannata unohtaa, se missä mulle maksetaan yhdestä videosta tai instagram kuvasta, käytännössä tällä hetkellä en mistään muusta sisällöstäni tienaa mitään. Jodelissa on useamman kerran jaksettu väittää, että teen paljon videoita, koska “rahat loppu”. Musta olisi mielenkiintoista kuulla, miten pelkällä olemassaolollani tienaan rahaa? Jos kuvaamalla, editoimalla ja lataamalla tubeen videon, jossa ei pyöri mainoksia, saisi rahaa niin varmasti joka toinen tekisi samaa. On varmaan niin käsittämätön ajatus, että joku tekisi niitä videoita ilman minkäännäköistä hyötyä. Sama pätee niihin kymmeniin ja satoihin postauksiin mitä julkaisen eri kanavissani, mutta kummasti porukka kritisoidessa kaupallisia yhteistöitä unohtaa täysin sen suuremman prosentin niitä julkaisuja, joista ei käytännössä rahallisesti hyödy mitenkään. Ja ei mua haittaa tehdä niitä, tykkään työstäni kaiken puolin, kummastelen vain enemmänkin niiden olemattomuutta silloin kuin sitten julkaiseekin yhden mainoksen.

Mietin myös niitä lukuisia mielipiteitä, missä somettajien pitäisi ylläpitää aitous ja käydä niissä “oikeissa töissä” ja pitää some harrastuksena, mutta silti oletetaan jatkuvaa julkaisutahtia. Voin sanoa, että entisessä työssäni kävin kuutena päivänä viikossa, ja työpäivien pituus oli helposti työnarkomaanina se 12 tai jopa 14 tuntia. Jotenkin kerkesin myös salille. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka moni arvostelija itse jaksaisi tehdä täysipäiväistä duunia, ja siinä samalla toista duunia päälle palkatta? Silloin kun tein tähän tahtiin, niin julkaisin silloin tällöin, kun siltä tuntui, ja enemmän snäpissä. Aikaa ja energiaa ei olisi mitenkään riittänyt samaan kuin mitä nykyään teen. Jokapäiväiseen laittautumiseen, kuvien ottamiseen, editoimiseen, videoihin ja yritäppä samalla kerkiämään tekemään kaikki Suomen talven parin tunnin valoisaan aikaan. On myös bloggaajia ja tubettajia, jotka tähän pystyy, ja ehdottomasti nostan heille hattua, minusta ei olisi samaan.

Ja kyllä, osittain lähdin entisestä duunista rahan takia, ei mun tarvitse olla häpeissäni sanoessani sitä. En mä olisi rakkaasta duunista luopunut uuden ammatin takia mistä en tykkäisi, vaan nimenomaan tykkään tästä työstä enemmän, ja mulla oli mahdollisuus myös sillä tienata. Monesti olenkin sanonut, että valokuvaus on mun rakkain harrastus ja onhan tämä maailman siistein juttu, että nykyään se on mun työ. Jos tietenkin ei olisi ollut tähän mahdollisuutta, niin edelleen palvelisin asiakkaita ripsipidennysten ja kasvohoitojen parissa, mutta kun mulla oli. Ja tämä ei olisi vaatinut sitä että tienaan tällä tavoin enemmän, vaan tienaamalla tasan saman verran kuin entisessä duunissa, tai jopa vähän vähemmänkin, olisi saanut aikaiseksi sen, että valitsen kahdesta rakkaasta asian sen suuremman. Kukaan ei tunnu kritisoivan, jos kaupan kassalla työskentelevä henkilö päättääkin tavoitella unelmiaan ja hakea lääkikseen ja tähdätä kirurgiksi. Silloin harvemmin kuulee kenenkään sanovan “rahan takia”.

Kuitenkin, kuten sanoin, parikin kommenttia on blogiini tullut, joista ensimmäinen:

Ananasraaste, todella boring, tilaajia aliarvioivia. Vain kaupallisia blogeja vblogeja instakuvia. Mitä tapahtunut? Ylimieliseltä vaikuttavia kommentteja myös.

Okei, tylsyyteni on mielipideasia, siihen jokainen on oikeutettu. Ylimieliset kommentit… no ne olisi mukava itsekin nähdä, pyysin kommentoijaa jo parisen viikkoa sitten kertomaan missä ikinä olisi aliarvioinut tilaajiani tai ollut ylimielinen kommenteissani, mutta häneltä en vastausta saanut, niin siihen en suostu myöntymään. Mutta tuo että “VAIN” kaupallisia blogeja, vlogeja ja instakuvia. Nopea laskelma: puolessa vuodessa kun oon Teneriffalla asunut, youtubeen on tullut 45 videoo, joissa VIIDESSÄ maksettua sisältö, eli ei edes yhtä kuukauteen. Olen antanut teille 40 videoo, missä mulla ei pyöri yhtäkään mainosta, eikä niissä ole maksettua sisältöä. Tässä palaan siihen mitä aiemmin sanoin, ne kaupalliset yhteistyöt täysin nollaa kaiken muun sisällön mitä tuotan teille, mitä kuitenkin prosentuaalisesti on paljon enemmän, ja yleinen käsitys on, että somettamisella kun ei vaan saa tienaa. Yleinen päätös on, että jos joku bloggaaja tai tubettaja alkaakin sisällöllään tienaamaan, niin se automaattisesti on paha asia ja silloin ei esimerkiksi ollenkaan enää huomioida sitä palkatonta sisältöä. Mä olen ihan hyvää hyvyyttäni jättänyt mainokset pois videoiden alusta, koska päätin olla olematta ahne. Teen kaupallisia yhteistöitä, joten annan seuraajieni vapaasti katsoa sisältöäni ilman keskeytyksiä. Nyt olen alkanut tulla siihen päätökseen, että sen sijaan että luovun niistä tuhansista euroista vuodessa, tai jopa tuhansia kuukaudessa, niin taidan ne mainokset laittaa videoille, koska aina joku valittaa joka tapauksessa. Ehkä tällä tavalla voin vähentää sitten vuositasolla pari kaupallista videoo, mutta tiedänhän mä jo nyt, että ei sekään auttaisi.

Tottakai myönnän, että videoilla näkyy myös paljon esittelyjä asioista, joita olen saanut, mutta silloinkin aina mainitsen, että ne on mulle annettu. Mutta samalla tavalla tässäkin ihmiset vetävät herneen nenään, kun tulee esiteltyä saatuja juttuja. Samalla unohdetaan, että esittelen myös paljon asioita, kauneusjuttuja ja ostoksia, joista olen maksanut ihan itse rahaa. Mutta joka kerta kun tulee sanottua sana saatu, niin se sama nollaus tapahtuu, viisi edellistä ei-sponsoroitua esittelyä eivät koskaan tapahtuneetkaan. Monet seuraajat pitävät unboxing-videoista, siksi niitä teen, mutta ongelma on että ei saisi ottaa mitään vastaan ja niitä näyttää somessa. Jos olen itse jäänyt miinukselle esittelystä, niin sitten kaikki ok.

Jos mä sanon, että Lumenen CC-voide on vuosia ollut mun lemppari, niin jengi on ihan messissä. Kun sanon, että nykyään saan kaikki Lumenen tuotteet ilmaiseksi, niin uskottavuus katoaa… miksi? Otetaan vaikka esimerkkinä Cif ikkunanpuhdistaja, sata kertaa olen sitä hehkuttanut sanoen että pesen sillä käytännössä kaiken, jopa koiranikin (no en pese, älkää viilatko pilkkua, mutta you get the point). Mun hehkutukset tuotteesta on näkynyt usein snäpissä ja jopa useammalla videolla. Mutta jos Cif tulisi luokseni tänään ja ehdottaisi hauskaa yhteistyötä ja sen toteuttaisin koska se ehdottomasti sopisi omaan brändäykseen itsestäni, niin enköhän taas saisi suuren määrän kritiikkiä, että enää ei tuoksukkaan puhtaudelta, vaan haisee rahalta. Vaikka kuinka täsmentäisin videolla, että se on oikeasti ollut ikuisuuden lempituotteeni, niin sekin olisi jälleen vain “rahan takia”. Enkä tarkoita, että kaikista lempparituotteista pitäisi saada yhteistyö kasaan, mutta onhan niistä kivempi niit tehdä.

Pidän paljon verkkokaupasta Na-kd.com, jonka kanssa olenkin tehnyt useasti sponsorointi yhteistöitä naistenvaatteista. Sitten luen jälkikäteen kommenteista tai jodelista, että en edes käyttäisi kyseisiä vaatteita ellei olisi ilmaisia. Ne jotka näitä kirjoittelee, kertokaas miksi ihmeessä ensimmäinen olettamus on, että bloggaaja mainostaa jotain vain mainostaakseen, eikä siksi, että ehkä tykkää brändistä ja se brändi vieläpä sopii omiin kanaviin täydellisesti =saan teille kivaa sisältöä asukuvien muodossa. Pieni paljastus, sen jälkeen kuin olen aloittanut Na-kd:n kanssa yhteistyöt, olen kaksi kertaa tilannut heiltä itse tuotteita, niin että olen molemmat paketit maksanut ihan itse. Välillä myös tilailen näin, juuri siksi että en kyllästymiseen asti mainosta teille samoja tuotteita.

Koska paljon mäkin saan tavaraa, mutta vielä enemmän niistä kieltäydyn.  Joskus myös annan niitä kavereille eteenpäin, ja olen jo molempina Ananasraasteen synttäreinä laittanut suuren määrän eteenpäin teille seuraajille synttäriarvonnoissa. Ja ihan rehellisesti, vaikka todella moni sanoo että ei ottaisi ilmaista tavaraa vastaan, niin kuinka moni todellisuudessa näin toimisi, varsinkin jos oma ala on riippuvainen myös uusien asioiden esittelystä? Vai onko niin, että nämä samat ihmiset eivät ottaisi vaan kaikkea  mitä saa vastaan? No siihen en voi muuta sanoa, kuin että ei ota moni muukaan, mutta tosissaanko oletatte, että somettaja mainostaisi asioita mitä ei ole halunnut tai vastaanottanut tavaranpaljouden myötä. Kellomainoksia tulee joka suunnasta, mutta kyllä minäkin vähän aikaa sitten lähetin sähköpostin, jossa ilmoitin kellobrändille, että valitettavasti vaikka tykkään heidän tuotteistaan, joudun kieltäytymään, jotta ei olisi liian monta kellomainosta päällekkäin ja lähekkäin. Vaikka mitä väliä sillä loppuen lopuksi olisi, eikös se ole ihan normaalia että joku saattaa eri päivinä käyttää eri merkkien kelloja ja tykätä useammasta? Kyllä me bloggaajat suurin osa otetaan nämä asiat huomioon, vaan koska se ei välity katsojille. Myös kun olen tehnyt pitkäaikaisesti yhteistyötä Huawein kanssa, olen viime vuoden aikana luopunut kolmesta eri laajasta kännykkä-yhteistyöstä, koska mulle on erittäin tärkeää, että en mainosta vain rahan takia, vaan tuotteen pitää oikeasti olla käytössä, tarkoitus ei ole valehdella seuraajille. Tämä ei tarkoita, ettenkö saattaisi vaikkapa joskus vielä markkinoida toista puhelinmerkkiä, mutta näkökulman tulisi olla enemmänkin “kokeilin tämän luurin kameraa viikon” kuin että “tämä on paras puhelin ja ainut mitä käytän”. Valitettavasti, tällaisia kampanjoita näkee paljon. Tubettaja mainostaa Oneplus-puhelinta yhdellä videolla, seuraavalla videolla näkyy käytössä taas iPhone, siihen asti kunnes on taas kaupallinen video Oneplussan kanssa. Itse sataprosenttisesti vältän yhteistöiden toteuttamista tällä tavalla, ja harmittaa kuin otan nämä asiat huomioon, niin muut sitten pilaavat some-markkinoinnin kuvaa seuraajille. Ja tietenkin yksi suuri ongelma on myös bloggaajien järjestämät blogikirppikset, joista myös Jodelissa kuhistaan. Onhan se harmillista, että saman tien mainoskampanjan jälkeen ne uudet ihanat tuotteet mitä on juuri rahaa vasten mainostettu ovat myynnissä eteenpäin. Itsekin olen myynyt saatuja vaatteita eteenpäin, mutta kyllä niissä yrittää vähän käyttää harkintakykyä, kuinka nopeasti sen tekee.

