LET IT SNOW

30.10.2017

“On sulaa hulluutta, että jää sulaa ja ihan pimeetä, kun ei ole lunta.” -WWF:n Arktinen Kampanja 2017

Mä oon aina ollut sitä mieltä, että yksi ihminen ei voi muuttaa koko maailmaa, mutta jokainen voi olla pieni osa isompaa muutosta. Mä olen viime aikoina mietiskellyt paljon enemmän ilmastonmuutosta. Tietenkin Suomen koko talven kestävät räntäsateet olivat jo selkeä merkki muutoksesta huonompaan suuntaan, mutta lukuisat tuhoisat hurrikaanit, jotka ovat repineet mun lapsuudenkotia viime vuoden aikana, ovat saaneet mun silmät aukeamaan vielä enemmän.  Vaikka lumenpuute ei vaikuta Kanarialla, niin en ollut asunut täällä kauaa, kun hirmumyrsky Ofelia alkoi syntymään Atlantilla, ja sen vaikutukset näkyivät myös täällä ilmaston lämpötiloissa, pilvisyydessä ja tuulenvoimakkuuksissa. Ofelia syntyi Atlantin valtamerellä, jossa lämpötilojen olisi pitänyt olla aivan liian kylmiä mahdollistaakseen sen alkamista. Tämä sama näkyy lukuisissa myrskyissä, jotka ovat riepoteelleet maapalloamme tämän vuoden aikana. Tässä oli vain muutama esimerkki, ja vaikka koti-Helsingissä muutos ei ole vielä näin draamattinen, niin kuitenkin ne ovat selkeitä huonoja merkkejä ja kaikkien pitäisi alkaa viimeistään nyt noteeraamaan maailmanlaajuiset ongelmat, isot ja pienet.

Kuten alussa sanoin, niin jokainen ei voi muuttaa koko maailmaa ja näin isoa ongelmaa itse. Mutta jokainen voi vaikuttaa pienemmillä teoilla. Voi matkustaa vähemmän lentokoneilla, valita taittaa auton sijaan työmatkan pyörällä tai joukkoliikenteellä, kierrättää enemmän tai suosia kasvis- tai luomuruokaa. Pieni teko voi myös olla ryhtyä WWF:n Lumi-kummiksi, ja kuukausilahjoittana tuoda muutoksen maailmaan. Mulla kun nyt on ollut paljon ajatuksia oman pään sisällä aiheeseen liittyen, niin oli tosi kiva päästä tekemään tämä postaus kaupallisessa yhteistyössä WWF:n kanssa.

Minä, Onni ja Topi ollaan viihdytty täällä Teneriffan auringon alla lämpimässä todella hyvin. Tänä talvena ei pikkuisten tassut pääse kylmässä paleltumaan. Vaikka mun minit eivät aina viihtyisi paukkupakkasissa, se ei tarkoita, etteikö muut eläimet tarvitsisi kylmyyttä elääkseen. Ei varmaan mua seuranneille ole tullut epäselväksi, että luonto on mulle todella tärkeä ja olen myös äärimmäisen eläinrakas, ja suojelisin omia koiriani maailman ääriin. Kuitenkin, luonnossa olevat eläimet tarvitsevat myös meidän suojelua, sillä ilmastonmuutos uhkaa niitä monin tavoin, ja tällä hetkellä se lämmittää arktista aluetta nopeammin kuin mitään muuta aluetta. Arktisen alueen jääpeite katoaa, ja myös Suomen luonnossa muutokset ovat selkeät kasvillisuuden muuttuessa ja metsänrajan siirtyessä pohjoisemmaksi. Suora lainaus WWF:n sivuilta:

“Lämpenemisellä on vakavia seurauksia lajeille: Jääkarhun ravinnonsaanti vaikeutuu huomattavasti, jos jäätä ei ole. Nuoret mursut voivat tallautua kuoliaiksi eläinten pakkautuessa tiiviiksi joukoiksi rannalle jään sulaessa. Naali on Suomessa enää satunnainen vierailija ketun vallatessa siltä elintilaa. Itämerennorppa tarvitsee lunta ja jäätä pesiäkseen. Lohikalat kärsivät vesien lämpenemisestä. Huolestuttavia esimerkkejä riittää.

Kylmään tottuneet kasvit ja eläimet voivat muilla alueilla yrittää sopeutua ilmastonmuutokseen vetäytymällä kohti pohjoista. Maapallon pohjoisimmassa kolkassa eläville eliölajeille pakomatka ei ole ratkaisu.

