Sólheimasandur

04.03.2017

Jos teillä on suunnitteilla reissu Islantiin, ja varsinkin roadtrippailuun, niin tämä kannattaa ehdottomasti tsekkaa. Eli Sólheimasandurin (kyllä googletan joka kerta oikeinkirjoituksen) lentokoneen hylky. Kyseiselle lentokoneelle ei tosiaan ole mitenkään todella helppo löytää, mutta paljon ohjeita löytyy netistä kun haette Sólheimasandur plane crash. Hylky sijaitsee Skógafossin ja Víkin kylän välissä Etelä-Islannissa, ja päätieltä joutuu hetken ajaa rantaan päin, ennen kun kone ilmestyy näkökenttään. DC3-lentokone syöksyi maahan vuonna 1973, mutta kaikki kyydissä olleet onneksi pelastautuivat.

Talvella ja varsinkin huonommalla säällä voi olla hieman ongelmia paikantamisessa, koska “tie” joka johtaa lentokoneelle on vain mustaa hiekkaa loputtomiin. Muutenkin netissä on aika ristiriitaisia mielipiteitä, että saako hylylle ajaa autolla, sillä monet eivät osaa pysyä tiellä ja vahingoittavat luontoa, mutta kyllä meidänkin sinne mennessä siellä oli paljon turisteja autoilla paikalla. (EDIT: lukijan kommentti, kuulemma ei saa enää ajaa, mutta tieltä kävelee noin 40min hylylle, ja se on sen arvoista! 🙂 )

Tuona päivänä oli onneksi kirkas sää, vaikka vähän tihkutti ja tuuli, mutta viihdyttiin paikalla aika pitkään, niin muut autoilijat vaihtuivat ja saatiin koneesta kunnon kuvia ilman muita ihmisiä tai autoja taustalla. Mullehan toi lentokone oli kuin karkkia, koska rakastan hylättyjä paikkoja, ja hykertelin innosta kun automme alkoi lähestyä hylkyä. Paikalle ei kuitenkaan aja kauaa päätieltä, ja varmasti moni joka tuolla roadtrippailee ajaa noin pitkälle ykköstietä, niin ehdottomasti suosittelen poikkeamaan ja etsimään kyseisen paikan, vaikka voi vähän tuntua siltä että saattaa eksyä. Meillä on kyl ihan parasta videomateriaalia Essin kanssa kun mä olin niin innostunut tonne päästessäni, hypin ja pompin ja kikattelen 😀

Lentokoneeseen pääsee sisälle, siellä roikkuu ympäriinsä piuhoja, ja päällekkin pystyy kipee jos vain pääsee. Joku hämärä muistikuva mulla on, kun Essin kanssa oltiin siiven päällä ja yritän työntää neitiä perseestä tonne katolla, muistaakseni ei onnistuttu 😀

Kuvat: Islanti, toukokuu 2015. Kuvat minusta ottanut Essi.

2 Responses to “Sólheimasandur”

  1. Ellu says:

    Toi tilanne on valitettavasti muuttunut ja nykyään sinne ei pääse ajamaan autolla. 🙁 siinä on ihan aidat ja portit. Ainakin parina viikonloppupäivänä tänä keväänä (tai talvena) siinä mistä kävelyreitti alkaa on ollut niin paljon autoja, että paikkaa on vaikea missata. 🙂 Siitä, mihin autot jätetään on noin 40 minuutin kävely lentokoneelle. Mutta on se kyllä kävelyn arvoinen. 🙂

    • Sini says:

      okeii nii just 🙁 joo on sen arvoinen ehdottomasti, mutta sään kyllä pitää jonkun verran suosia, talvikuukaudet ei ehkä toimi 😀 kiitti infosta! varmaan jotkut turistibussit saa kyllä ajaa sinne, ainaski luulisi niin 🙂

Kommentoi