Mulle myös tärkeää, että mainos on selkeästi esillä. Ei pelkkä hashtag #ad piilotettuna pitkään liutaan tägejä (tämä ei muuten myöskään lain mukaan riitä), vaan kirjoitettu selkeästi “kaupallinen yhteistyö”. Kuitenkin, mua ei ole koskaan oikeastaan ärsyttänyt yhdenkään somettajan mainos, se että se on siellä somessa tai sen sisältö, mikä mua aidosti vituttaa, on kun siitä ei mainita ollenkaan. Suomessa suurin osa artisteista, misseistä, entisistä ask-feimeistä sekä esimerkiksi tubettajien tyttö-/poikaystävistä omaavat suuren määrän seuraajista ja ovat hyödyntäneet kaupallistamaan myös somensa. Mutta kun niin moni ei vaivaudu sitä mitenkään merkkaamaan, vaikka kyseessä olisi 100% selkeästi mainos. Juuri viimeksi tänään katsoin yhden missin someja, kun instastoryssa pyöri kuvia ja feedissä oli saman brändin kuva, mainostaen molemmissa samaa asiaa. Kummassakaan ei ollut pienintäkään mainintaa mainoksesta. Jopa isot bloggaajat yrittävät välillä piilomainostaa, ja tämä on suoraan sanoen laitonta sekä valehtelua. Mulle jopa jotkut ovat päin naamaa myöntäneet tekevänsä näin, koska seuraajia ärsyttää sponsoroinnit ja mainostaminen, mutta sitten esimerkkinä minä, joka olen sentään rehellinen, saan sitä kuraa niskaan. Tällöin itse somettajat ruokkivat sitä asetelmaa, että yhteistöistä ei pidetä. Isoin ärsyke on artistit, he elävät jossain pyhässä maastossa, missä moni ei todellakaan mainitse millään tasolla mainostavan tuotetta, mutta tämä ei myöskään herätä pienintäkään ärsytystä seuraajissa, lähellekään sitä tasoa kuin esimerkiksi se, että mulla on instassa pari kaupallista yhteistyötä peräkkäin. Artistit saavat autoja ilmaiseksi, mitä hehkuttavat loputtomiin ilman merkintöjä sponsoroinnista (brändit tietenkin tägättynä), mutta jos bloggaaja saa auton viikoksi lainaan vuokrausfirmalta, ja mainoksissa merkitsee kaiken oikeaoppisesti, kyllä jodelissa jo ollaan keskustelemassa kun Neiti x sai nyt sitten viikoksi autonkin ilmaiseksi… Mutta fakta on, tietyt somettajat otetaan helpommin silmätikuksi ja ovat suuremman suurennuslasin alla. Ihmisiä ei tunnu niin vahvasti kiinnostavan, mitä se 16-vuotias teinitubettaja tekee, sekä Suomen suosituimmat miestubettajat eivät myöskään saa osakseen paljoa juoruilua. Mä vihaan tuoda esiin kateuskorttia, en usko että tässäkään tilanteessa kyse on siitä, mutta on joku syy miksi kauniit, nuoret nais-somettajat, joilla paljon nättejä mekkoja ja meikkejä tuntuvat saavan enemmän kritiiikkiä aiheesta. Kyllä kaupallisten yhteistöiden ärsykkeitä on monia, mutta varmasti myös puuttuva kyky olla onnellisia toisten puolesta. Koska törmäsin myös pari päivää sitten suositun suomalaisen ruokabloggaajan instaan. Hänellä valehtelematta lähestulkoon jokainen julkaisu oli kaupallinen yhteistyö. Hän oli kylläkin merkinnyt kaikki selvästi, mainosti vain ruokabrändejä, ottanut loistavia kuvia, ja toteuttanut kaiken tyylillä, mutta kuitenkin, prosentuaalisesti melkein koko feedi oli mainosta. Enpä ole jodelissa tai muuallakaan törmännyt, että kyseinen kokkaaja olisi tällä ärsyttänyt ketään. Ja puhumattakaan, kiinnostaako ketään, jos Kenzas, Janni Deler tai Angelica Blick Ruotsista mainostavat melkein joka päivä jotakin, varsinkin insta-stooreissa, onko se ok koska eivät ole suomalaisia, vai kenties onko joku seuraajamääräraja miljoonassa, että sitten on ok mainostaa? Ärsyke kuitenkin tuntuu olevan aika rajattu tiettyyn osaan kaupallisista someista tällä hetkellä.

Olen myös törmännyt siihen, että kauneustubettajaa kritisoidaan siitä, kun ottaa loputtoman määrn meikkejä vastaan. Onhan se totta, että hän ei varmasti kaikkia tarvitse ja pärstän saisi laitettua valmiiksi vähemmälläkin, mutta kuitenkin kyseisen henkilön työ on tehdä kauneustutoriaaleja sekä esitellä omia henkilökohtaisia suosikkejaan, eikä tehdä 10 videoo samasta meikistä samoilla tuotteilla. Näistä suurista määristä meikkejä hän sitten ne suositukset teille löytää. Sehän on ihan looginen tapa toimia, ja tubettaja saa tuotteista tehtyä teille sisältöä. Ja miksi maksaa itse jos joku ne hänelle haluaa lahjoittaa? Kuitenkin tämä henkilö on poikkeustapaus, mitä mä olen seuraillut ei hän koskaan ole kannustanut ketään omistamaan niin paljon meikkejä kuin hän itse saa. Tosiaan se oma brändäys siellä somessa olisi hyvä jatkuvasti pitää mielessä. Jos kauneustubettaja yhtäkkiä vastaanottaisi sata laatikkoa hernekeittoa ja mainostaisi sitä, olisi se ihmeellinen asetelma. Mutta esimerkiksi muotiin painottuvassa blogissa mua ei ainakaan häiritse jos yhtenä viikkona mainostaa Gina Tricotia, ja seuraavalla viikolla onkin Lindexin mainos. Mutta tässäkin olisi fiksua, jos ei kuitenkaan olisi ekaksi Ginan farkkukampanja ja heti seuraavalla viikolla myös Lindexille farkkukampanjaa.

Mutta kyllä, mitä suuremmaksi kasvaa, sitä enemmän sulle halutaan antaa tavaraa ilmaiseksi. En edes osaa kuvitella millaista tämä on esimerkiksi Ruotsin suurimmille bloggaajille. Mutta, mä olen AINA maininnut, onko tuote saatu tai lahja. Merkkaan kaikki kaupalliset yhteistyöni selkeästi. Voi olla että tämän takia mun yhteistyöt sitten pistävät silmään enemmän, koska en harrasta piilomainontaa. Välillä blogipostauksen asun jokaisen vaatekappaleen perässä lukee saatu, mutta haluankin tuoda sen selkeästi esille. Monet bloggaajat eivät välttämättä koskaan merkitse näin, tai sitten kerran laittavat, ja sen jälkeen eivät enää vaivaudu mainitsemaan, että tuote on ilmainen, vaikka pitäisi.

No mikä sitten on mainos? Esimerkkinä tämä Na-kd, ihan itse olen maksanut osasta tuotteista, mutta instassa saatan tägää ne kuitenkin kuvaan, useammasta syystä. Yksi syy, klikkaamalla kuvaa seuraaja saa tiedon mistä vaikkapa mekkoni on. Toinen syy, ehkäpä Na-kd haluaisi jakavan sen miljoonille seuraajilleen ja näin minä saan näkyvyyttä (tämäkin tuntuu aiheuttavan paheksuntaa seuraajissa, ärsyttävää kun bloggaaja haluaa kasvua someilleen). Mutta kolmas, ja mulle oikeastaan yleisin syy on myös näkyvyys, mutta en ajattele oikeastaan koskaan yrityksen uudelleen postaamista, vaan nykyään enemmänkin siinä mielessä, että tägäämällä vaikkapa sen Na-kd:n, saatan nousta “ehdotus feedillä” heidän seuraajilleen, näin ollen uudet ihmiset voivat löytää kuvani ja profiilini helpommin. Samasta syystä monet laittavat kuvan sijaintiin tietyn paikan, tai vaikkapa kuviin hashtageja. Mutta vaikka olen tuotteesta maksanut itse ja tägäys-pakkoa ei ole, niin onko se sitten mainos? Eikö käytännössä jokainen suositus somessa, olisipa se somettajan tai yksityishenkilön tekemä, ole mainos? Tietenkin ymmärrän myös, jos on vaikkapa seurannut mua vasta viiden videon ajan, sitten ihmetellään, että onpa Lumenen CC-mainos läpinäkyvä ja “varmasti” ollut aina lempi-tuote, mutta sen sijaan, että aloittaisi negatiivisella ja kritisoivalla kommentilla, olisi hiljaa ennen kuin tehnyt edes pienen taustatutkimuksen.

Myös blogiin tulee useasti kommentteja, että lain mukaan pitäisi kertoa,että kyse on mainoksesta. Alkaa oikeasti olla hieman puuduttavaa, kuin jokainen aito suositus mielletään heti myös mainokseksi. Kohta pitää varmaan alkaa jo merkkailee jokaisen postausten alkuun, että EI YHTEISTYÖSSÄ KENENKÄÄN KANSSA JA IHAN ITSE MAKSOIN. Munkin blogissa on todella usein suosituksia, ja jopa linkkejä palveluihin ja tuotteisiin, mistä olen pitänyt. Jopa negatiivisessa ravintola-arvostelussa laitoin kaikki yritykset tiedot, puhelinnumerot ja osoitteet postaukseen, samalla tavalla kuin niissä positiivissa. Kuitenkin todella usein seuraajat saavat käsityksen, että hyvien arvostelujen ravintolat ovat piilomainontaa. Tälläisiin kommentteihin vastaankin, että kyllä minä tiedän. Mainostan ravintolaa koska pidin siitä, ja annan sille kehut ilman suurempaa hyötyä itselleni, vaan haluan jakaa tiedon seuraajilleni ja ihan itse olen jokaisen pennin ateriasta maksanut. Niin ne blogit monesti toimivat, miksi pitää aina olla olettamassa muuta? Tästä syystä kylläkin varmaan tulee luotua myös vääränlaista mielikuvaa, kuinka paljon niitä yhteistöitä oikeasti sitten on. Kehu, ja yrityksen tägääminen on samantien piilomainontaa, mutta tässähän ongelma on siellä ruudun toisen puolella, eikä itse somettajassa.

Mutta hyvä esimerkki asiasta, joka saattaa ärsyttää, on vaikkapa mun viime-aikainen Marokko reissu. Se oli sponsoroitu matka, eli rahaa en hotellien mainostamisesta saanut, mutta saatiin yöpyä ilmaiseksi. Päivisin teimme omia juttuja ja kaikki kulut oli itse maksettava. Marokko on pitkän aikaa ollut mun bucket list:llä, ja kun mun sähköpostiin pamahti tällainen tarjous, niin tartuin siihen kiinni, pieni potku persuksille, että pääsen kyseiseen paikkaan nopeammin. Tämä ei tarkoita, että en olisi sinne koskaan matkustanut omasta pussukastani, mutta se tarkoittaa, että minun kanavissa, tulen tägäämään hotellit, sekä käyttämään esimerkiksi hashtageja. Se saattaa tietty aiheuttaa ärsytystä, kun tuntuu sitten, että jokainen julkaisu on mainos. Mutta todellisuudessa, mun tyyliin, olisipa hotelli maksettu tai ei, niin laitan lähestulkoon poikkeuksetta sijainnin, sekä saatan tägää hotellin instagramin. Mutta ero on, kun rehellisesti tuon selkeästi ilmi kyseessä olevan sponsorointi, niin se muuttaa julkaisut ärsyttäviksi. Voisin mä myös tehdä monen muun tavoin, ja olla mainitsematta asiasta, Suomessa tällaisia julkkiksia ja somettajia löytyy pilvin pimein. Ja valitan, mutta tulen jatkossakin varmasti ottamaan ilmaisia hotelli-öitä vastaan, kuten tulen myös jatkossa mainitsemaan paikkoja, joista olen maksanut.

Samalla tavalla kuin Marokon hotelleissa, niin mä kuitenkin mainostan vain asioita, jotka sopivat niihin asioihin, mitä tuon muutenkin esiin sosiaalisissa medioissani. Ymmärtäisin närkästyksen, jos huomenna olisikin instassa mainos vauvanvaipoista, niin mun yhteistöiden uskottavuudelta menisi pohja. En koe kuitenkaan kertaakaan tehnyt näin, vaan nimenomaan kieltäytnyt pitkästä liudasta kampanjoista. Mutta kuitenkin tuntuu, että monelta menee myös uskottavuus, vain koska: mainos. Tähänkin liittyen sain kommentin, palataan siihen kohta. Otan vaikka esimerkiksi mun yhteistyövideon Bette Boxin kanssa. My Day, jossa kerron heti alussa sekä tekstinä ja puheena, että kyseessä kaupallinen yhteistyövideo. Kuvaan päiväni normaalisti, ja päivän mittaan meikissäni sekä ihonhoito-rutiinissa kokeilen kaikkia tuotteita mitä boksista löytyi, ja kerron niistä pienet arvostelut sekä lisätietoja Bette Boxista. Aina näihin videoihin tulee kommentteja “yhteistyö”. Muuten video oli toteutettu aivan samalla kaavalla kuin niin moni muukin minun ei-kaupallistettu video, ja ainakin asiakas tykkäsi sisällöstä todella paljon, niin en usko että täysin huonosti sitä olin toteuttanut kun palaute oli vain positiivista. Mutta monien mielipide tuntuu olevan se, että esimerkiksi meikkiarvostelut ovat mitättömiä, koska niistä maksetaan.

