ROME TIPS

10.05.2017

Tätä postausta on toivottu todella paljon, eli mun ihan perus vinkit Roomaan, jos siellä ei ole aiemmin käynyt. Rooma on siitä kiva kaupunki, että siellä voi kävellä paikasta toiseen ja kaikki turisti nähtävyydet on suhteellisen lähekkäin. Mä oon ollut Roomassa useamman kerran, ja ensikertalaiselle nää on ne mestat mitkä suosittelen tsekkaa ekana, ja kaikki kyllä kerkee nähdä lyhyemmälläkin lomalla, kunhan vähän suunnittelee reittejä 🙂

VILLA BORGHESE

Ihan keskustassa, Espanjalaisten portaiden takana sijaitsee suuri puisto Villa Borghese. Täällä ei nyt puiston tavoin ole maailmaa mullistavia nähtävyyksiä, mutta joka reissulla olen tykännyt mennä tänne käppäilemään pariksi tunniksi. Yhden kaverin kanssa haettiin kerran kaupasta antipastoja ja herkkuja, ja vietettiin puistossa piknik. Puiston keskellä on kuitenkin pieni helmi, nimittäin tekojärvi, josta voi vuokrata soutuveneen ja soudella kilppareiden ja ankkojen seurana. Järven laidalla on antiikin Rooman patsaita ja temppeli, ja varsinkin kesällä suosittelen tätä, pääsee hetkeksi hiljentymään kaupunkilomalla. Puisto sijaitsee korkeammalla, ja sen reunalta on upeat panoraama näkymät kaupungista, niin päivällä kuin yölläkin.

ESPANJALAISET PORTAAT JA PIAZZA DI SPAGNA

Keskustassa kaikkien shoppailujen keskellä on kuuluisat Espanjalaiset portaat, ja näitä ei melkeenpä edes tarvitse etsiä keskeisen sijaintinsa takia. Aukiolla on aamusta iltaan vilkas meno, ja loistavan sijainnin takia olen lähestulkoon poikkeuksetta ottanut tältä alueelta hotellin. Viimeiselläkin reissulla Ainon ja mun hotelli oli ihan aukion laidalla, ja tästä pääsee nopeasti liikkumaan joka suuntaan. Ravintolat ovat kuitenkin kovin turistikeskeisiä, kannattaa Yelpata ja pyöriä sivukujilla niin löytyy vähän persoonallisempia. Espanjalaisten portaiden yläpuolella sijaitsevan Trinita dei Monti-rakennuksen vierestä löytyy pari kivaa ravintolaa, joissa illallisnäkymät ovat aika huikeat, eksän kanssa syötiin tälläisessä auringonlaskun aikaan.

FONTANA DI TREVI

Trevin suihkulähde, erittäin kuuluisa La Dolce Vita elokuvasta, on niin kaunis, että tänne suosittelen kyllä eksymään. Sijaitsee pikkukujien ja rakennusten välissä, mutta erittäin lähellä keskustaa. Vaikka tästä kuvasta ei näy, niin paikka vilisee turisteja, ja melkeinpä muita seuraamalla löytää paikalle. Muistakaa kääntyä selkä allasta päin ja heittäkää kolikko olan yli, niin varmistatte paluun Roomaan. Näin minäkin olen joka kerta tehnyt, ja aina on palattu 😉

MONUMENTO NAZIONALE A VITTORIO EMANUELE II

Tämä monumentti löytyy shoppailukadun Via del Corson päädystä, juuri ennen Forum Romanumin raunioita. Tämän näkemiseen ei tarvitse erityisesti varata aikaa, vaan sen voi piipahtaa kattomassa esimerkiksi samalla matkalla kuin Colosseumille. Portaat pääsee kipuamaan ylös, niin näkee jälleen kaupunkia korkeammalta.

