TUBECON…

31.08.2017

EDIT: Olen tämän tekstin kirjoittanut ennen Tubemyrskyä ja Jannen postausta, omasta näkökulmasta. Ajattelin, että en kommentoi muiden tubettajien mielipiteitä, ja kirjoitan tämän hieman kevyemmin paneutumatta sen suuremmin niihin asioihin, mitä oikeasti taustalla tapahtuu, jotka suurimmaksi osaksi tiedänkin Jannen kautta. Hän on ollut mukana Tubeconissa paljon pidempään, ja kirjoitti erittäin kattavan postauksen, jonka löydätte täältä (klik). Tämä on mun teksti hieman eri näkökulmasta, mutta osittain myös mun fiiliksiä mitä kulisseissa tapahtuu.

Mun piti alunperin kuvata video Tubeconissa, jotain fiilispätkiä, mutta valitettavasti kiireisten aikataulujen vuoksi en kerinnyt ottaa videokameran kuin pari kertaa käteen, eli mitään järkevää matskua YouTubeen ei olisi siitä tullut. Kerittiin Ainon kanssa ottamaan tasan tämä yksi valokuva koko viikonlopulta.

Tässä kun puolitoista vuotta oon tubettanut, niin olen saanut asiasta kaikennäköistä kritiikkiä ja mielipiteitä. Sitä, miten jaksaa nuorempia seuraajia, ja mennään Ainon kaa Tubeconissa pönkittämässä itsetuntoamme. 28-vuotiaana naisena voin 110% varmuudella sanoa teille, että mä en todellakaan tarvitse lapsien fanittamista parantaakseeni minä-kuvaani. Olen myös monesti sanonut, että en myöskään tee sisältöä ihan nuoremmille katsojille, mutta tämä ei tarkoita enkö myös arvostaisi heitä.

Totuus on, kun puhutaan kymmenistätuhansista seuraajista ja tilaajista, mukaan mahtuu kaikennäköisiä ja -ikäisiä seuraajia. Se on täysin väistämätöntä, ja mä en ole kukaan sanomaan, että kuka mun sisältöä saa seurata. Jos vanhemmat haluavat antaa lastensa seurailla mun juttuja, niin se ei ole mun vastuulla tuottaa sisältöä joka sopisi tietylle kohdeyleisölle. Kuitenkin, vaikka moni arvostelee esimerkiksi kiroilujani ja hieman härskimpiä juttujani, niin voin sanoa, että mun kanavilla ei ole muun muassa kiusaamista ja rasismia (kavereiden keskeisiä kiusotteluja ei lasketa, jos joku ei ymmärrä meidän huumoria, se ei tarkoita ettemekö itse ymmärtäisi).

Mutta mikä mua oikeasti ihmetyttää, on se että jengillä on pokkaa arvostella meidän menemisiä Tubeconiin. Että miten meitä kiinnostaa kiljuvat lapsilaumat. Mä oon lyhyessä ajassa saanut tehtyä tubesta, ja sen myötä blogista, mun ammatin, niin voin sanoa, että totta v*tussa mua kiinnostaa jokaikinen siellä ruudun takana, joka jaksaa mun juttuja lueskelella, katsella ja kuunnella, iästä riippumatta. Valitettavasti teille hatereilla, asia nyt vaan on niin, että musta ei saa tekemälläkään niin ylimielistä, ettenkö välittäisi kaikista seuraajistani, ja varsinkin niistä, jotka eniten innolla odottavat, että pääsevät mua tapaamaan.

Otetaan nyt huomioon esimerkiksi isot artistit musabisneksessä. Kukaan ei kritisöi aikuista laulajaa, jolla paljon nuoria faneja pyytelemässä yhteiskuvia ja nimmareita. Ei kaikilla räppäreilläkään nyt ehkä sisältö ole sanoituksiltaan juuri sitä nuorimmille sopivinta, mutta keikoilla joukkoon mahtuu nuoria ja vanhoja. Mä meen samalla mentaliteetilla, kaikki jotka pönkittävät mua eteenpäin, ja tukevat mun somettamista, on vaan yhtä tärkeitä.