Tottakai käytäntö kaupallisissa yhteistöissä on, että kun asiakas sulle maksaa tuotteen markkinoinnista, ei siitä saisi puhua pahaa, vaan tuoda tuote tai brändi esille hyvässä valossa. Jos tuote ei ole mulle entuudestaan tuttu, yleensä haluan sitä ensiksi kokeilla, varsinkin kosmetiikassa, ennen kuin lähden sitä brändäämään. Nivean kampanjassa varsinkin oli tärkeää, että hetkittäin herkkä ihoni ei reagoisi huonosti tuotteeseen, niin kävin ihan itse ostamassa tuotteen ensiksi, kokeilin sitä pari päivää ja vasta sitten annoin kampanjalle vihreää valoa. Mulle myös tärkeää on, että en uusia tuotteita kehu maailman parhaiksi tai että sitä rakastaa, jos niitä olen vasta hetken kokeillut. Yritän tuoda yhteistöihin ennemmin näkökulman, että testaan minulle uutta tuotetta tai vaikka ensivaikutelmat. Voi tuotteesta puhua hyvää, ilman että kaikki just se paras. Toisin sanoen, antaa vaan rehellisen ja aidon mielipiteen, jotta ei kuulostaisi niin feikiltä. Tottakai mäkin välillä joitain asioita hehkutan uusina lemppareina, mutta silloin ne kyllä myös aidosti sitä ovat, vältän tuota ilmaisua jokaisesta asiasta jonka saan tai edes ostan. Osittain myös tuntuu, että Suomessa sosiaalisessa mediassa ei ole kauaa tehty mainostamista samalla mittakaavalla kuin nykyään, ja somettajat ei ole täysin tajunneet, että ei mainos tarkoita aina sitä että sen on pakko olla se paras ja tällä ensimmäisellä ajatustavalla on sitten menty. Sen myötä muut ottavat mallia ja koko homma menettää uskottavuutta. Mutta edelleenkin, jos Cif haluaa ottaa yhteyttä ja tehdä kanssani yhteistyön ikkunanpuhdistajastaan, se olisi THE paras, mutta samalla sen pystyisin myös referoimaan aiemmista videoistani.

Nämä tuoreet kommentit saavat mut tuntemaan, että mua asetetaan samaan kastiin mistä ainakin aiemmin kärsi blogikollegani Sara Ollila. Hänet usein nostettiin jodelissa esiin, kun ei tee muuta kuin yhteistöitä. Samoihin aikoihin, kun satunnaisesti näitä aloituksia siellä selailin, aloin tutustumaan Saran blogiin, sekä ohimennen pintapuolisesti itse henkilöön pr-tapahtumissa. Sara on mun mielestä ehkä Suomen blogimaailman yksi väärinymmärretyistä henkilöistä, ja muistaakseni hän myös itse toi tätä esille jossain postauksella, viitaten että ei hän ole niin paha ihminen mitä hänestä yritetään maalata, vain koska toteuttaa paljon kampanjoita yritysten kanssa. Vaikka Saran herttaisuus ja aitous välittyy kameran ja tekstien läpi lukijalle, niin en mä oikeastaan hänen luonteesta tähän tullut puhumaan, vaan vähän eri näkökulmasta sitä hänen blogin sisältöä. Kyllä, hänellä(kin) on paljon yhteistöitä, ja myös mainoslinkkejä löytyy, MUTTA Saran työtahti on uskomaton ja työnlaatu ei ole hutaistua. Hänellä tulee niin paljon ei-kaupallista sisältöä niiden mainosten lisäksi, mutta en ole kertaakaan huomannut yhdessäkään jodelin aloituksessa, että kukaan toisi tätä huomioo esiin. Tai sitä, että miten monen vuoden bloggauksen jälkeen hän osaa edelleenkin pitää sisältönsä monipuolisena ja mielenkiintoisena. Tai esimerkiksi sen, kuinka hienosti ja luontevasti hänen tyylilleen hänen kampanjat ovat toteutettu. Tiedän myös hänen kanssaan asiasta keskustelleena, että kyllä sielläkin päässä harkitaan paljonko niitä yhteistöitä voi ottaa ja miten ja milloin ne kannattaa toteuttaa. Silti hän kestää hyökkäystä aiheesta enemmän, kuin esimerkiksi bloggaaja, jonka sisällössä on vähemmän mainoksia, mutta myös todella paljon vähemmän ei-kaupallista sisältöä. Jodelissa en kuitenkaan ole varmaan kertaakaan törmännyt tekstiin, jossa Saraa haukuttaisiin mistään muusta kuin yhteistöistä, eli tämä asia yksin saa ihmiset sotajalalle yhtä ihmistä vastaan, vaikka neidissä ei olisi muuten mitään vikaa. Saran blogin löydätte täältä.

No sitten se yhteistöiden määrä. Itselläni niitä on välillä enemmän, välillä vähemmän. Sopparista riippumatta, ala toimii pitkälti yrittäjyyden tavoin. Välillä yhteistöitä ei ole ollenkaan, ja välillä niitä tarjotaan paljon. Hyvä esimerkki on joulunaika, silloin tietenkin mainostajat käyttävät budjettia yhteistöihin, ja tammikuussa niiden määrä vähentyy, kun yleisesti ihmisillä ei ole niin paljoa varaa joulun jälkeen tuhlailla. Myönnän, että hetkittäin, esimerkiksi mulla juuri tällä hetkellä, kaupallisia yhteistöitä on hieman enemmän. Kuitenkin mullakin on pitkiä välejä, kun niitä ei ole ollenkaan, tai vaan yksi tai kaksi pienempää. Tottakai mun pitää jaotella myös kulut sen mukaan, voi olla että yksi rahakkaampi kuukausi toimiikin mun seuraavan kolmen kuukauden elantona. Ja ei tietenkään mitään blogia tai instaa ole kiva seurata, jos siellä jokainen postaus on mainos, mutta en ihan koe että itse ainakaan olisin ihan siellä tasolla vielä. Olisihan se täydellinen asetelema, että kaikki yhteistyöt tulisivat tasaisin aikavälein, mutta valitettavasti tuhannet asiakkaat eivät keskustele keskenään, koska kampanjoitansa toteuttaa ja ketä niihin haluaisi. Ja itse en halua, enkä voi luopua kaikista tarjotuista yhteistöistä, koska todellisuus on, että seuraavaan pariin kuukauteen niitä ei välttämättä tule lainkaan. Ja jos kivoja yhteistyötarjouksia sattuu eteen, niin onhan se miellyttävämpi toteuttaa juuri niitä.

Ja fakta on, että minunkin pitää tienaa. Vaikka jotain se häiritsee, niin nykypäivänä tämä on ihan oikea työ sekä ammatti. Jo se, että mainostajat maksaa somemarkkinoinnista riittää perusteluksi, ei siitä tarvitse enempää keskustella vaikka joku olisikin eri mieltä. Mulla on myös vuokrat ja laskut maksettava, mutta sen lisäksi teen yhteistöitä, jotta saisin rahaa myös pystyäkseni tehdä teille sisältöä. Uudelle isommalle läppärille olisi tarvetta, että ei tarvitsisi valittaa kun kone hyytyy videoita editoidessa. Nettisivu mitä rakennan blogiani varten, ei todellakaan maksa mitään pikkuhiluja lompakon pohjalta, vaan monta tuhatta euroa. Paljon tienaan somella, mutta varsinkin nyt yrittäjänä haluan myös yritykseeni panostaa ja myös tienestejä siihen laittaa. Viime vuonna mulla meni yli viisi tuhatta euroa parin kuukauden aikana pelkästään koirani leikkaukseen ja kuntoutukseen, ja sen lisäksi muutin myös ulkomaille. On se kiva, että duunia nyt riittää sen verran, että pystyn näitä kuluja vähän kerryttämään takaisin. Kesällä luovuin kaikista lomasuunnitelmista suurimmaksi osaksi taloudellisista syistä, kun yllättävä tapaturma kävi Onnille. En kadu hetkeäkään, että rahani käytin siihen, mutta tuntuu että bloggaaja ei ole oikeutettu inhimillisyyteen, ja siihen että rehellisellä työllä ja maksamalla verot, ehkä haluan tänä vuonna saada menetettyä pottia kerättyä uusiksi kasaan, jospa saisi vaikka tänä kesänä sitten reissailtua enemmän.

Isommat tubettajat eivät välttämättä käytännössä tee paljoa mitään. Yksi video riittää tienaamaan saman verran kuin lääkärit tienaavsa kuukaudessa, mutta kritiikkiä ei tarvitse kuunnella kun “ei ole kaupallistunut” täysin. Pienemmän kanavan omaava puskee alalla eteenpäin, tuottaa paljon sisältöä, mutta myös paljon kaupallisia yhteistöitä huomattavasti pienemmillä palkkioilla, niin se on paha asia. Asetelma on se, että se jolla on isompi työmoraali, on se jota kritisoidaan. Vedetään sama vanha “rahan takia” kortti esiin, mutta miksi siihen ei voi tähdätä jos mahdollisuus tähän on auennut. 

“Harmi että niin tämä päivitys kuin se YouTuben puolella oleva “What’s on my phone” on tehty yhteistyössä. Molemmat ajatuksen tasolla kiinnostavia aiheita, mutta yhteistyö pilaa sen. Tässä olisi ollut kiva jos olisit kirjoittanut vain Teneriffasta, tuo kappale kengistä oli täysin irrallinen ja suoraan sanottuna turha. Puhelimen esittely olisi ollut kiva, mutta se turhan ilmiselvä myyminen ja puhelimen ominaisuuksien esittely eivät sopineet videoon. Oli pakko jättää se kesken, kun häiritsi niin paljon.

Ymmärrän toki että yhteistyö-postauksia ja -videoita täytyy tehdä, mutta kummassakaan en nähnyt merkintää että on yhteistyö. Vaikka olivat selviä mainoksia. Ja yhteistyöt voisi erottaa omiksi asioiksi, niin ei tulisi lukijalle tai katselijalle huijattu olo. Silloin ne eivät myöskään nousisi negatiivisesti esille, niin kuin nyt on käynyt.”

Tätä henkilöä on pakko kiittää, että kritiikki oli laitettu rakentavasti ja asiallisesti, ja mikä parempi, suoraan omaan blogiin. Nämä mielipiteet nähdään aivan liian usein Jodelissa tai vauvapalstoilla, ja turha minun sinne on mennä itseään puolustelemaan. Kuitenkin täällä blogissakin voi kommentoida anonyymina. Mutta itse kommenttiin: ekanakin, kuten olen postauksessa sanonut, minä mainitsen yhteistyöt aina. Kyseisellä videolla se lukee videon päällä heti alussa ja Crocs-postauksessa se löytyy heti ensimmäisen kuvan jälkeen, ennen postauksen tekstiä. Itsetutkistelun jälkeen, videoon klikatessa tietty ei ole mitään merkkiä, että se olisi yhteistyö, niin ehkä videon nimi olisi voinut olla vaikkapa “What’s on my Huawei P-Smart”, joka ei tietenkään kerro suoraan mainoksesta, mutta antaa katsojalle hieman harkintakykyä siihen, että sitä se mahdollisesti voisi olla. Kuitenkin, videolla näkyy “ilmiselvä myyminen”, koska se kuitenkin on myös mainos. Itse en vaan näe, että juuri tällä kyseisellä videolla sitä niin paljon toisin esiin, parissa kohdassa videolla välillä kerroin uusista ominaisuuksista, mutta missään vaiheessa en lukenut paperilta tuotetietoja puhelimesta.