COLOSSEUM & FORUM ROMANUM

Eli Rooman kuuluisampia nähtävyyksiä Colosseum ja Forum Romanum rauniot. Tuon edellisen vinkin Monumento a Vittoria Emanuele II vasemmalta puolelta lähtee loivat rappuset, jotka johtavat oikeaan suuntaan. Päätietäkin voi kulkea, mutta mun mielestä tuolta pääsee mukavasti suoraan raunioiden keskelle ja sieltä välistä sitten Colosseumille asti. Ehdoton must, jos tuohon kaupunkiin reissaa. En ole kertaakaan jonottanut Colosseumin sisälle, sen voisi vielä lisätä omalla bucket listille. Kuitenkin tuolla(kin) on kiva pyöriä ja fiilistellä antiikin Roomaa. Kuten videollakin sanoin, metro kulkee ihan Colosseumin viereen ja moni voisi luulla näiden sijaitsevan esimerkiksi kaupungin ulkopuolella, mutta todellisuudessa ne on ihan keskustan ja shoppailukatujen vieressä, eli sinne voi myös kävellä.

PANTHEON

Pantheon, entinen temppeli, nykyinen kirkko, sijatsee myös keskustan lähellä rakennusten välissä. Torin ja suihkulähteen ympärillä on aina hälinää, ja tähän kirkkoon pääsee maksutta sisälle, ja jonoa ei joko ole tai se liikkuu todella nopeasti.  Kirkossa on kupoli-katto ikkunalla, joka näkyikin meidän Rooma My Day-videolla.

PIAZZA NAVONA

Jälleen taas aukio, jonka luokse ei kauaa Pantheonin luota kävele. Isolla torilla on lukuisia taiteilijoita myymässä teoksiaan, ja useampi suihkulähde. Tämänkin voi nähdä nopeasti kävellessä muihin nähtävyyksiin, mutta aukion laidalla on myös kahviloita ja ravintoloita jos haluaa poiketa viinillä tai kahvilla.

CASTEL SANT’ANGELO

Jälleen yksi nähtävyys, joka tulee melkein väkisin vastaan jos päättää kävellen pyöriä Roomassa. Ihan Vatikaanin ulkopuolella joenvarressa, sijaitsee Castel Sant’Angelon pyöreä rakennus.

VATICAN CITY & ST. PETER’S BASILICA

Vatikaani, katolilaisen kirkon keskus, löytyy keskustasta katsottuna joen toiselta puolelta. Pietarinaukio ja Pietarinkirkko ovat ehdottomasti yksi hienoimmista nähtävyyksistä Roomassa, mutta kirkko kuuluu myös paikkoihin, mihin en ole vaivautunut jonottomaan, ja toivoisin vielä joskus näkeväni. Jonot tuonne on kyllä poikkeuksellisen pitkät, mutta kuulemma sen arvoista. Näin viisi kertaa Roomassa käyneenä, tämä on ehkä ainoa paikka mihin mulla ei olisi pakottavaa tarvetta joka kerta mennä, kun ei ole ollut edes tarkoitus jonottaa sisälle museoon. Mutta tottakai kun joka kerta ollut mukana ensikertalainen Roomassa, niin ollaan pyörähdetty tuolla, ja on siellä katolilaisuuden myötä oma fiiliksensä.

PIAZZA DEL POPOLO

Tämäkin aukio ihan Espanjalaisten portaiden läheisyydessä, shoppailukatujen Via del Babuinon ja Via del Corson päädyssä. Aukion reunalta löytyy kaksi sisarkirkkoa, ja reunalta pääsee myös helposti nousemaan Villa Borghesen puistoon, kuten kuvassa takanani näkyy. Tuolla on ruusumyyjiä loputtomiin, ja videollakin näkyy kun Aino mulle sellaisen osti 🙂 Tällä hetkellä kylläkin toinen kirkoista on rempassa ja pressujen takana piilossa.

TIBER JOENVARSI

Jos kävellen päättää Roomassa liikkua, niin helposti tulee eksyttyä Rooman lävitse virtaavan joen Tiberin rannoille. Sieltäkin löytyy paikoittain kivoja ravintoloita, ja esimerkiksi Vatikaanin ja Castel Sant’Angelon läheisyydestä löytyy paljon pikkuisia kirja- ja taidekojuja.