Lämpenemisen uhatessa Arktista aluetta, se vaikuttaa samalla koko maapalloon. Jäätiköiden sulaminen muun muassa happamoittaa merta, vaikuttaa merenpinnan nousuun toisella puolella maapalloa ja ikiroudan sulamiseen, josta  vapautuu kasvihuonekaasuja nostattaen maapallon lämpötilaa vaarallisesti.

Näihin asioihin WWF haluaa vaikuttaa ja auttaa, ja myös sinä voit osallistua siihen. Lumi-kummiksi ryhtyminen on todella helppoa, sillä liittymisen jälkeen kuukausisumma menee tililtä automaattisesti. Minimi “kummisumma” on 8€ kuukaudessa. Ilmaston muutos vaikuttaa myös meidän Suomen naaleihin  ja itämerennorppiin, jotka ovat arktisia lajeja. Arktiset eläimet tarvitsevat lunta ja jäätä, ne merkitsevät niille turvaa ja piiloa, mahdollisuutta rakentaa pesä- ja synnytyspaikkaa, saalistuspaikkaa ja ravinnonlähdettä. WWF käyttää lahjoituksia muun muassa suojelemaan näitä eläinlajeja niiden elinympäristössä ja perustamalla luonnonsuojelualueita, jääkarhupartioiden perustamiseen ja varustamiseen, naalinsuojeluun Suomen Lapissa, mutta myös vaikuttavat poliittisesti ja öljyntorjuntajoukoillaan arktisissa valtioissa.

Meillä monella olisi varmasti varaa jättää väliin parit take-away kahvit ja suklaapatukat kuukaudessa, ja ryhtyä Lumi-kummiksi. Myös kertalahjoitus on mahdollista, jos ei halua sitoutua kuukausilahjoittajaksi. Tämä sopii myös erinomaisesti vaikkapa joululahjaksi. Itse olen vuosien varrella antanut, mutta myös vastaanottanut lahjaksi WWF:n kertalahjoituksia, ja niistä tulee hyvä mieli sekä antajalle että saajalle 🙂

Haastan mun seuraajia siis liittymään Lumi-kummiuteen! Itse alan tästä lähtien tekemään entistä enemmän tietoisia päätöksiä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi, mutta sen lisäksi liityin tämän kampanjan myötä myös itse Lumi-kummiksi kuukausilahjoittana! Jospa se kannustaisi useampaa teistäkin tekemään samoin <3

ARVONTA ON PÄÄTTYNYT. INDIEDAYS OTTAA YHTEYTTÄ VOITTAJAAN.

Ja loppuun olisi pitkästä aikaa arvontaa mun blogin puolella! Käykää kommenttiosiossa vastaamassa kysymykseen “Kuinka minä voin pienellä teolla auttaa maapalloa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan?” niin voitte voittaa kahden hengen lippupaketin Planeettamme Maa -konserttiin Hartwall Areenalle 24.2.2018. Aikaa osallistua arvontaan on sunnuntaihin 5.11.2017 asti. Sähköpostia ei tarvitse lisätä kommenttiin, kunhan se on lisätty sille tarkoitettuun osioon. Kilpailun säännöt löytyvät täältä. 

Tänne klikkaamalla voitte tutustua lisää Lumi-kummiuteen.

Postauksen kuvat otettu 2007-2017. 

 

29 Responses to “LET IT SNOW”

 1. Kiia says:

  Ihanaa, että oot tehnyt tälläisen kaupallisen postauksen. Näkee oikeasti, että tää on sulle se juttu! Ei oo vaan ns. “turhia” kosmetiikka tai vaate kauppiksia.

  Mäkin oon alkanut miettiä omaa kuluttamista ja syömistä. Oon ryhtymässä vegaaniksi ja jollais tapa zero wastaajaksi. Hienoa. Että joku jolla on platform haluaa jakaa ajatuksia ja levittää tietoa siitä, että kohta ollaan huonossa jamassa jos ei lopeteta vaan sitä oman navan toivottamista. Sulla on Sini valtaa vaikuttaa näihin, ihana että teet niin! Tsemppia! ❤️

 2. Lilja says:

  HEI
  MInusta WWF toiminta on erittäin tärkeää. On sääli että radikaali ilmaston muutos vaikuttaa niin paljon puolustus kyvyttömiin eläimiin. Asia jolla voisi parantaa yhteistä maapalloamme: Vähentää turhaa sähkön kukutusta. EI pidä valoja turhaa päällä, laita tiskikonetta melkein tyhjänä päälle tai ota pitkiä suihkuja. Myös kannattaa katsoa mistä ostaa tavaransa. Ostatko puu pöydän joka on hakattu uhainalaisten eläinten alueelta vai metsästä, joka on kasvatettu teollisuus käyttöön.