Kuitenkin, kyseisessä kommenttissa eniten pistää silmään lukijan tapa ilmaista, että häntä on “huijattu”. Olisi myös ollut kiva, jos olisin kirjoittanut vain Teneriffasta. Varmasti olisi, mutta puolen vuoden aikana olen tehnyt lukuisia postauksia täällä asumisesta, ne ovat jo erittäin yleisiä blogissani, ja jopa tästä edellinen postaus kertoi myös fiiliksistä täällä asumisesta. Yhdessäkään edellisessä postauksessa puolen vuoden ajalta ei ole ollut yhtäkään yhteistyötä, mutta kun sen yhteen laittaa, niin heti luen pitkän kommentin verran, että miksi piti mennä niin tekemään. Mun henkilökohtainen mielipide, bloggaajana, mutta myös muiden blogeja lukiessa, on kiva että yhteistyöt ovat välillä myös upotettu bloggaajan elämän kontekstiin. Mun mielestä olisi tylsää, jos aina postaukset olisivat vain tuote-mainoksia ja kaikki teksti olisi vain tuotteesta. Kertoen omasta elämästä, ja samalla tuo postaukseen mukaan yhteistyötä. Kuitenkin, uskon että tälläkin lukijalla on ollut tiedossa, että klikatessaan mun blogiin siellä on myös kaupallisia yhteistöitä, ja jos tänne eksyy, niin saattaa myös niihinkin. Kuten sanoin, blogissani ei ole minkäänlaisia banneri-mainoksia, niin ainut tapa miten täälläkin tienaan on yhteistyöt postauksissa. Tämän hän kyllä ilmaisikin tietävän kommentin loppuosassa. Mutta kyse nyt kuitenkin oli postauksesta, missä puhuin siitä, että Santa Cruz tuntuu kodilta. En mä todella henkilökohtaisia postauksia ole kaupallistanut, poikaystävänikin toin ilmi kevyesti pikkuhiljaa. Olisinhan mä voinut vaikka tehdä clickbait-videon “MINULLA ON POIKAYSTÄVÄ” ja pikkukuvaan muokkaa yhteiskuvasta hänen naaman pois. Siihen sitten Googlen mainokset tulille ja rahaa ropisisi tilille.  Mutta tässäkin huomataan, että se on joko tai, niillä muilla postauksilla mitkä olen Teneriffalla asumisesta kirjoittanut ei ole mitään väliä, kun tässä yhdessä nyt on se mainos, niin olen huijannut lukijaa. Tätä mustavalkoisuutta mun on vaan niin vaikea ymmärtää.

Myönnän, kuten videolla sanoin, “What’s on my phone” -videoo on toivottu jo pidempään, mutta en mä sitä ollut siltikään toteuttanut. Nyt kun mieitin toteutustapaa uuden puhelimen videolle, tuli mieleen tämä video tehdä. Ehkä sitten tämän henkilön mielestä epäonnistuin, mutta kuitenkin kaikessa asiallisuudessaan, tämä henkilö puhuu itsensä hieman pussiin. Kommentin kirjoittaja sanoo selkeästi, että molemmat julkaisut olisivat mielenkiintoisia, jos ne eivät olisi mainoksia. Vaikuttaa myös siltä, että hän on klikannut itsensä blogiin siinä ajatuksessa, että haluaa lueskella juttujani, koska hän pitää postauksistani, mutta nähdessään yhteistyön onkin mielikuva muuttunut hänen sanoin negatiiviseksi. Koska yhteistyö-merkinnät ovat kuitenkin ollut kaikissa julkaisuissa erittäin vahvasti esillä, en täysin usko, että tämä huijaaminen on ainut asia, joka on närkästyttänyt. Kommentista huokuu vahvasti periaatteellinen näkemys, että jos hän olisi tiennyt kyseessä olevan mainosta, hän ei olisi antanut klikkiä. Jos kumpikaan julkaisuista ei olisi ollut mainos, hän olisi tykännyt sisällöstä. Mun mielestä on niin ihmeellinen ajatustapa (ja en nyt puhu vain tästä henkilöstä, ehkä olen ymmärtänyt kommentin väärin), että tykkäät vaikkapa jostain bloggaajasta tai tubettajasta, mutta jos tiedät heidän tienaavan rahaa heidän julkaisuilla, niin automaattisesti boikotoit sitä vain siitä syystä. Seuraat ihmistä säännöllisesti, mutta tykkäystä tai klikkiä ei voi antaa jos he hyötyvät siitä?

Tietenkin ymmärrän, että tätä ristiriitaa ei välttämättä olisi, jos seuraisitte somessa vaan mua. Mutta todellisuus on, että jos mua seuraa, niin tulee katseltua muidenkin somettajien juttuja, ja silloin mainoksiakin näkyy paljon enemmän. On epärealistista ajatella, että nykypäivänä suurimmat bloggaajat ja tubettajat tekisivät kaiken vaan seuraajien iloksi ja eivät haluaisi tienata sillä myös rahaa, kun se avaa kuitenkin niin paljon mahdollisuuksia, esimerkiksi vaikkapa matkustelun. Tavallaan tekisi mieli sanoa, että kannattaisi etsiä pienempiä kanavia, jotka eivät ole vielä “myyneet sieluunsa”, mutta onhan se harmi kun on kulkenut jonkun matkassa mukana ja seuraillut vaikkapa jo vuosia, että siitä tulisi luopua ja etsiä uusia korvikkeita vain koska mainokset häiritsee. Kuitenkin, ihan sama tyttöhän minäkin olen, ei pitäisi antaa niiden mainosten häikäistä liikaa, vaan koska niitäkin välillä tulee. Harmita, että yhteistöiden myötä somettaja niin nopeasti leimataan feikiksi ja että aitous olisi kadonnut.  Kyllä mä koen että voin sanoa, että multa tulee myös todella paljon aitoa, ei-kaupallistettua sisältöä, se on vain yksi muutos mikä saattaa välillä näkyä. Samalla tavalla kuin blogini muuttuu aika ajoin, tai esimerkiksi valokuvaustyylinikin on muuttunut.

Jaksoiko joku tosiaan lukea tänne asti 😀 Tässä nyt siis erittäin pitkästi perusteltuna mun näkemyksiä mielipiteet asiasta, josta paljon puhutaan ja kommentoidaan, mutta tuntuu että kukaan ei ole painavasti ottanut asiaan kantaa, vaan se on suurimmaksi osaksi sivuutettu. Ehkä joku on asiasta puhunut ja multa mennyt tämä ohi? Heittäkää ihmeessä kommentteihin linkkiä!

Mutta kuten olen painottanut, minun mielipide. Estradi on vapaa, ja tosiaan voitte jättää kommentin vaikkapa väärällä sähköpostilla jos haluatte pysyä anonyymina, kaikki mitä kuitenkin pyydän, on että jos haluatte painavampaa mielipidettä laittaa, lukekaa mielellään koko postaus ajatuksella ja yrittäkää vähän poistaa sitä mustavalkoista ajattelutapaa, jos sitä siellä on. Mutta haluan kuulla jos jollakin on kommentoitavaa yhteen tai useampaan osaan, hyvällä tai pahalla. Jos näkemyksiä tulee paljon, en välttämättä kerkiä nopealla aikataululla vastailemaan kaikille ajatuksella, niinpä vastailen viimeistään tulevalla viikolla. Myös jos somettaja-kollegoita lukee näitä, niin saa heittää omia näkemyksiä, ja esimerkiksi vaikkapa korjata virheitä asioissa, jos sellaisia tuntuu löytyvän.

Tietenkin on niitä, jotka likaavat kaupallisten yhteistöiden mainetta, mainostetaan vain rahan takia ja ei noudateta eettisiä ohjeita eikä edes lakia. Mutta itseäni hämmentää miksi tässä asiassa pitää yleistää, ja nähdä jokaista vaikkapa bloggaajia erillisinä henkilöinä, ja tuomita heidät vain yksilön omasta toiminnasta. Ja perusteluja sille, miksi laadukkaasti töitä tekevä bloggaaja (ei siis vain itsekehu, vaan näitä kyllä löytyy tusinakaupalla Suomestakin) ansaitsee kritiikkiä, jos työnlaadusta näkee, että siihen on panostettu. Itse ainakin pyrin olla huijaamatta ja toteuttaa yhteistyöpostaukset sekä valita yhteistyökumppanit itselle sopiviksi. Vain koska kaikki ei näin tee, niin ei siltikään kannata suolata vääriä ihmisiä, koska YHTEISTYÖ. Vähän avarampaa katsetta, kun kuitenkin asiasta on niin vahvoja mielipiteitä.

Itse aion jatkossa yrittää, että asiakkaiden kanssa saisi paremmin sovittua päivämäärät järkevämmin, että ei olisi kerralla niin paljon kampanjoita lyhyessä aikavälissä, ja ehkä jos tulevista youtube-mainoksista alkaa tulla rahaa paremmin, niin yhteistyötkin saattavat vähentyä. Kuitenkin, tämä on nyt mun työ, ja täysin en aio pahoitella, että saan siitä myös itselle positiivia tuloksia. Enemmänkin haluan selitellä ja avaa asiaa, ja osittain pyydän anteeksi, jos monista tuntuu, että se aitous on sitten kokonaan kadonnut mainospostausten myötä. Tavallaan eihän näitä asioita olisi pakko seuraajille ja Jodelille puolustella, mutta tämä aihe oli sellainen mistä halusin kanssanne keskustella, sen sijaan että vastaan lyhyesti eri kommentteihin ja lakaisen asian maton alle. Kuitenkin näitä monia ajatuksia pyöritellyt niin paljon päässä, että hyvä tuoda ne päästä ulos, tällä kertaa tekstin muodossa.

55 Responses to “ISOT, PAHAT KAUPALLISET YHTEISTYÖT”

 1. Jenni says:

  Kommentoin ekaa kertaa sun blogiin, vaikka oonkin sua noin vuoden ajan seuraillut säännöllisesti 🙂
  Mä en ole koskaan ajatellut yhteistyötä pahana asiana, mua ne ei häiritse mitenkään. On kiva nähdä esimerkiksi paljon monipuolisia asukuvia, vaikka vaatteet olisivatkin ilmaisia. Joka tapauksessa siitä saa inspiraatiota omaan pukeutumiseen, ja ilman yhteistöitä erilaisia asukuvia tulisi varmaan vähemmän 🙂 Muutenkin musta on kiinnostava saada tietoa erilaisista tuotteista/palveluista, vaikka niitä en ostaisikaan. Tottakai on yhteistöitä jotka eivät myöskään kiinnosta minua, esimerkiksi itse en melkein koskaan meikkaa niin yleensä skippaan meikkijutut, mutta se ei tarkoita että pitäisin sitä ärsyttävänä, että bloggaaja on tehnyt aiheesta mainoksen.
  Hyvä esimerkki on muuten myös se sun youtube video siitä uudesta puhelimesta. Itse tykkäsin paljon videosta! Mulla on meinaan tarvetta uudelle puhelimelle, ja ihastuin siihen sun esittelemän puhelimen kameraan ja varsinkin hintaan! Menin heti googlettamaan vielä lisätietoa, ja voi olla että ostan sen vielä tässä tulevan kesän aikana. Video oli siis todellakin hyödyllinen mulle! Arvostan muutenki sitä sussa, että oikeasti käytät saamaasi puhelinta, etkä vain niissä videoissa mitkä on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä. En myöskään kokenut tulevani huijatuksi, kun luin postauksesi, johon mukaan olit upottanut yhteistyön crocsin (en oo varma miten kirjoitetaan haha) kanssa 🙂
  Olin muuten yllättynyt siitä miten paljon yhteistöillä voi tienata!! Luulin tosissani että muutaman satasen 😀 Mutta musta on ihan ok tienata blogilla/vlogilla/instagramilla, kunhan tekee sen juurikin eettisesti ja lain mukaisesti, ihan niin kuin sä oot tehnyt. Musta tuntuu ettei monikaan ihminen ole vastaan yhteistöitä, vaan käsitys kaikkien vihaavan niitä johtuu vain siitä et negatiivista palautetta tuntuu saavan herkemmin kuin positiivista.
  Jatka samaan malliin Sini! <3

  • Sini says:

   kiitos kun nyt jaksoit kommentoida 🙂 jep, itsekin aina mietin, että jos bloggaajan yksi “tehtävä” on myös inspiroida, niin asukuvissa on kiva myös tuoda esiin niitä kauppojen uutuuksia, osittain itse ostettuja mutta myös saatuja, kunhan ovat myös oman tyylisiä. Ja mulla oli ennen sama, en tykännyt kauneus/meikkijutuista, mutta ei ne mua silti ärsyttänyt 🙂

   Tietenkin näissä kahdessa kommentista kärjistyy näiden henkilöiden mielipiteet, mitkä varmasti heijastavat myös muiden ajatuksia, mutta meitä on joka lähtöön, myös seuraajia, kuten säkin sanoit, että ei ne ärsytä niin paljon ja saat niistä hyviä vinkkejä.

   Jep, tosi vähän puhutaan, mutta paljon spekuloidaan, että paljonko “somettajat” tienaa, kyllä sillä ihan hyvin leivän pöytään tienaa. Pohjoismaissa varsinkin bloggaajille maksetaan hyvin, ja esimerkiksi Saksassa myös, mutta kaikissa maissa ei ole tilanne sama, seuraajia pitää olla jo miljoonissa jos haluaa somella tienaa. Tietenkin koska mainostuksesta myös maksetaan reilusti, niin työn jäljen pitäisi näkyä myös.