Viime vuonna Tubeconissa, mun eka vuosi oli jo täysin floppi kun mulla oli parikymmentä tuhatta tilaajaa, ja voin sanoa, että järjestelyt olivat sitä tasoa, että harkitsin vakavasti osallistunko tapahtumaan tänä vuonna. Tämähän ei suurimmalle osalle tule yllätyksenä, niin moni isoista nimistä jäi kokonaan pois protestina, ja moni myös avoimesti keskustellut kanavillaan asiasta. Yksikään tubettaja kenen kanssa olen jutellut, ei ole sitä mieltä, että Tubecon olisi hyvin järjestetty.

Tapahtumanjärjestäjät eivät välitä tippaakaan meistä vloggaajista. Ja mä en todellakaan kuulu niihin, joilla olisi erityisiä vaatimuksia. Mulle annettiin huonompi passi kun useammille tubettajille, koska en suostunut osallistumaan lavashowhun. Enhän mä siis kuin ilmestynyt paikalle, ilman palkkaa, moneksi tunniksi heidän järjestämilleen meet&greeteille, joista vaadittiin mainostamaan kaikissa omissa someissa. Päivän ruoka tubettajille oli buffetissa seissyttä riisiä ja tofu-pähkinäkastiketta. Tämä tarjottiin mulle vain yhtenä päivänä, koska en ottanut lisää meet&greetejä. Aikatauluja vaihdetaan kysymättä meiltä pari päivää ennen tapahtumaa, vaikka olisit sanonut että et pääsisi tiettyyn aikaan. Tubecon on yhtä pelkkää rahastusta “fiksuille” ihmisille, jotka ottavat järkyttäviä summia lipuista, ja koko tapahtuman markkinoi itsensä suurimmaksi osaksi vloggaajilla.

Yleinen mielipide tubettajilla on se, että kukaan ei edes vaatisi palkkaa tapahtumasta, koska se ei ole se syy miksi ilmestymme paikalle. Suurin osa meistä oikeasti aidosti vaan haluaa antaa seuraajille, faneille, sen kokemuksen mistä on maksaneet. Tälläisiä tapahtumia kun ei Suomessa ole, missä jengi pääsisi näkemään kaikkia lemppareitaan samassa paikassa, ja tubettajat pääsisivät mahdollisimman helpolla järjestelyjen suhteen. Mutta se ei ole tekosyy siihen, että osaa meistä oikeasti on kohdeltu kuin roskaa. Vähintä mitä kaikki vaatisi, olisi edes se, että joku osottaisi vähän välittämistä ja kunnioitusta, ja ei vähättelisi tubettajien arvoa kyseisessä tapahtumassa.

Moni ei näistä puhu, koska ei halua niiltä seuraajilta, jotka olivat paikalla, viedä pois niitä muistoja ja kokemuksia ajatellen, että oikeasti kaikki olisivat olleet totaalisen närkästyneitä. Haluan nyt painottaa, että mua kyllä kyrpi bäkkärillä niin moni asia tuolla. Mutta jokainen sekuntti teidän kanssa, oli ehdottomasti sen arvoista. Mä tulin sinne juuri teidän takia, ja olitte ihan parhaita. Ja vaikka välillä teki mieli repiä tukka päästä kaiken p*skan kanssa, niin oli niin mieletöntä nähdä seuraajia ja kaikkien kirkkaita katseita.