 3. Minttu-Maaria says:

  Vähentemällä omaa hiilijalanjälkeäni; suosin lähellä tuotettua, luomu ruokaa, karsin turhaa kuluttamista ja teen kuluttajana eettisiä valintoja sekä liikun julkisilla kulkuvälineillä tai kävellen ja pyörällä.

 4. Hippi says:

  Oon miettiny näitä asioita pitkään. Oon ollu vegaani eettisistä syistä 3 vuotta, joten tää on jo yks askel hidastaa ilmaston muutosta. Lisäks mä kierrätän & käytän julkisia ja nyt missiona on esim. Vähentää muovin käyttöä. Tää on helpommin sanottu, ku tehty. Kun menee perusmarkettiin, ni huomaa, että lähes kaikki on pakattu muoviin kurkuista ja muista lähtien. Täytyy vaa siis löytää oikeet ja eettiset paikat, et voi elää ja ostaa ekologisemmin. Tarkoituksena on ainakin tutustuu tarkemmin kauppahalliin, jospa sie pakkausmuovi olisi jätetty vähemmälle (+on muute luomua)

 5. Ella says:

  Minä voin vaikuttaa taistelussa ilmanmuutosta vastaan pitäytymällä kasvisruokalinjalla, elämällä ekologisesti ja luontoa kuormittamatta. Välttämällä ylimääräistä muovin käyttöä ja lajittelemalla roskat oikein sekä suosimalla mahdollisissa ostoksissa suomalaista tai kirpputoreja!

  Kiitos kattavasta postauksesta. Pienillä teoilla voidaan pelastaa monta luminallea ja sen kaveria<3

 6. Lea says:

  On kyllä tosi hyvä kirjotelma aiheesta, pisti miettimään omiakin käytösmalleja. Itse voisin ehdottomasti kiinnittää enemmän huomiota kierrättämiseen ja sähkön kulutukseen arjessa 🙂

 7. Janika says:

  Itselle lähellä sydäntä on meri. Meressä ilmastonmuutos näkyy sen lämpeämisenä ja sen myötä korallien kuolemisena, joka yks suurimmista ekosysteemeistä. Kertoo jo aika paljon ku viimesen 30v aikana puolet maailman koralleista on kuollu ja niitä kuolee joka kuukausi. Vaikka moni asia yhdessä vaikuttaa siihen korallien kuolemiseen ja meren lämpeämiseen (kuten tuo jäätikön sulamisesta aiheutuva happamoituminen) niin tällä hetkellä opiskelijana miten koitan vaikuttaa, on menemällä zero waste mentaliteetillä parhaani mukaan vähentämällä erityisesti muovijätettä, joka usein sinne meriin päätyy ja kierrättämällä kaiken mahdollisen.

 8. Inka says:

  Mun arjen pieni teko ilmastonmuutosta vastaan on auton vaihtaminen pyörään tai kävelemiseen sekä kasvispainotteisempi ruokavalio!

 9. Anna says:

  Ilmastonmuutos on pyörinyt itsellänikin mielessä ja kauhulla ajattelen minkälainen tämä kotipallomme on esim 100 vuoden päästä ja miltä se näyttää esimerkiksi lastenlastemme silmin. Maailma hukkuu kaasuihin ym myrkkyihin ja kohta täällä on kirjaimellisesti kaikkien vaikea olla. Minä itse osallistun pienin teoin kuten kierrättämällä. Ja vielä tärkeimpänä opetan omalle 8-vuotiaalleni miten maapalloa “kuuluisi kohdella” että hän voi opettaa sitä elämässä jälkikasvulle jne.

 10. Mari R. says:

  Vaihdoin ruokavalioni vegaaniseksi noin puolitoista vuotta sitten ja myin autoni pari kuukautta sitten ja kuljen nykyään suurimman osan matkoista kävellen tai pyörällä, kun taas ennen kävin autolla lähikaupassakin. Aina on tietenkin parannettavaa, kulutustavat ja kierrättäminen voisivat olla seuraava asia mihin kiinnittää entistä enemmän huomiota 🙂 <3

 11. Sanni S. says:

  Lajittelen roskat 8 eri osastoon ja kuljen julkisilla tai kävellen. Olen vähentänyt muovipullojen ja muovikassien ostoa ja säästän sähköä iltaisin käyttämällä kynttilöitä. Koitan olla suihkussa mahdollisimman vähän aikaa kerrallaan ja käyn saunassa harvemmin. Pienet teot voivat auttaa onneksi ja siitä tuleekin itselle hyvä mieli 🙂

 12. M says:

  Pienentämällä omaa henkilökohtaista hiilijalanjälkeäni jokapäiväisten valintojen kautta arjessa. Etenkin matkustamiseen liittyen.