   Mutta kiitos kommentista, ja oikeassa olet, monet tykkää minunkin meiningistä, mutta positiivista kommenttia tulee herkemmin saatua. Kiitos <3

 2. Susanna says:

  Ymmärrän kyllä tuohtumuksesi kaupallisten yhteistöiden leimasta, mutta tärkeää on ymmärtää myös ”asiakkaiden” eli tilaajien/seuraajien näkökulma. Otat tässä huomioon ainoastaan oman mielipiteesi ja näkökantasi. Arvostelet surutta kritiikin antajia, vaikka niitäkin voisi hyödyntää omassa työssä. Otat kritiikin hyvinkin henkilökohtaisena ja lähdet puolustuslinjalle, vaikka järkevämpää ja tuottavampaa olisi ottaa ne huomioon ja pohtia, onko niissä totuuden perää ja vähintääkin pistää pohdintaan, jos monet valittavat ja kritisoivat samoista asioista. Ja en tarkoita ilkeitä kommentteja, joilla yritetään provosoida vaan nimenomaan kriittisiä. Mistä seuraajat voisivat tietää, ettet pelkän rahan takia mainosta ja kehu tuotteita? Ei kukaan tiedä sinua somen perusteella niin hyvin, että osaisi tällaisia arvioida. Lisäksi vaikka sanot, että ”oikeasti tykkään tästä” niin, se ei selkeästikään vakuuta suurta yleisöä. Asian laita vaan on niin, että suuren huijaamisen ja ylimainostuksen takia uskottavuus vähenee sponsoripostauksista. On vaikea erottaa ”oikeasti hyvä” ja sponsorihyvä tuote. Siitä on ehkä hieman hölmöä syyttää ja kritisoida lukijoita, kun tämä on bisneksen luonne somen parissa. Itse olen oikeastaan hyvinkin tyytyväinen, ettei nykyajan ihmiset usko kaikkea, mitä somessa myydään ja kerrotaan. Siksi mielelläni haastankin kaikkia ja myös sinua ajattelemaan kriittisesti ja näkemään isomman kuvan, kuin vain omasta näkökannasta näkee. Se, että on hiljaa eikä kritisoi, olisi varmasti sinusta mukavaa, kuten sanoit, mutta se on oikeastaan välttämätöntä (onneksi) ja sen voi kääntää positiiviseksi, sillä saat asiakkaiden mielipiteitä ja asioita, mitä voit parantaa periaatteessa täysin ilmaiseksi. Muut yritykset käyttävät näihin tutkimuksiin valtavasti rahaa, koska se on yksinkertaisesti tie pysyä hengissä alalla. Epätyytyväiset asiakkaat ja varsinkin, jos iso osa ei miellä hyväksi = yrityksen suosion lasku. Mutta summa summarum tähän kilometrikommenttiin, että hyvä, kun toit oman näkökulmasi aiheeseen ja selkeästi suututtaneeseen asiaan, mutta olit hyvinkin hyökkäävä kaikkia erimielisiä kohtaan ja lähinnä puolustelit vain, vaikka ehkä välillä olisi hyvä myös yrittää edes ymmärtää toistakin osapuolta. Tämä on kuitenkin bisneksesi ja työsi ja hyvä sellainen (onnekkaassa asemassa, kun on löytänyt mieleisen työn), mutta asiakasymmärrys on yrityksen tärkein voimavara ehdottomasti. Silloin seuraajien (asiakkaiden) leimaaminen ja vihjailu tyhmiksi ja idiooteiksi rivien välistä, kun eivät osaa lukea ajatuksiasi ja nähdä, että omasta mielestäsi olet parempi kuin monet muut yhteistyöasioissa. Välillä itsekriittisyys tekee myös terää. Toivottavasti en ollu liian ankara, mutta itse uskoessani kritiikin tärkeyteen, näen tämän vain positiivisena. T. Yritysmaailmassa pyörivä

  • Susanna says:

   Ainiin, ja vielä yksi mieleen tullut asia. Vertailet itseäsi paljon muihin influencereihin ja valitat, kun monet muut eivät saa yhtä paljoa kritiikkiä, vaikka tekevät suuria yhteistöitä ja seuraajia miljoonia. Voisiko kyse olla siitä, että he ovat osanneet rakentaa asiakkaille mielikuvan, jossa he ovat uskottavampia? Eivät hekään turhaan ole suuremman yleisön suosiossa, siihen on aina syy. Yksi syy voi hyvinkin olla, että he hoitavat asiat paremmalla tavalla yhteistöiden kanssa, tai ovat saaneet voitettua yleisön luottamuksen jatkuvalla hyvällä tekemisellä. Suosio ja kriittisyyden määrä ei ole mikään lottoarvonta eikä se ole sattumaa. Nyt I’m out ja toivottavasti sain herätettyä edes jonkinlaista rakentavaa pohdintaa etkä seuraavassa postauksessa ota tätä kommenttia esimerkiksi, kuinka ”tämäkin seuraaja” on väärässä eikä ymmärrä.

   • Sini says:

    Itsellänihän on tullut tasan nämä kaksi kommenttia, ennen kuin asiaan reagoin, tekstini kuitenkin käsittelee yleisesti mielipiteitä suurimassta osasta somettajia. Kuten huomaat, jos tämänkin postauksen kommentteja luet, niin täälläkin moni on enemmän sitä mieltä, että olen onnistunut luomaan positiivisen mielikuvan, kaikkia ei voi miellyttää, mutta postauksen tarkoitus ei ollut hyökätä niitä kohtaan jotka eivät musta tai mun tyylistä diggaa, vaan tuoda omaa ja laajempaa näkökulmaa. Täältähän sen näkee että moni myös tykkää mun tekemisestä ja pitää sitä hyvänä.

    Ja tosiaan, en todellakaan vähättele seuraajien tärkeyttä, tai että on niitä jotka jaksvat kannustaa ja lukea, ja vaikka edellisessä vastauksessa sanoinkin että seuraajat eivät ole asiakkaita, tottakai haluan myös tuottaa jokaiselle lukijalla miellyttävää sisältöä, kuitenkin tehden omaa juttuani. Postauksessa vain toin esille, että sana “yhteistyö”, ei pitäisi olla se syy miksi ei tykkää siitä sisällöstä, vaan se itse sisältö. Sun kommentit lähtee vähän muihin raiteille jo.

    Ja huomaan myös, että sanot että minä suutun, mutta on sinullakin hyökkäävä asenne, olet selkeästi lukenut tekstini eri äänensävyllä kuin mitä sen kirjoitin. Missään tekstissä ei lue, että kommenttien kirjoittajat ovat väärässä, tekstissä lukee näin:

    “Kyseessä siis mielipidepostaus, en koe että tässä on oikeaa tai väärää. Mutta kun näistä keskutellaan paljon myös keskustelupalstoilla, niin välillä on myös hyvä saada toisenkin osapuolen ääntä esille. Samalla tavalla kun en pidä omaa näkemystäni ainoana oikeana, toivoisin vähän avarakatseisuutta myös tämän tekstin lukijoilta.”

    Kuten aiemmassa vastauksessa sulle sanoin, he ovat olleet oikeutettuja kommenttinsa kirjoittamaan, myös minä olen oikeuteuttu siihen vastaamaan omalla näkemyksellä, tämäkin suora quote ylempää: “asioista missä on ok agree to disagree.”

  • Sini says:

   Tuohtumus on osittain väärä sana, kuten tekstissä monesti painotin, tarkoitus on myös tuoda esille se toisen osapuolen näkökulma ja selittää osa asioista, kun tuntuu että kriittikiä tulee somettajille paljon asioista, mistä kritisoija ei ole ihan perillä. Mutta kuten alemassakin kommentissa blogikollegani on tuonut ilmi, itsekin olen hieman kahden vaiheilla voiko muka seuraajia sanoa “asiakkaiksi”. Asiakas on kuitenkin henkilö, joka maksaa palvelusta, ja seuraajat nimenomaan saavat nauttia ilmaiseksi bloggaajan ja tubettajan sisällöstä. Kukaan ei maksa minun blogin lueskelusta, samalla tavalla kuin esimerkiksi tilaisi lehden kotiinsa josta maksaa kuukausimaksua. Mutta tämä asia erikseen, sinun pointtiin liittyen, mielestäni toin aika vahvasti esille toisen näkökulman, osittain noissa kommenttiesimerkeissä, ja erittäin vahvasti rivien välistä. Jokainen minun argumentti oli nimenomaan vastaus asioihin, joita esimerkiksi jodelissa lukenut, niin vastauksestani voi päätellä mikä keskustelunaihe on.

   “Mistä seuraajat voisivat tietää, ettet pelkän rahan takia mainosta ja kehu tuotteita? Ei kukaan tiedä sinua somen perusteella niin hyvin, että osaisi tällaisia arvioida. Lisäksi vaikka sanot, että ”oikeasti tykkään tästä” niin, se ei selkeästikään vakuuta suurta yleisöä. Asian laita vaan on niin, että suuren huijaamisen ja ylimainostuksen takia uskottavuus vähenee sponsoripostauksista. On vaikea erottaa ”oikeasti hyvä” ja sponsorihyvä tuote. Siitä on ehkä hieman hölmöä syyttää ja kritisoida lukijoita, kun tämä on bisneksen luonne somen parissa.”

   Tuohon osaan kommenttiasi, niin minähän nimenomaan toin parissakin kohdassa esille, että vika on myös somettajissa, luitko tekstin kokonaan? Osittain myös puolustelisin itseäni ja kerroin, että minä en tee niin. Miten muuten voisin sen tuoda esille kuin kertomalla, tämä oli myös osittain tämän postauksen idea? Omasta mielestäni ainakin tästä pitkästä tekstistä tulee selkeästi ilmi, että vaikka mun ei tarvitse puolustella, niin myös haluan kertoa että kaikki, mm. minä, eivät mainosta näin.

   Ja kuten kommentissa sanoit, niin juuri minun näkökulma. Bloggaajsita saadaan puhua loputtomiin mitä halutaan, mutta asiatekstinä kun sanoo omat mielipiteet niin se koetaan suuttumisena? Mutta en allekirjoita, ettenkö olisi myös ymmärtänyt toista osapuolta, koska monesti tässä tekstissä toin omien tekemisien lisäksi vertauskuvan, miksi homma kusee ja miksi esimerkiksi yhteistöistä ei tykätä, välillä syy somettajissa, välillä muiden kapeakatseisuudessa.

   Ja missään nimessä ketään en ole tyhmäksi tai idiootiksi sanonut, tai edes vihjaillut. Kuka käyttäisi näin paljon aikaa kirjoittaakseen pitkän postauksen, jos pitäisin sen lukijoita tyhminä? Silloin istuisin skumpalla terassilla auringonpaisteessa ja naureskelisin kun toiset ei vaan ymmärrä. Keskustelua herättävät postaukset eivät ole minun osalta sen takia että pidän toisia tyhmempinä. Osittain voi olla, että jotkut eivät tiedä kaikkea, tai ole edes ajatelleet pidemmälle katsoa asiaa monelta kantilta, mutta sitä et voi sanoa minusta, jos luit postauksen kokonaan.

 3. Sara says:

  Wow, oon sanaton. Tyhjentävä, hyvin perusteltu ja aito postaus! Toit mun mielestä mielipiteesi erittäin selkeästi ja hyvin mutta kuitenkin asiallisesti esiin. Loistavaa että tämä otettiin esiin myös bloggaajien kannalta! Mä olen täysin samaa mieltä tämän postauksen kanssa ja miksei yhteistyöpostauksia voisi ajatella niin, että niistä saisi esim hyviä vinkkejä kauneuteen tai ihonhoitoon liittyen jos vaikkapa mainostetaan jotain uutta ihonhoito tuotetta? Jos tuotetta on arvosteltu hyvin ja monelta kannalta, miksei voisi ajatella että onpa kiva että tällainen uutuus esiteltiin, kuulostaa hyvältä ja täytyy testata itsekin – mitä jos siitä uutuus tuotteesta jota bloggaaja mainosti tulisikin oma lemppari sitä testattaessa? En ymmärrä tätä vihaa. Kiitos Sini ja ihanaa kevättä!

  • Sini says:

   Kiitos paljon! Ja juuri tämä mitä sanoit, mutta kuten aiemmassakin kommentissa tuli ilmi, niin eihän se tietenkään ole koko yleisön mielipide, moni ymmärtää myös tämän sinun(kin) näkökannan 🙂

 4. Jenni says:

  Uskoisin, että kuka tahansa ottaisi vastaan esimerkiksi ilmaisia hotelliöitä jos saisi tarjouksen. En ole yhtään kiinnittänyt huomiota, että Marokon reissu olisi ollut millään tavalla yhteistyötä, vaan tuntui ihan luontevalta, että matkustit sinne – ilmaisilla hotelliöillä tai ei. Mua ei myöskään haittaa somevaikuttajien tienaaminen yhteistöillä. Ainut mikä välillä ”ärsyttää” on se, kun useat itse seuraamani somettajat tekevät samoja kamppiksia samaan aikaan. Ystävänpäivänä tuli korvista ulos DW-kellot ja nyt joka toinen saa Nivean voiteita tai Estrellan uusia sipsejä 😀 tämähän ei mitenkään ole kyllä somettajien vika! 🙂

  • Minä says:

   Niin tämä! Mikään muu ei yhteistöissä ärsytä kuin se, että sama tuote tunkee joka tuutista samaan aikaan ulos.