SHOPPAILU

Shoppailuahan Italiasta ja Roomasta kyllä löytyy! Piazza di Spagnan ja keskustan ympärillä on loputon määrä luksusliikkeitä. Via dei Condotti ja Via del Babuino ovat suurimmat kadut, joista löytyy mm. Louis Vuitton, Dior ja Chanel.  Via del Corso on taas pitkä katu, jonka mainitsin aiemmin, se päättyy toisesta päädystä Piazza del Popoloon ja toisesta Monumento Nazionale a Vittoria Emanuele II. Tältä kadulta löytyy mun lemppareita Kiko Milano- ja Sephora-meikkikaupat, Brandy & Melville-vaatekauppa ja unohtamatta monikerroksinen Zara. Roomasta löytyy lukuisia suuria shoppailukatuja, ja keskustan ulkopuolelta myös ostareita, mutta ekojen reissujen jälkeen oon huomannut, että mun mielestä nämä keskustan alueen liikkeet riittävät hyvin. Sivukujilta tietenkin aina löytyy pikkuputiikkeja, joista voi löytää uniikkeja vaatteita, nahkatuotteita ja italialaisia herkkuja, ja näitä on ympäri kaupunkia.

CAMPO DEI FIORI

Campo dei Fiori on toriaukio, johon tällä kertaa eksyttiin Ainon kanssa vain illalla. Kuitenkin tämä paikka on mun mielestä parhaimmillaan ihan aamusta, jolloin se toimii kukka-, hedelmä- ja vihannestorina. Paikan nimikin on käännettynä “kukkien pelto”. Kauppatoripöydiltä löytyy myös paljon muutakin, täältä voi esimerkiksi bongata eri ruokaöljyjä tai värikkäitä pastoja tuliaiseksi. Iltaisin tori muuttuu aika eläväiseksi, mutta valitettavasti kaikki ravintolat torin laidalla ovat erittäin turistimaisia. Kuitenkin ravintoloissa voi syödä edullisesti, ja monien baarien ja yökerhojen ansiosta alueella liikkuu paljon nuoria.

TRASTEVERE

Ainon kanssa ei tällä reissulla eksytty Trasteveren kaupunginosaan, mutta se on itseasiassa mun lemppari alueita Roomassa. Mukulakiviä ja pikkukujia, täältä ei shoppailuja löydy, mutta söpöjä kahviloita ja ravintoloita loputtomiin. Trasteveressa on enemmän maalaisidylli tunnelmaa, ja aiemmilla reissuilla tuolla on kamera räpsinyt todella paljon! Hyvä paikka etsiä niitä aidompia ravintolapaikkoja, joita ei Yelpistä löydy.

RUOKA & JUOMA

No, Italia ehdottomasti kuuluu niihin paikkoihin, missä ette katso kaloreita! Pitsa, pasta, antipastot ja jäätelö nyt vaan on niin paljon parempaa tuolla! Mä suosittelen kokeilemaan ihan perus tomaattipastaa ja mereneläväpitsaa. Joku siinä tomaattipastassa Italiassa on, että se maistuu aivan erilaiselle kun muualla maailmassa. Italiahan on tietenkin myös tunnettu viineistään ja limoncellosta, mutta varsinkin kesällä persikka-sesongin aikaan suosittelen siemailemaan bellinejä 😉 Todella moni onkin kysellyt, että mikä se meidän vakkariravintola oli, niin kerrotaanpa nyt. Kyseinen ravintola on siis ollut samassa paikassa siitä asti kun ensimmäistä kertaa kävin Roomassa äitini kanssa vuonna 2008, ja joka kerta olen sinne palannut syömään samaa pastaa. Ravintola ei todellakaan ole fiini, mutta ei myöskään epäsiisti tai halpa. Siellä tuo tomaattipasta on 9€ ja vaan niin herkkua. Paikasta on vaan enemmänkin tullut pieni traditio, että älkää nyt odottako mitään maailmaa mullistavaa, mutta jos haluatte mun jalanjäljille niin sinne sitten 😀 Ravintolassa on myös aina paljon paikallisia, joka mun mielestä kertoo jotakin.

Numbs Piazza di Spagna, Via Mario de’ Fiori 29 (parin minuutin kävely Espanjalaisilta portailta)

Tässä olisi tälläisiä vinkkejä, millä varmasti jokainen Roomaan suuntaava pääsee alkuun. Pari spessumpaa vinkkiä tulossa vielä!