Valitan, mutta kyllä mä vielä halusin nähdä myös nuorempia seuraajianikin. Mutta pakko sanoa Tubeconista, että ei se massahysteria ole niin paha, kuin mitä annetaan ymmärtää. Oikeasti kaikki tapahtumassa osaavat käyttäytyä erittäin fiksusti. Se on eri asia, kuin joku tubettaja pyytää kiljumaan tubevideoo varten, ja kaikki villiintyy. Jos nuoria haluaa kannustaa sekoamaan, niin ne lähtevät siihen kyllä mukaan. Mutta kun itse on suhteellisen rauhallinen, niin kaikki asettuvat kiltisti jonoon, odottavat vuoroaan, oikein jopa kysyvät, että saako ottaa yhteiskuvan 😀 Mä voin sanoa, että ihan vaikka Kampin kauppakeskuksessa olen lukuisia kertoja kohdannut seuraajilta huonompaa käytöstä, kuin Tubeconissa. Jos tuolla itse pysyy rauhallisena, niin kyllä se välittyy, ja musta ainakin on paljon kivempi, että sitten kerkiää sen pari sanaa vaihtaakin jokaisen kanssa, kun kaikki ei käy ylikierroksilla. Tottakai mullakin käytävillä oli henkilökunta vahtimassa selustaa, ja hyvä kun olivat siinä, mutta kertaakaan ei heidän tarvinneet tulla väliin. Tubeconista se osuus, joissa olin seuraajien kanssa, oli erittäin leppoisaa. Sen takia onkin niin harmi, että tapahtumajärjestäjillä ei ole ollenkaan mielenkiintoa tehdä siitä myös mukavaa toiselle osapuolelle. Kaikki jotka tulitte ja halusitte moikkaa, olitte oikeasti niin söpöjä ja sympaattisia! <3

Somettajana, ja varsinkin ns. ammattilaisena, näkyvyys tietenkin on aina plussaa, mutta totuus on, että Tubecon tarvitsee meitä tubettajia enemmän, kuin me Tubeconia. Ja samasta syystä en suostunut yhtään ylimääräiseen ohjelmaan pönkittämään tapahtumaa, esimerkiksi jäin pois lava-ohjelmasta, josta olisin saanut tämän tärkeempien henkilöiden passin. Tubecon selitteli, että tällä passilla oli vain tarkoitus, että pääsee kulkemaan lavalle, mutta kummasti sillä pääsi myös sellaisille alueille, missä suurin osa tubettajista vietti aikaansa tapahtumassa. Pakko sanoa, että mun reaktio tähän oli alusta asti lapsellisesti pyöritellä silmiäni, ja jatkoin kieltäytymistä ohjelmasta ja paneeleista.

Koska mun meet & greetit olivat tosiaan sellaisia, että vain arvonnassa pystyi voittamaan lippuja, niin tästä syystä pyörinkin käytävillä ottamassa yhteiskuvia. Harmi, että viikonloppu oli niin kiireinen, ja tehty meille todella stressaavaksi, ettei kerinnyt oikein nauttia kokemuksesta. Valitettavasti, minä myös, taidan jättäytyä pois Tubeconista ensi vuonna. Ollaan kaverusten kanssa yritetty miettiä vaihtoehtoisia tapoja pitää tapaamisia, missä seuraajien ja lasten vanhempien ei tarvitsisi maksaa ylihinnoiteillusta lipuista ulkopuolisille tahoille, mutta pääsisitte järjestäytyneesti näkemään meitä 🙂 Katsotaan mitä suunnitelmista tulee! Ja ylipäätänsä tapahtuma, missä mua tai ketään muuta, ei vähäteltäisi. En vissiin sitten ole kaikille tarpeeksi iso tubettaja, mutta kertoo myös paljon tapahtumasta, jossa “päätähdet” jaotellaan eri kasteihin. Luulisi, että kaikki jotka siellä ovat tuottamassa pääsisällön, mistä lippujenmyynti koostuu, olisi tärkeä, seuraajamääristä riippumatta.

Tämä teksti on tosiaan minun kirjoittama ja minun mielipiteitä, ja hyvin paljon, isoja ja pieniä juttuja, jätin myös sanomatta, koska en vaan jaksa. Tälläiset postaukset on vähän masentavia, pyörii negatiivissa asioissa mitkä sinäänsä voisi antaa olla ja jättää taakseen, mutta multa on varsinkin nyt #tubemyrskyn myötä pyydetty omia mielipiteitä. Suosittelen lukemaan Jannen postauksen aiheesta, ja vielä kattavamman Tuomaksen kirjoituksen täältä (klik).

One Response to “TUBECON…”

  1. xXx says:

    http://tubemyrsky.fi/ Tämä kannattaa kaikkien lukea ja miettiä kannattaako kyseistä tapahtumaa tukea, oli sitten seuraaja tai tubettaja.

Kommentoi