   Ja oli muuten mielenkiintonen postaus!! 🙂

  • Sini says:

   Itseasiassa äärimmäisen hyvä kommentti, ja olisi pitänyt saada tuo vielä lisättyä postaukseen! Tämä on niin totta,että välillä joitakin asioista tulee joka tuutista, myös brändeissä joiden kanssa itsekin olen tehnyt yhteistöitä.

   Mainitsemasi kellomerkki on se isoin ärsyke selkeesti, siinä vastaan rehellisesti että moni tekee heidän kanssaan yhteistöitä, koska he maksavat erittäin reilusti, fakta 😀 siinä on varmasti monilla somettajilla moraali kysymys, ottaako helppo raha kun mainostettava tuote on kuitenkin kaunis ja sopii someihin samalla ärsyttäen seuraajia, vaiko kieltäytyä isosta summasta rahaa. Valitettavasti.

   Mutta joissain brändeissä pakko sanoa, mulla on käynyt nyt puoletoista vuoden aikana kahdesti näin, niin ne ovat vasta ensimmäistä kertaa markkinoimassa Suomessa. Itse saan sähköpostin, jossa kysytään yhteistyöhön uuden tuotteen parissa ja lähden mielellään mukaan. Kun julkaisupäivä tulee, niin huomaan abouttirallaa jokaisen tubettajan/bloggaajan instat ja tubet täynnä samaa tuotetta, ja oikein mainokset päällekkäin.

   Omasta mielestä tämä aggresiivinen tapa markkinoida on osittain huono, kun se luo katsojille niitä negatiivisia mielikuvia tuotteesta, ja itseäni välillä jää harmittaa että on lähtenyt niin suuriin kampanjoihin mukaan, vaikka tuote olisikin kiva. Mutta niissä tosiaan somettajan on mahdotonta tietää, että tulee olemaan osana niitä kampanjoita, jotka tulevat joka tuutista 🙁

   Kiitos kommentista!

 5. M23v says:

  Moikka, huh olipas romaani mut asiallinen teksti ja kattava. Toivottavasti avais vähän ihmisten silmiä. Jatka samaan malliin vaan. Tuotat mielestäni mielenkiintoista ja muista erottuvaa sisältöä ja suo oon seurannut somessa jo muutaman vuoden. Kiitos! 🙂

 6. Pauliina says:

  Siis en voi muuta sanoa kun nostan sulle hattua ja kumarran. Näin lukijanakin kummastelen sitä etteikö ihmiset oikeasti tajua että jollain teidänkin täytyy elää? En nykyään enää lue blogeissa kommentteja koska itselle tulee niin kauhea olo, vaikka monia hyviä kommentteja/kysymyksiä sieltä kanssa välillä löytyykin. Saatte kyllä kestää todella paljon negatiivistä kommentoitia, haukkumista ja kiusaamista, ihailenkin sitä kuinka jaksatte silti tehdä lannistumatta. Arvostus sua kohtaan nousi entisestään, tsemppiä kaikkeen mahdolliseen ja pysy aitona sekä rehellisenä.❤️

  • Sini says:

   kiitos paljon pauliina! <3 mulla onneksi on tosi vähän ilkeitä kommentteja, ja kuten tämänkin postauksen esimerkkikommentit olivat onneksi asiallisesti kirjoitettu, eikä niinkään ilkeily mielessä 🙂

 7. Emma says:

  Aivan mahtava postaus. Olen itsekin huomannut tämän saman ilmiön, että bloggaajat/somettajat eivät joidenkin mielestä saisi tienata. Miksi ihmiset eivät ymmärrä että some voi nykyään olla aivan “oikea” ammatti. Ilmaiseksiko kaikkien bloggaajien pitäisi tehdä tuntikaupalla töitä päivässä, jotta saisivat kivaa sisältöä julkaistua seuraajille? Ei todellakaan. Kyllä työstä pitää palkka saada. Ja ainakin omasta mielestäni on esim. kivempi lukea blogia, jonka sisältö on monipuolista mm. juuri yhteistöiden ansioista. Esim. matkoista ja erilaisista kosmetiikkakokeiluista on kivempi lukea kuin joka päivä toistuvista rutiineista.

  • Sini says:

   Jep, meitä on moneen lähtöön, ja varmasti tämä sinunkin mielipide on myös niin monen muun 🙂 tienata täytyy, mutta onhan se kiva että työ myös tehdään hyvin ja niin että lukijat myös diggaa!

 8. Carita says:

  Wau. Todella pitkä postaus, mutta täynnä hyviä pointteja, joita ei ole itsekään ehkä osannut aiemmin edes ajatella. Toivottavasti tämä saavuttaisi mahdollisimman monen, sillä tästä näkökulmasta mielipiteitä on tullut vastaan todellakin liian vähän.

  Oon aina tykännyt sun tavasta tehdä somea ja arvostan sitä ja sua. Kiitos, jatka samaan malliin! 🙂

 9. Emilia says:

  Hyvää ja perustavanlaatuista analysointia. Kokonaisuudessaan todella aihetta avartavaa tekstiä ja on hyvä, että seuraajat saavat toisenlaisenkin näkökulman aiheeseen. Vaikka ikävä kyllä ne pahimmat vain perjaatteen vuoksi kommentoivat eivät yleensä vaivaudu oikeasti perehtymään kyseiseen aiheeseen. Mua itseäni ärsyttää ihan kaikissa asioissa tuo mainitsemasi mustavalkoisuus ja ehdottomuus. Muiden ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa oleminen ja ylipäätään koko elämä helpottuu kummasti ihan kaikilla osa-alueilla, jos antaa tilaa muidenkin mielipiteille ja ajatuksille.

  • Sini says:

   Jep juuri näin, ja kuten sanoin, ei mun tarvitse kenellekkään selitellä, mutta juuri se että haluan, koska vuorovaikutus ja se että tuo niitä eri näkökantoja esille. Ei kenenkään oikeassa tarvitse olla 🙂

 10. Saija says:

  Erittäin mielenkiintoinen ja tärkeä aihe, etenkin nykypäivänä. Upea kirjoitus!

  En itse vloggaa tai tee sometyötä, mutta ymmärrän silti vallan hyvin, miksi sisällöntuottajat tekevät muun sisältönsä ohella myös enemmän tai vähemmän yhteistyötä eri tahojen kanssa. Enkä tosiaan voi ja pysty ymmärtämään, mikä ihmisiä siinä hiertää? Se on joillekin ammatti. Toisille kokopäiväinen ja toiselle osa-aikainen. Eihän nämä ihmiset mene pauhaamaan esimerkiksi muillekaan yrittäjille somessa, että sä et nyt voi täällä Facebookissa mainostaa sun tuotetta X, markkinoit ihan liikaa sun tarjontaa.

  Musta tuntuu, että yksi syy näihin triggeröitymisiin voi olla selkeästi myös se perinteinen “suomalainen on ainoa, joka maksaa 50 € siitä, että naapuri ei saa satasta” = heti jos joku voi mahdollisesti hyötyä rahallisesti tai materiaalisesti siitä, että katsot hänen videon, se on väärin. Tätä samaa tietenkin tapahtuu myös muualla maailmassa, mutta pointti kuitenkin sama.

  Mua ei haittaa teidän yhteistyövideot – siinä kuitenkin hyötyy ihan samalla tavalla sekä yhteistyökumppani, mainostaja että katselija. Jos video ei ole sisällöltään mielenkiintoinen, en sitä sitten yksinkertaisesti katso.

  Mutta tosiaan, hyvä kirjoitus ja kaikkien pitäisi kyllä lukea tämä! ♥

  • Sini says:

   Kommenttissasi “Jos video ei ole sisällöltään mielenkiintoinen, en sitä sitten yksinkertaisesti katso.”

   Tämä juuri! Jos työnlaatu on huonoa tai aihe ei kiinnosta, ei tarvitse katsoa, jos muuten se miellyttää, niin ei perustelisi mielipidettään negatiiviseksi, koska yhteistyö 🙂

   Kiitos kommentistasi! <3

 11. Suvi says:

  Hei.
  Olen huomannut että joo yhteistyövideoita on ollut se muutama mutta olen ne katsonut kyllä koska sinä olet ainoita joita seuraan jotka oikeesti testaavat /esittelevät kunnolla niitä tuotteita! Et vain ota yhtä kuvaa ja laita tosi hyvä tuote tai vastaavaa. Että et tee mielestäni mitään väärää todellakaan kun otat niitä yhteistöitä. Katson jatkossakin:)

  • Sini says:

   Kiitos! Kyllä muitakin tulee mieleen, jotka hoitavat hyvin, mutta kiva kuulla että olet tuota mieltä 🙂 kiitos kommentista ja tervetuloa katselemaan jatkossakin <3

 12. Anni says:

  Tuon esimerkki-kommentin kirjoittaja tässä hei!

  Kritisoin lähinnä sen takia yhteistyötä kyseisessä postauksessa ja videossa, koska ne olivat tietyllä tavalla niin irrallisia. Liittyvät toki siihen mitä toit esille, mutta silti erottuivat liikaa muusta asiasta postauksessa. Siinä kirjoittamassasi postauksessa Teneriffalla asumisesta teksti oli kaikissa muissa kappaleissa sujuvampi kuin siinä missä kerroit Crocseista. Se tuntui myös omaan korvaani väkisin postaukseen tungetulta, eikä tuonut mitään lisäarvoa tekstille lukijan kannalta. Joku toisenlainen lähestymistapa olisi ehkä toiminut paremmin? Videossa oli vähän sama juttu. Esimerkiksi se selfien ottaminen kättä heilauttamalla on hauska lisätoiminto, mutta se tuli turhan moneen kertaan lyhyen hetken sisällä esille ja minun korvaani hieman huteran aasinsillan kautta. Tässäkin, jokin toinen tapa tuoda asia esille olisi ehkä voinut toimia paremmin. Esimerkiksi miten otat ja muokkaat selfiesi? Mutta puhelimen sisällön esittelyvideolla ei minun mielestäni toiminut.

  Mainoksella ja mainoksella on eroa. Arvostan toki sitä ajatusta ettet pyhitä koko tekstiä tai videota mainokseksi, vaan siellä on muutakin. Mutta, se mikä itseäni henkilökohtaisesti ärsyttää on se kun mainos pomppaa tekstin seasta niin erityylisenä. Vaikka se sopisi tekstin kontekstiin saattaa se erottua sieltä hyvinkin voimakkaasti, mikä on se mikä itseäni ärsyttää ei vain sinun blogissa, vaan myös yleisesti. Asiaa on hieman hankalaa selittää, minkä takia aiemmasta kommentista asia ei tullut kunnolla läpi. Mielipiteet ovat totta kai hankalia, lähtökohtaisesti kaikki ovat eri mieltä kaikesta. Nämäkin asiat ovat vain minun mielipiteitäni ja mietteitä ylipäätään.

  Molemmat postaukset hieman erilaisella toteutuksella olisivat siis miellyttäneet. Olivat ne mainoksia tai eivät, koska kuten sanoin jo aiemmin ymmärrän että yhteistyö-postauksia täytyy tehdä. Joten en koe kirjoittaneeni itseäni pussiin, enemmänkin niin että ajatukseni ei kantanut kommentin kautta sinulle asti.

  • Sini says:

   Heippa,

   jep osittain toinkin postauksessa esiin, että ehkä et tarkoittanut vain sitä. Ja tosiaan kritiikkiä saa antaa ja annat sitä oikealla tavalla, ja minä pystyn laittamaan kommenttisi korvan taakse kun seuraavan kerran mietin oman työni toteutusta.

   Ja nimenomaan, kuten sanoit, ne on sinun mielipiteitä, ja tämän postauksenkin kommenteista voi lukea, että kaikki eivät ole tekstejä lukiessaan tai videoita katsoessaan samalla tavalla, jokainen reagoi niihin omalla tavalla. Tietenkin mulle olisi hyvä, että kenellekkään ei tulisi sellaista fiilistä, varsinkaan kahdessa postauksessa peräkkäin. Kun seuraajat menee suurissa summissa, aivan varmasti samanlaisia fiiliksiä mitä sulla heräsi tulee muillekkin, koska mainos on nimenomaan se mainos, mutta täysin hyökkäävästi en myöskään ottanut sun kommenttia, vaan varmasti pohdiskelen asiaa jatkossakin. Mutta joo, mitä postauksessa koitin mainoksesta tuoda esille, on että tuote ja sen käyttötarkoitus/merkki/jne on tultava selkeästi esille, kun joku siitä maksaa. Minulla, ja varmasti muilllakin, on tässä tulevaisuudessa vielä työstettävää.