Mä oon vähän huonompi kiertelee museoita, mutta jos taide kiinnostaa, niin Roomassa taidemuseoita kyllä riittää, googlettamaan vaan! Kirkkoja myös on pilvin pimein, katujen nurkissa ja aukioiden reunoilla, pienempiinkin on kiva mennä pyörähtää jos ovat auki ja ylimääräistä aikaa löytyy. Angels & Demons leffassa ainakin Tom Hanks juoksee suurimmissa kirkoissa, jos haluatte etukäteen nähdä tämän postauksen paikkoja, mutta oikeastaan kyseinen elokuva on myös kiinnostava jälkikäteen katsoa, kun voi osoitella paikkoja, että tuolla me ollaan menty 😀 Ja tietenkin unohtamatta Audrey Hepburn ja Roman Holiday <3 Roomaa on viime vuodet kunnostettu huolella, ja varsinkin ollessani siellä vuonna 2013 oli moni paikka, Trevin suihkulähde ja Espanjalaiset portaat mukaanlukien, täysin paketissa.  Mutta nyt ainut piilossa oleva rakennus olikin toinen Piazza del Popolon kirkoista, eli varmaan alkaa olla remonttihommat paketissa.

Nyt olimme Roomassa maalikuun alussa, Suomen harmauteen aurinko teki hyvää, mutta kyllä mun mielestä vehreä kesä on parempi matkustusaika Roomaan. Tähän aikaan oli vähän pukeutumisvaikeuksia, kun päivisin saattoi olla todella lämmin, ja illat muuttuivatkin kylmiksi. Itse nautin Rooman elokuun äärihelteistä, mutta jos ei huvita porottavassa auringossa pyöriä kaupungilla, niin sitten touko-kesäkuu on erittäin sopiva aika matkustaa 🙂

Muistakaa, että Rooma vlogeja on tullut neljä kappaletta, siellä näkyy kunnolla nuo kaikki paikat missä me pyörittiin, ja blogista voi klikata “Rooma”-tunnistetta, niin pääsette lukemaan aiempia postauksia.

6 Responses to “ROME TIPS”

 1. Minna says:

  Oon siis käynyt Roomassa joten kohteet oli tuttuja, mutta ois kai noihin voinut kirjoittaa ovatko siis maksullisia, pääseekö kaikkiin sisälle jne. Esim. itse en tiedä, pääseekö Castel Sant’Angeloon sisälle ja olisiko se näkemisen arvoinen, maksaako ym. Olen nähnyt sen vain ulkoa 🙂

  • Sini says:

   Totta, ehkä pitää jatkossa alkaa miettimään näitä reissu “vinkki” postauksia enemmän tuolleen, että tutkiskelee tarkemmin itsekkin vähän mihin pääsee jne. En siis itekkään tiedä Castel Sant’Angelosta pääseekö sisälle tai maksaako, aina vaan käppäillyt ohi 🙂 mutta kiitti vinkistä, jatkossa pistän korvan taakse! Jos miettii että tänne blogiin eksyy niin vähän enemmän saisi lukijoille hyödyllistä infoa.

 2. hanna says:

  Hyviä vinkkejä! Rooma on kyllä yks sellanen paikka jossa tahtoisin käydä, oon niin monia leffoja kattoessa haaveillut reissaamisesta siellä ja ai että kun joskus vielä pääsis! 🙂 Eiköhän sitä joskus, hyvä siis että on tälläisiä vinkkipostauksia olemassa!

  hanna
  http://www.hannamariav.com

 3. Aivan mielettömän upeita kuvia ja hyviä vinkkejä. Trastevere on myös oma suosikkialueeni Roomassa. Kaupungissa on niin paljon nähtävää, että sinne on vaan pakko palata. Yksi asia, jota en itse kylläkään suosittele, on matkustaminen sinne elokuussa. Toisaalta olenkin sellainen ihminen, joka ei nauti helteestä paitsi silloin jos se tarkoittaa istumista aurinkovarjon alla kylmä drinkki kädessä eikä samoilua kaupungilla 😀

  • Sini says:

   Hahah jep, siinä oon kyllä luonnonoikku, Manilan +42 C ilman pientäkään tuulta ei edes tuntunut missään, Mikun kaa rennosti pyörin kaupungilla maksimekko päällä 😀 kuhan on vettä niin kestän kaiken, kasvanut niin kuumassa paikassa! mutta ehdottomasti normaali ihmiselle on alkukesä kivempi aika matkustaa. Ja jep, Roomaan ei vaan kyllästy, aina löytyy uutta ja vanhakin toimii aina uudestaan 🙂

Kommentoi