 13. Henna says:

  Olen tämän vuoden aikana vaihtanut sekasyöjän ruokavaliota kasvisruokaan ja viime aikoina vegaaniselle linjalle, yhtenä syynä juuri että tämä on ilmastoystävällisempää. Pyrin muutenkin tekemään ekologisia valintoja, se on todella inspiroivaa ja ihanaa jos huomaa että ympärillä olevat ihmiset kiinnostuvat myös näitä asioita ajattelemaan.

 14. Sonja B. says:

  Voi vitsi ku osaat kirjottaa niin ihanasti ja helppolukuisesti ja kuitenkin niin että mielenkiinto lukea loppuun asti säilyy 🙂 Itse voisin varmasti tehdä paljon enemmän ilmastonmuutosta vastaan entä mitä nyt teen, mutta tällähetkellä aseeni ovat pyörän käyttö auton sijaan ja turhan muovijätteen ja muovipussien karsiminen pois elämästä.

 15. Iina says:

  Olen aina ollut huolissani ilmastonmuutokesta. En ole esimerkiksi hommannut ajokorttia tämän takia. Vaikka en vegaani olekkaan, rajoitan lihan syömistä paljon. Heräisipä ihmiset ja alkaisivat miettimään tätä asiaa enemmän. Kyse on kuitenkin maapallosta jossa me asumme, eikä tämäkään ole itsestäänselvyys, monet eivät vain tajua sitä.

 16. Jeniini says:

  Ihana postaus ajankohtaisesta aiheesta! <3
  Olen itse eläinten oikeuksien puolesta puhuja ja ilmastonmuutos koskettaa itseäni niin kärsivien eläinten kuin maapallomme puolesta.
  Olen itse kuukausirahoittajana kolmelle eri eläintenpelastus yhtiölle, joten en mietin vielä hieman kummiksi ryhtymässä - näin opiskelijana kun rahaa ei ole niin paljon antaa kuin sitä haluaisi, vaikka aihe on todella tärkeä..
  Koitan silti parhaani mukaan muilla teoilla vaikuttaa ilmastonmuutoksen etenemiseen. Olen ollut kasvissyöjänä vuosia ja kokoajan menossa enemmän ja enemmän kohti vegaaniutta. En omista autoa, enkä käytä julkisia, sillä asun Kalliossa ja kävelen aina kouluun ja töihin. Yritän lajitella roskani, sekä käytän kaupassa asioidessa valmiita kauppakasseja, etten joudu turhaan ostamaan muovikasseja. Suosin myös lähialueen kirppareita ja muutenkin tuotteita jotka ovat kierrätettyjä.
  Pakko myös sanoa, että tuo palkinto joka tässä arvonnassa on, on unelmieni palkinto! Soitin selloa vuosikaudet, mutta se jäi vuosien saatossa vähemmälle ja vähemmälle. Rakastan musiikkia, varsinkin klassista yli kaiken ja yllättäisinkin rakkaan mummoni konserttilipuilla. Hän on aina tukenut minun soittouraani ja olemme yhdessä pienestä pitäen katselleet silloin tällöin erilaisia luontodokumentteja.

  Anyways kävi miten kävi, toivon ihanaa tulevaa talvea. <3

 17. Nelli says:

  Kuinka voin auttaa maapalloa pienellä teolla ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa? On ymmärrettävää, ettei jokainen halua ryhtyä kasvissyöjäksi tai vegaaniksi kerralla. Muutokset tapahtuvat pikkuhiljaa. Jokainen pieni askel on parempaan päin. Aikaa ei kuitenkaan ole loputtomiin ja ilmastonmuutoksen merkit ovat jo havaittavissa jopa meillä täällä Suomessa. Tartutaan siis tilaisuuteen auttaa maapalloa ja viattomia eläimiä kun meillä on siihen vielä mahdollisuus! Ilmastonmuutos on jokaisen ongelma. Jopa pienillä teoilla, kuten roskien lajittelemisella, kauppakassin mukana kantamisella, kasvisruoan suosimisella, lyhyiden matkojen kulkemisella kävellen tai pyörällä, julkisen liikenteen käytöllä sekä välttämällä valojen käyttöä turhaan voin vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen ja auttaa viattomia eläimiä selviytymään ja säilyttämään kotinsa. 🙂