   Kiitos vastauksesta!

 13. saara says:

  Jos joitakin harmittaa se että sä saat rahaa sun töistä eikä ymmärrä sitä että sisällön tuottaminen maksaa jotakin niin toivon oikeesti ettei se oo sulta pois. Sinänsä tosi hyvä että avasit keskustelua aiheesta ja jos semmoset seuraajat, jotka aattelee että ku on mainoksia nii se tekee susta paskan ihmisen, saa sun seuraajalukuja alas nii erittäin osuvaa että kirjotit tästä. Mut loppujen lopuks ei oo mahdollista saada sellasta profiilia tehty minnekkää mistä kellään ei oo mitään valittamista. Ja uskon et vihakommenttienki tarkotus on saada se kommenttien kohde väsyneeks ja pahalle mielelle. Nii mitä yritän sanoo et jatka samaan malliin 😀 Se on tosi siistiä että sä pystyt tekee sun unelmaduunia ja keneltä se on pois. Jos jotakuta harmittaa nii antaa harmittaa, ei ne ansaitse minkään näköstä huomioo, positiivista tai negatiivista. (Niin kauan kun ne ei pysty tehä damagee sun seuraajamäärille) Eipä mulla muuta 👍🏻

  • Sini says:

   “Mut loppujen lopuks ei oo mahdollista saada sellasta profiilia tehty minnekkää mistä kellään ei oo mitään valittamista.”

   Juuri tämä, ja se ei oikeastaan ole tavoitteenikaan, koska samalla tavalla kuin ei-maksetussa sisällössä, haluan tehdä omaa juttuani ja se ei aina kaikkia miellytä, valitettavasti. Kunhan voin sanoa, että olen työni (senkin mistä maksetaan) tehnyt hyvin.

   Ja tosiaan, kyse olikin, että tässä vähän eri näkökantaa, että miksi ei kannata olla tykkäämättä. Saa toki vaikka vielä vihata mua, mutta oikeista syistä 😀

   Kiitos kommentista <3

 14. Noora says:

  Onhan näistä mainoksista ja yhteistöistä hyötyä myös meille seuraajille. Itse oon ainakin saanut loistavia tuotevinkkejä sekä alekoodeja kauppoihin, joista olisin muutenkin ostanut ilman sitä alekoodia. Vielä esimerkiksi erään bloggaajan yhteistyö postaus pyykinpesuaine brändin kanssa, itse sain ainakin paljon hyödyllistä tietoa eri pesuaineista ja vaatteiden hoidosta, vaikka en edes kyseisen merkin pesuaineita ostanutkaan. Uskon että tässä on pitkälti kateus kyseessä. Kuitenkin näiden blogien yms. lukeminen on ilmaista meille, eri asia olisi jos lukeminen maksaisi ja somevaikuttaja saisi siitä jo palkkansa.

  • Sini says:

   Sepä se, itsekkin olen blogimainonnan uhri ja saatan mennä kauppaan ostamaan pökät koska näin ne blogikollegalla päällä, samapa tuo onko se hänen mainos josta hänelle maksettiin vai onko hän ostanut ne housut itse 😀

   Kiitos kommentista <3

 15. Katjus says:

  Mä olin nuorempana voimakkaasti mainostamista vastaan, mutta kummasti elämän realiteetit alkoi pikku hiljaa seljetä mullekin. 😀 Jollakin on elettävä, ja yleensä se on raha. Hyvä postaus vaikeasta aiheesta, toivottavasti joku sai ajateltavaa!

  • Sini says:

   Kiitos paljon! Ja saahan niitä mainoksia olla vastaan, jos ne on huonosti toteutettuja, mutta olla blogin hyvää sisältöä vastaan, koska se on mainos, on se missä mättää 😀

 16. Mikaela says:

  Täällä myös yksi joka on löytänyt vaikka mitä tuotteita sun yhteistöiden kautta! Mun mielestä sun persoona ja tapa tehdä tätä juttua on nimenomaan tosi genuine. En juurikaan seuraa muita suomalaisia tubettajia, mut sulla on jotenkin ihanan monipuolista ja aitoa sisältöä – ihan yhteistyöt mukaanlukien. Arvostan tosi paljon et kirjoitit tästä aiheesta. You go girl! ♥ ♥

  • Sini says:

   Kiitos kommentista, näitä on juuri ihana lukea vastapainona <3 Vaikka seison mielipiteeni takana, niin onhan se totta jos tälläisiä kommentteja ei saa, voi helposti hetkittäin unohtaa, että tekeekö kaiken persiilleen 😀

 17. Sanna says:

  Kiitos kun avasit tätä varmasti monia askarruttanutta asiaa. Itselle ainakin tässä tuli paljon uutta tietoa ja näkökulmaa somettajien työhön. Myönnän että välillä kateellisena katselen saatuja vaatteita, kosmetiikkaa yms. Mutta kääntöpuolena siihen ajatukseen olen todella tyytyväinen että joku muu pystyy kokeilemaan ja arvioimaan tuotteen ja näitä arvioita lukemalla/katsomalla on ite helpompi tehdä ostopäätös eikä ostaa “sikaa säkissä”. Tuleehan teiltä myös hurjasti alennuskoodeja meille seuraajille käytettäväksi.
  Ainakin sun postauksia ja videoita on ilo lukea ja katsella oli ne yhteistöitä tai ei, tuotat todella laadukasta sisältöä. Kiitos siitä. Ja tosiaan jokaisen pitäisi ymmärtää että nykypäivänä sometus on työ, ihan vastaavasti kuin mikä tahansa ns. normiammattikin.

  • Sini says:

   Joo, ja osittain ymmärrän pienen kateuden. Onhan se fakta, että on helppoa ajatella että ruoho on vihreempää aidan toisella puolella, ja olla kateellinen naapurille jolla komea aviomies, kallis auto ja iso koti, niin samalla tavalla varmasti joitakin seuraajia voi ärsyttää että bloggaaja joka ei edes jaksa aina meikkaa saa läjäpäin ilmaisia kalliitta meikkejä. Se on ihan oikeutettua, mutta tiettyyn pisteeseen asti.

   Sit on hyvä havahtua ja ajatella juuri niin kuin sinäkin tässä kommentissa toit esille, kiitos <3

 18. Anna O says:

  WORD! Oli pitkä teksti, mutta asiaa. Tämä postaus lähti jakoon, koska tässä oli mielestäni hyvin ja asiallisesti selvitetty somemarkkinoinnin perusteet! Jatka samaan malliin 😊😊😊

 19. Joanna says:

  Jaksoin lukea koko postauksen! 😀 Allekirjoitan niiiin monta asiaa tästä! En toki ole perehtynyt noihin yksittäisiin tapauksiin joten niistä en osaa sanoa. Itse kaipailisin Suomeen juurikin tuota mahdollisimman läpinäkyvää mainontaa sisällöntuotannon saralla (kuten kerrotkin tekeväsi) ja minua järkyttää että edelleenkin ilmeisesti jotkut bloggaajat tekevät piilomainontaa vaikkei saisi. Olen samaa mieltä siitä, että se tahraa alan mainetta ja asettaa huonoon valoon ne, jotka rehdisti ilmoittavat yhteistöistä. Ärsyttää myös eriarvoisuus siinä kuinka säntillisesti bloggaajan pitää merkata saamansa tuotteet verrattuna muihin julkista työtä tekeviin henkilöihin. Tai siis, mielelläni merkitsenkin, mutta se että miksi se hihna on niin tiukalla bloggaajien suhteen, kun muiden suhteen ei ole?

  Oon myös samaa mieltä siitä, että sillä on paljon merkitystä miten mainokset kanavissaan toteuttaa. Mielestäni niiden pitäisi olla edes jossakin mittakaavassa eettisiä sekä lukijallekin loogisia. (Esimerkiksi juuri niin että EI ole peräkkäisinä viikkoina vaikkapa kahta eri puhelinta testissä ja molempi on MAAILMAN PARAS.) Yhteistyöt ovat mun mielestä kaikkein hedelmällisimpiä silloin kun mainostajan visio ja bloggaajan mielipide kohtaavat ja mainos istuu blogiin tai muuhun kanavaan luontevasti. Tai, että minua itseäni lukijana eivät ainakaan häiritse (missään blogissa tai muussa kanavassa) niinkään mainosten määrä vaan se, että onko ne toteutettu rehdisti.

  Toisaalta tässäkin lukijat (mahdollisesti itseni mukaanlukien) saattavat olla tosi raakoja muodostaessaan mielipiteitä siitä onko esimerkiksi bloggaajan mielipide aito. Tässä päästäänkin sitten siihen, että kuinka “luotettavan” brändin bloggaaja on pystynyt itsestään rakentamaan…

  Yksi asia särähtää näissä keskusteluissa minulla myös usein korvaan: vaikka lukijat ovatkin äärimmäisen tärkeä osa bloggaamista (ainakin minulle ja arvostan heitä tosi paljon) eivät he ole mielestäni asiakkaita enkä minä asiakaspalvelija. Etenkin jos blogia tekee työkseen niin niitä maksavia asiakkaitahan ovat yrittäjänä itselle nimenomaan ne muut mainostavat yritykset jotka tuotetusta sisällöstä maksavat. On mielestäni hassua, että jotkut lukijat (esimerkiksi tämän postauksen kommenteissa) kuitenkin mieltävät itsensä asiakkaiksi, etenkin kun usein nimenomaan juurikin ne lukijat vastustavat sitä, että niitä kolikoita kilahtelisi bloggaajan pussiin (boikotoimalla yhteistyönä toteutettua sisältöä tai välttelemällä klikkien antamista, jne.)! Blogit ja somet ovat kuitenkin seuraajille ilmaista sisältöä ja mielestäni on hieman kapeanäköistä vaatia sitä bloggaajalta ilmaiseksi (niin ettei bloggaaja saa palkkaa siis) kun seuraaja saa sen sisällön kuitenkin jo valmiiksi ilmaiseksi.

  Itse ajattelen lukijana sen juuri päin vastoin, että se on kivaa että joku toinen maksaa ja mahdollistaa sen sisällön tuottamisen jonka itse saan nauttia ilmaiseksi! 🙂 Aina voi kuitenkin skipata sen sisällön, joka ei itseä kiinnosta.

  • Sini says:

   Kiitos paljon kommentista! <3 Tosi hyviä pointteja sullakin ja tämä kommentti varsinkin: "Yhteistyöt ovat mun mielestä kaikkein hedelmällisimpiä silloin kun mainostajan visio ja bloggaajan mielipide kohtaavat ja mainos istuu blogiin tai muuhun kanavaan luontevasti. " Ehdottomasti, ja voi kun moni muistaisi tämän, niin olisi mukavampi seuraajille ja itsellekin!

   Lukijat asiakkaina olen melkein samaa mieltä 99% verran. Itsellä vaan tietty, että sen verta kun seuraajat ilmaiseksi klikkailevat blogiin ja tykkäävät vaikkapa mun sisällöstä, niin sen verta he ovat asiakkaita, että myös mainoksissa heidät tulee ottaa huomioon, että sisältö ei järkkyisi liikaa siitä mihin he ovat siellä tottuneet. VAikka mainostaja on se joka maksaa rahat tilille, niin lukijat ovat ne jotka tuovat somettajalla mainostajat rahoineen. Siinäkin siis ei ole täysin mustavalkoisuutta, vaikka olen vahvasti myös samaa mieltä kanssasi 🙂

   Mutta joo, vika lause sullakin samaa rataa mitä moni muukin sanonut, oispa sisältö kaupallista tai ei, skipata kannattaa siksi kun siitä ei välitä, eikä siksi onko se mainos vai ei.

   Kiitos Joanna pitkästä kommentista <3

 20. Ansku says:

  Ymmärrän hyvin pointtisi tässä ja ainakin omasta mielestäni olet toteuttanut yhteistyöpostaukset hyvin, MUTTA. Iso osa bloggaajista tai vloggaajista, varsinkin uudet/ei niin suositut, tekevät selkeästi yhteistyötä vain rahasta tai ilmaisen tuotteen halussa. Niin myös monet nykyään suositut bloggaajat tekivät aloittaessaan. Tämä on ihan ymmärrettävää, että uusi bloggaaja tai vloggaaja ottaa leipänsä sieltä mistä sitä vain tarjotaan, mutta ehkä se antaa tietyn stigman myös sellaisille bloggajille,jotka tekevät yhteistöitä vain uskomiensa brändien kanssa. Monissa suosituissakin ja menestyneissä blogeissa törmää usein myös sellaisiin kaupallisiin yhteistöihin, jotka saa lukijan lähinnä pyörittelemään silmiään (esimerkkejä mm. uuden alkoholituotteen mainostaminen raskaana tai terveysintoilijan mainostama uusi lisäaineilla kyllästetty eines). Ja kun monet bloggaajat tälläisiä yhteistöitä tekevät, niin uskon että se vaikuttaa selkeästi myös sellaisiin bloggaajiin, jotka eivät näin tee. Uskottavuus mainoksiin menee koko blogiskenessä, kun monet mainostavat mitä tahansa/bloggajaan omaan julkisuuskuvaan epäsopivaa tuotetta.

  Ettei tulisi ihan kilometrikommenttia, niin sanon vielä sen, että mielestäni sun mainospostaukset on kuitenkin olleet hyvin merkittyjä ja uskottavia. 🙂 Eikä tää ole mitenkään syyllistävä kommentti sua kohtaan, vain yleistä pohdintaa ja omia mietteitä…

  • Sini says:

   Kyllä, ehdottomasti tuota tuokin, että moni tekee mainoksia mistä vain, jotta saisi rahaa. Niin kuin postauksessa sanoin, monin eri tavoin itse somettajat luovat sen negatiivisen kuvan itse, mutta siinä juuri yritinkin tuoda esille sitä että kritiikki kohdistuisi vain yksittäisiin henkilöihin, eikä koko alaan. Mutta oikeassa olet!

   Ja kiitos kommentista, hyviä pohdintoja 🙂

 21. Susanna says:

  Minua itseäni ei haittaa että bloggaamisella ja somettamisella tienaa, mutta se miten se näkyy seuraajille niin voi tehdä hyvin ja voi tehdä myös huonosti. Tykkään itse seurata sellaisia joille bloggaaminen on selvästi intohimo ja antavat positiivisen kuvan itsestään, saa kertoa negatiivisia asioita, on hyvä huomata ettei elämä ole aina sitä täydellistä miltä somessa se yleensä vaikuttaa. Mutta ne negatiiviset asiatkin voi ilmaista joko hyvin tai huonosti. Minulla itsellä on ristiriitaiset tunteet, tuntuu että olet monesti puhunut meistä seuraajista alentavaan ja huonoon sävyyn. Tiedän että monet asiat menee hermoon ja monet seuraajista sanoo typeriä asioita, mutta jos seuraajia alkaa kovinkin rajusti moittimaan niin ei se hyvää kuvaa anna. Aiempi Susanna sanoi hyvin, että suuri suosio ei ole sattumaa, se on ansaittu jatkuvalla hyvällä tekemisellä ja mielestäni heistä näkee että heidän tekemisensä on intohimo. Ja heidän tekemisestään huokuu positiivisuus ja into. Toki suurella suosiolla on varjopuolensakin, ja heilläkin riittää kestämistä. Pidän sinusta ananasraaste, mutta jotenkin minulla on hieman negatiivinen kuva ja tuntuu etten huomaa samaa intohimoa tekemisestäsi. Mutta kaikkea ei voi miellyttää ja bloggaajana on varmasti haastavaa. Sekava viesti, mutta halusin tuoda esiin että sellainen positiivinen, intohimoinen ja aitous on se juttu.

  • Sini says:

   Noihin kommentteihin vastasinkin pidemmin tuolla aiemman Susannan kommentissa, myös tuohon että puhuisin seuraajista alentavasti. Kuitenkin siinä mulla on vahva näkemys, että bloggaajista saa sanoa mitä vain, mutta kun vastataan pitkästi ja perusteellisesti eri mielipide, niin se on sitten hyökkäämistä näitä kommentoijia kohtaan. Ei mun postauksella ole tarkoitus hyökätä jokaista ihmistä kohtaan joka tänne sivulle klikkaa, vaan niille antavat omat vahvat mielipiteensä saavat myös minun mielipiteen vastapainoksi.

   Ja kuten sanoit, kaikkia ei voi miellyttää, harmi jos et koe että minä pidän tekemästäni tai en ole aito. Onneksi on monia muita myös täällä kommenttiboksissa jotka ovat ihan päinvastaista mieltä. Kuten sanoit, bloggaajana se on haastavaa. Mä nautin 110% tekemisistäni ja ammatistani, se ei näköjään sulle asti välity, mutta kuitenkin aion jatkossa jatkaa samaan malliin, koska tämä nimenomaan on se mun aito tapa. Jos sen tästä muuttaisin, silloin se aitous katoisikin. Harmi jos koet tämän postauksen myötä, että mulla ei sitten ole intohimoa tai positiivisuutta, kun varsinkin jälkimmäistä yritän mahdollisimman paljon tuoda esille, enemmän kuin näitä pohdiskelu/vakava tekstejä.

 22. Emma says:

  Ei liity postauksen aiheeseen, mutta miten yleensä laitat hiuksesi? Suoristatko vai käytätkö jotain kiharrinta? Ja jos annat olla ihan luonnonkiharana niin harjaatko ne märkänä vai kuivana?

  • Sini says:

   Huh 😀 hirvee läjä pitkiä vastauksia postaukseen liittyen, hetkeksi siis vähän kevyempi vastaus tukastani 😀

   Jos luonnonkiharalla mennään, niin ilmakuivaus vaan, jos kiharat sojottaa mihin sattuu niin ehkä saatan jostain väkertää kihartimella. Harjaan luonnonkiharan aina märkänä, sen jälkeen se muuten muistuttaa afroa.

   Nyt kun otsiksen leikkasin, tullut enemmän suoristettua, ja tykkään tukasta kiinni. Harmi sinäänsä, kun tulee käytettyä rautaa enemmän… mutta vähän vaihtelee nykyään kun leikkautin tukan, sitä ennen en melkein koskaan föönannut tai lämpökäsitellyt mitenkään vaan kihara sai taipua luonnostaan.

 23. Maijjaam says:

  Mä komppailen kanssa Susannoita! Ja turha on lähteä vertaamaan etenkin muihin sometyyppeihin ja julkkiksiin, koska heiltä ei odoteta samoja asioita kuin bloggaajilta. Esimerkiksi artisti tekee rahansa laulamalla, askfameileiltä ei edes odoteta, et he osaisivat mainostaa lain mukaan. Mun mielestä yleisesti bloggaajat rummuttaa usein “tämä on oikeaa työtä” ja siksi seuraajat varmasti ovat hyvin valveutuneita siitä, että bloggajaat varmasti sitten tekevät asiat oikein ja etenkin hyvin.

  Mulle jäi tästä vain käteen se, ettei asiakkaiden kritiikkiä ole kuunneltu. Vaikka asiakas ei ole aina oikeassa, niin ei sitä sanota kuitenkaan ääneen. Tää olis toiminut paremmin, et jos alleviivaa sitä, miksi pitää haukutaan ja juorutaan. Se, et puututaan huonoihin käytöstapoihin.Sinä olet sisällöntuottaja eli mainostaja ja se on paska duuni. Suomalaiset maksaq siitä, ettei he joudu katsomaan mainoksia. Niin onhan siinä vähän vaikea toimia niin et kaikki olis tyytyväisiä.

  Ja pakko vielä sanoa, et koko postaus ei innostanut ollenkaan keskusteluun ja oikeastaan vasta näiden kommentien jälkeen jaksoin. Paketti oli aivan liian raskas ja ei toiminut ollenkaan ammatillisesti katsottuna. Hyvä mielipidekirjoitus on napakka ja hyvin suunniteltu. Tämä oli enemmän sellainen oksennus. 🙂

  • Sini says:

   Ekoihin kommentteihin pakko sanoa, että nykypäivänä artisiti eivät todellakaan tee rahaa vain laulamalla. Kun mainostat sadoille tuhansille instassa, se on jo iso läjä rahaa somemainostuksesta ja se on täysin verrattavissa, puhumattakaan mm. siitä suuresta määrästä piilomainontaa esimerkiksi musavideoilla.

   Asiakkaiden kriittiki harvemmin on kriittikkiä, vaan tyylii kommentti tubevideoon “yhteistyö”. Se on jo selkeä merkki siitä mitä postauksessa yritin tuoda esille, eli mielipide sisällöstä perustuu yhteistyöhön eikä sisältöön.

   Ja kyllä, mainostajan duuni on paskaa, mutta mainostajalla on myös oikeus vastaa yleiseen mielipiteeseen omallaan. Tuntuu kuin kaikki jotka ovat hieman “vastaan” kommentoineet tätä postausta, olettavat mun kirjoittaneen tämän ilkeyttäni tai että haluan olla oikeassa, täysin ymmärtämättä postauksen ideaa.

   Ja vikaan osaan kommentistasi, se on sun mielipide, myös moni muu antanut erilaisen mielipiteen postauksesta. Kyllä tämä kuitenkin suunniteltu postaus oli, ihan tälläistä tekstiä mun aivot ei tuota hetkessä, se ei vaan sitten ollut sulle tarpeeksi.

 24. Carita says:

  Minun mielestä hyvän tekstin kirjotit, vaikka pitkähän se oli! 😀 Onhan yhteistöitä ja mainostamista yms. paljon, mutta itse olen niistä hyötynyt myös paljon. Esimerkiksi yhdestä ihonhoitotuotteesta minua helpotti suuresti, kun siitä somettaja oli tehnyt sisältöä yhteistyön merkeissä kyseisestä tuotteesta. Tällöin säästin itse hurjasti rahaa siitä, ettei tarvitse ostella eri merkkien samankaltaisia tuotteita ja kokeilla niitä. Säästin myös aikaa ja pääasia löysin itselleni hyvän luottotuotteen. Itse kuulun niihin ihmisiin kuka usein lukee paljon kokemuksia ja toisten mielipiteitä varsinkin jostain isommasta ja kalliimmasta tuotteesta. Näin varmistan, että ostan tuotteen mistä voisin aidosti tykätä ja rahani ei näin menisi hukkaan. Mainostamisen ja yhteistyöt voidaan kuitenkin tehdä tosiaan hyvin tai huonosti.

  Sosiaalinenmedia on todella karu paikka, kun ihmiset voivat sanoa mitä vain anonyyminä ja nostan todellakin hattua, että jotkut jaksavat ja uskaltavat tehdä työtä siellä. Onneksi me ihmiset ollaan erilaisia ja kaikki saavat itse valita työnsä. 🙂 Itse olen myös sitä mieltä, että nykyään ihmiset ajattelevat todella negatiivisesti heti alussa ja tuomitsevat juuri ennen kun on vähän tutkinut tarkemmin asiaa.

  En tiedä oliko tässä kommentissa päätä tai häntää, mutta tulipahan nämä asiat mieleen ja kirjoitettua. 😀

  • Sini says:

   Kiitos kommentista 🙂 myös sinunkin kommentista voi sanoa, että juuri se, kaikki ovat erilaisia ja kaikkia ei voi miellyttää, mutta kyllä teitä löytyy myös jotka näkevät yhteistyöt eri kantilta.

   Some on karu paikka, mutta nyt kuitenkin toin esille enemmän niitä asiallisia kommentteja joissa sentään jotain järkeä 🙂

 25. hej says:

  Tosi hyvä postaus tästä asiasta. Täytyy myöntää, että itseäni joskus nämä kaupalliset yhteystyöt ärsyttävät, mutta eivät ne sinällään haittaakaan. Aivan ymmärrettäviä ne ovat ja kyllä niistä tuotteista yms joskus itsekin kiinnostuu. Tärkein on varmaan jokaisen bloggaajat ja vloggaajan löytää tasapaino sisältönsä suhteen, jotta ei tule sellaista tilannetta, että kaikki sisältö on kaupallista yhteistyötä tai toisaalta ei sekään toimi, ettei mikään olisi, jos siis tätä tekee työkseen. Tärkein on kaupallisten yhteistöiden kohdalla mainita siitä selvästi ja myös, ettei lähde mitä tahansa tuotetta mainostamaan vaan vain sellaisia joiden takana voi itse seisoa 🙂

  Hyvää kevättä sulle Sini! 🙂

 26. Meiu says:

  En ihan sanasta sanaan lukenut, koska oma mielipide asiasta on jo pitkälle muotoutunut. You’re a strong independent woman – klisee mutta osuva. Työsi kuulostaa mukavalta ja täysin järkevältä ratkaisulta ottaen huomioon aikaisemmat työkuviot. Miksi ihmeessä jättäisit yhtäkään sopivaa kaupallista yhteistyötä tekemättä? Kun mahdollisuus on tarjolla, siihen on tartuttava, se on sinun oikeus, ehkä jopa velvollisuus. Se kuinka nämä postaukset muotoutuvat ja istuvat muuhun blogin sisältöön jääköön lukijan pohdittavaksi. Keep up the good work ja toivotan onnea tuleviin bisneksiin, olet ne ansainnut!

  • Sini says:

   näinpä, ja jos työ tehdään huolella niin asiaa pitäisikin katsoa eri näkökulmista 🙂 kiitos paljon <3

Kommentoi