 18. Arttu says:

  Tämä ei ehkä kuullosta pieneltä, mutta elämän aikana tulee kulutettua näihin pieniin päivittäisiin tekoihin enemmän aikaa ja vaivaa kuin tähän kerralla hoidettavaan ehdotukseeni. Eli ehdottomasti kannattaa muuttaa Japanin Okinawan saarelle! Suomalaisen hiilijalanjäljestä yli puolet tulee lämmityksestä ja liikkumisesta. Okinawalla ei tarvitse lämmitystä tai autoa. Kaiken lisäksi suurin osa elektroniikasta ja vaatteista tulee pienen matkan päästä Indonesiasta, Japanista ja Kiinasta. Jos tämä kuullosti liian radikaalilta niin seuraava “pieni” teko olisi hankkia elämänkumppani ja vähentää kulutusta asumalla,liikkumalla ja syömällä yhdessä.

 19. Emilia says:

  Olen ollut jo monta vuotta kasvissyöjä ja suosin julkista liikennettä. Tämän postauksen innoittamana liityin Lumi-kummiksi. <3

 20. Annak says:

  Mun mielestä kaikki lähtee liikkeelle siitä, että tietää miten voi vaikuttaa asioihin. Oon ite viime vuonna perehtynyt ilmastonmuutokseen ja lopettanut punaisen lihan syönnin kokonaan ja kalat ostan wwf kalalistauksen mukaan, silloin harvoin kun ostan. Suosin kasvisruokaa, kauden vihanneksia sekä läheltä olevia. Pyöräilyä ja julkista liikennettä olen käyttänyt viime aikoina enemmän ja roskien lajitteluun ja kierrättämiseen kiinnitän huomiota. Kirpparit kunniaan 🙂

 21. Tanja says:

  Pienen ihmisen pienet teot; kierrätys, kasvispainotteisen ja lähiruuan syöminen, julkisen liikenteen suosiminen, luonnonmukaiset tuotteet kauneudenhoidossa . Itse vaihdoin juuri minulle välttämättömän auton hybridi autoon. Sekin on jo jotakin.

 22. Kati says:

  Olen viime aikoina vähentänyt reilusti maitotuotteiden ja lihan käyttöä ja keskittynyt kasvispainotteiseen ruokaan. Meillä kotona pidetään lämpötila 20 asteessa, makuuhuone vielä viileämpänä. Autoilua talviaikaan voisin enemmän yrittää vähentää. Kesällä pääsääntöisesti pyöräilen kaikki matkat.

 23. nelli says:

  Kierrätys ja julkisten liikennevälineiden käyttö, vähemmän muovin käyttöä, nämä tulee ekana mieleen. Mukaan kivaan arvontaan.

 24. Sini says:

  Olen alkanut kulkea enemmän jalkaisin, ja kierrättämään huomattavasti tarkemmin kuin ennen. 🙂 pienin askelin !

 25. Bettiina says:

  Kuljen julkisilla liikennevälineillä ja voisin alkaa kiinnittämään entistä enemmän huomiota sähkön kulutukseen ja kierrätykseen. Voisin myös alkaa käyttämään kestokassia sekä pitämään viikossa vaikka aluksi yhden kasvisruokapäivän.

 26. Sanna says:

  Pyrin edistämään tätä tärkeää asiaa kierrättämällä mahdollisimman paljon. Sekä parantamalla omia kulutus tottumuksia. Vain yhdessä voimme onnistua 🙂

 27. Joanna says:

  Mun arjen pieni teko ilmastonmuutosta vastaan on sammuttaa valot kotona aina kun niitä ei välttämättä tarvitse eli toisin sanoen koitan säästää sähkönkulutuksessa.

 28. Jemina says:

  Pieni teko johon pyrin aina perus arjessa on ajaa omalla autolla vain pakolliset matkat ja hyödyntää kimppakyytejä kavereiden kanssa samaan paikkaan mennessä. Pyöräilen vesisateesta huolimatta kauppaan ja jäyän auton suosiolla parkkipaikalle. Lisäksi sammutan aina valot kun niitä ei tarvita.

 29. Derp says:

  Loppupeleissä karjatalous on se mikä tuhoaa tämän planeetan. Se tuottaa enemmän päästöjä kuin kaikki liikenne yhteensä. Vastaavasti luomuruualla, kierrätyksellä, autoilun välttämisellä ei ole lähellekään vaikutusta ilmastonmuutokseen.

Kommentoi